Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet?

4
2100
betyder ur ekorrhjulet
Vad betyder det att vara i ekorrhjulet och vad betyder det att ta sig ur det?

För någon vecka sedan, eller två, så kom det ut två böcker med begreppet “Ekorrhjulet” i titeln. Det är Oskar och Maribells bok: Ut ur ekorrhjulet : Så blir du också ekonomiskt fri samt Åsa Axelssons bok: Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete. Men vad betyder begreppet “att befinna sig i ett ekorrhjul”? Vad betyder det att ta sig ur ekorrhjulet?

Till viss del har jag nog bidragit till att åtminstone den första boken har begreppet ekorrhjul i titeln genom att kritisera Fantastiska Farbror Fri för att prata för mycket om verktygen som kan ge en ökad frihet, istället för att adressera vilka problem de kan användas för att lösa. Om jag har rätt i det inlägget så beskriver alltså begreppet “att ta sig ut ur ekorrhjulet” en önskad livsförändring för många. Det är en lösning på ett problem många av oss har. Men är det så? Vad ger i så fall böckerna och bloggarna i ämnet? Ska vi fly från något, eller handlar det om att gå i riktning mot något annat? I så fall vad?

Har problemet sin grund i privatekonomiska aspekter, eller är det en beteendefråga? Skapar vi ekorrhjulet genom att vi agerar på ett visst vis?

Är ett meningslöst och intetsägande liv ett liv i ekorrhjulet, eller är det något annat?

Att vara i ekorrhjulet betyder att …

 • Vi genomför något som vi upplever kräver en avsevärd insats av oss – möjligtvis också under under stor press – men som trots det inte för oss framåt. Vi står trots ansträngningar på samma plats i livet. Det kan gälla karriär, ekonomi eller livsstilsförändringar.
 • De aktiviteter som bygger upp vårt spring i ekorrhjulet är repetitiva, monotona och själsdödande.
 • Känslan av sammanhang är låg i det vi gör.
 • Belöningssystemet som är en viktig del för oss som människor fungerar inte som tänkt längre. Det finns ingen relevant vinst i att göra det vi gör. Vi befinner oss då i en depression eller åtminstone i en deprimerande livssituation.

Begreppet “Att vara i ekorrhjulet” beskriver alltså i bred mening hur vi uppfattar en livssituation. Det kan gälla vårt liv som helhet, eller handla om någon mer specifik del i livet. Många moderna organisationer befinner sig också i ett ekorrhjul så begreppet går att bredda till att omfatta mer än en individs situation.

Ekorrhjulet handlar alltså inte främst om ekonomi, stressade storstadsmänniskor, familj- eller arbetsliv. Det handlar om en upplevelse. En upplevelse som går att arbeta med på olika vis. Så vi kan påverka vår känsla av ekorrhjul helt oberoende av andra, det är dock inget hjärnspöke som vi har att göra med. Det finns en rad faktorer i vår omgivning som påverkar vår känsla av att vi befinner oss i ekorrhjulet.

I videon nedan föreslår jag två steg – som inte alls har med ekonomi eller arbetsliv att göra – för att du ska börja din färd ut ur ekorrhjulet.

Vad betyder det då att ta sig ut ur ekorrhjulet?

Det är inte så lätt att göra en konkret punktlista på det då det finns så många saker som faktiskt påverkar vår känsla av att vi befinner oss i ett ekorrhjul. Jag tar upp två saker i videon ovan.

 1. Möt dig själv som människa och var empatisk mot dig själv. Det kommer hjälpa dig att se vad som gör att du då och då har en känsla av meningslöshet. Förståelse och insikt är nyckelfaktorer på väg ur ekorrhjulet.
 2. Gör mindre men höj kraven på “avkastning” och belöning i det du faktiskt gör. Ekorrhjulet har inga reella belöningar även om du gör massor. Bryt med det beteendet och njut av det lilla du gör!

Att börja studera eller spara skapar också en påtaglig rörelse i livet. Mot något annat, mot något bättre.

Att leva i dåliga relationer, privat eller på arbetsplatsen, är ett utmärkt sätt att förstärka känslan av meningslöshet. Gör någonting åt de relationer som inte ger dig något, eller som till och med är destruktiva.

Kanske är det min bok som jag ska skriva om ekorrhjulet som börjat här. Det finns så mycket mer att säga. Men kunskapen om att det är hur vi upplever vår livssituation som avgör hur vår känsla av att befinna oss i ett ekorrhjul faktiskt är, är viktig att förmedla.

Det ska inte tolkas som att det är fel på din inställning eller på dig som person om du känner att varje dag innebär ett nytt varv i hjulet. Du ska ta med dig insikten i ditt liv för att se vilka delar som ger dig känslan. Det krävs oftast inte ett helt nytt liv för att livet ska bli så mycket bättre!

För mig betyder ut ur ekorrhjulet att livet är mer belönande att leva. Det är en känsla som jag måste hålla levande, vårda och utveckla.

Vill du ha coachning eller prata med någon om din livssituation så kan du skicka mig ett mail på: onkel.tom.blogg@gmail.com .

Läs mer!

4 KOMMENTARER

 1. Hej

  “Men kunskapen om att det är hur vi upplever vår livssituation som avgör hur vår känsla av att befinna oss i ett ekorrhjul faktiskt är, är viktig att förmedla.”

  Om ni själva går “tillbaka” till lönearbete, till era arbetsplatser, så kanske ni gör ändringar mot tidigare? vad isåfall?
  Ni går också tillbaka med en annan känsla, men risken att den tidigare ekorrhjulskänslan kommer tillbaka?
  Hur förhindrar ni det?

  Hur har ni tänkt och resonerat där?
  (jag kan ha missat eller missförstått vad er plan framåt är)

  Jag tror helt klart på detta du skrev:
  “Du ska ta med dig insikten i ditt liv för att se vilka delar som ger dig känslan. Det krävs oftast inte ett helt nytt liv för att livet ska bli så mycket bättre!”

  Men vilka delar var det i era liv som gav er den känslan? och kommer inte de delvis tillbaka för er?

  Tror också att många kan få det så mycket bättre utan att byta liv helt. Därav nyfiken på era tankar på mina frågor ovan.

 2. Oj så bra skrivet, bland det bästa på området jag läst på länge. Du bör definitivt skriva en bok om detta. Bra komplement till de övriga böckerna, som jag visserligen inte läst ännu, men jag väljer att lita på ditt ord tills dess jag kan bilda mig en egen uppfattning.

  Jag drar ofta paralleller till det religiösa området vad gäller företeelser som FIRE-rörelsen o dylika alternativa livsstilar. Tänker i detta fall på att inte ens en andeutdrivare skulle se det som någon idé att ens försöka befria någon besatt om det inte först fanns något nytt att erbjuda i tomrummet. Annars kommer andarna tillbaka med än värre kompisar som följeslagare. Det är en allmän kunskap inom andlighet och även inom psykologi skulle jag tro. En människa kan inte leva utan att uppleva något typ av verklighet. Att bara ta bort en, om än osund, verklighet, utan att man erbjuds en annan kan leda till mentalt sammanbrott.

  Kanske ser jag på det här lite dramatiskt nu. Men tror nog det håller bra som argument, att detta med flykt från något är ohållbart om man inte i första hand redan känslomässigt, mentalt och kanske även fysiskt delvis redan befinner sig vid målet. Eller åtminstone att det är något man är beredd att gå till botten med. Och det är detta som man borde fokusera på och vad det egentligen i grunden handlar om, alltså långt mer än karriär, arbete och pengar, precis som du tar upp.

  • Tack Eva,

   Det är många frågor och vinklingar på det här ämnet. Du berör frågan om hur vi ska ta oss från ett tillstånd till, förhoppningsvis ett bättre, nytt tillstånd. Inte bara fly. Det är högst relevant fråga. Hur skapar vi våra små förbättringssteg mot ett lättare liv?

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna