Vad jag har lärt mig genom att sluta dricka kaffe

4
945

Jag har slutat dricka kaffe sedan drygt ett år tillbaka. Det som började som ett experiment då har hängt med. Jag inspirerades av det jag läste på nätet. Och det här med att ifrågasätta kaffedrickandet verkar vara lite av en nätgrej. Många kommer faktiskt hit för första gången för de sökt på “sluta dricka kaffe”.

Funderar du på att sluta dricka kaffe så är rådet enkelt. Har du tänkt tanken så finns det inget själ att tveka säger jag efter något år utan kaffe.

Till originalet, som skrevs i juni 2015, med en aktuell slutkommentar.

sluta dricka kaffe
Sluta dricka kaffe? (Bild från 4vector.com).

Jag slutade dricka kaffe för ett par månader sedan. Jag läste någonstans att många upplevde en jämnare energikurva över dagen om dom inte drack massa kaffe. Resonemanget gick ungefär så här: kaffe ger en kick-start på dagen som man får betala tillbaka på seneftermiddagen och kvällen.

Eftersom jag drack massor av kaffe, främst på förmiddagen, så bestämde jag mig för att prova utan. Substitutet fick bli te, då så koffeinfritt som möjligt.

Resultatet? Jo, det visade sig att jag är klar med kaffe! Åtminstone tillsvidare. Blev jag piggare på kvällen? Det vet jag inte, det blev inte det som kom i fokus utan det som jag lärde mig var att jag som är en stor kaffeälskare är klar med kaffet. Tack för kaffet helt enkelt. Tack för det sa magen!

Det här är inte första gången jag upplevt samma sak. Jag slutade röka och snusa efter tonåren och upplevde samma sak. Jag trodde det skulle vara svårt att vänja sig av med nikotinbehovet, som då var ganska stort, men det var enkelt. Jag var klar!

Jag tror faktiskt att jag har en förklaring på det här, åtminstone för kaffet, som är det som ligger närmast i tid. Jag hade bytt kvalité mot kvantitet. Inte ens var hundrade kopp kaffe var en kopp som jag tyckte var god. Automatkaffet på jobbet smakar inte gott, även om det är av en något mer drickbar modell än det värsta skit jag druckit.

Hemma har vi sedan länge skippat Nespresson till förmån för Lidls billigaste bryggkaffe. Det är ingen hit och gjort att kaffet hemma inte heller direkt är någon njutning.

 

Men det handlar inte bara om kaffet i sig, det handlar också om stunden. Dom tillfällen jag drack kaffe med någon sorts mindfulness var inte många. Inte ens första koppen på jobbet på morgonen var mycket mer än ritualen att hämta den. Känslan av att ha sin första kopp kaffe i handen på morgonen var speciell, men sedan blev det inte mer. Kaffet var inte så gott och jobbet drog igång.

Jag har märkt att jag tänker liknande runt alkohol. Ett omsorgsfullt valt vin drucket tillsammans med god mat och människor jag gillar ger en känsla som en vabb-eftermiddag med korv stroganoff och lådvin inte riktigt kan matcha. Livet är som en maträtt, är den skit i allmänhet så gör inte en enskild krydda någon skillnad. Inte ens om man tar den om och om igen.

Har jag lärt mig något av det här? Naturligtvis ska jag göra det jag mår bra av och gillar, men det kräver lite av stunden och kan därför inte bli så ofta. Substitut som kan kvitta eller som till och med får mig att må sämre, som många kopparjobbkaffe kan göra, ska jag inte hålla på med. Jag har annat som är bättre som jag kan fylla min tid med.

 

 

Den mest påtagliga konsekvensen av att jag slutat dricka kaffe är att magen är mycket bättre. Det är en enorm skillnad, jag som haft lite småtjurig mage i många år känner ingenting numera.

Det andra som förvånar mig är att jag föredrar te så till den milda grad att jag i princip aldrig ens känner sug efter kaffe. Någon enstaka gång under hela året sedan jag slutade dricka kaffe har jag känt riktigt begär.

Det som gjorde att jag från början slutade dricka kaffe hade med energinivåerna på eftermiddagen att göra. Dom har i alla fall inte blivit sämre. Kanske lite bättre faktiskt, men om det beror på kaffet kan jag inte säga. Jag kanske sover lite bättre också faktiskt, men jag har ju inte gjort någon vetenskaplig undersökning kring just det så ta det med en nypa salt.

Att sluta dricka kaffe har också visat att alla måsten jag har, eller haft, sällan är så viktiga när allt kommer kring. Att sluta dricka kaffe hade för fem år sedan låtit som en enorm begränsning, då jag verkligen älskade kaffe. Idag saknar jag det inte alls. Kanske är den största vinsten just mental. Jag har blivit av med en last och slutat peta i mig skitkaffe, som jag inte gillade och inte mådde bra av, på jobbet.

Expressen har lyft fram några mer fysiska effekter av att sluta dricka kaffe.

4 KOMMENTARER

  1. Det goda med att inte dricka kaffe är att man då får som bäst effekt av koffeinet när man väl behöver det (i form av kaffe eller tablett). Kan vara relevant i t ex träningssammanhang, där så vitt jag vet bara två lagliga verkligen prestationshöjande preparat existerar, koffein och kreatin.

    Men det mest potenta, som alltför många missar, är förstås sömn! Lättare att lägga surt förvärvade slantar på olika dyra preparat i stället för att se till att (gratis!) sova nio timmar per natt.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna