Uppföljning sabbatsår om 3,5 (knappt!) år

2
43

Vi sparar 50% av vår lön varje månad. Det betyder att vi för varje arbetad månad skulle kunna försörja oss ytterligare en månad utan att arbeta. Det samma gäller för ett år. Om vi jobbar ett år så kan vi vara lediga ett år. Men all ledighet måste ju inte ligga i slutet av våra liv! Den borde gå att sprida ut!

Precis den insikten fick oss kring julledigheten att börja titta på lite sätt att använda våra sparade pengar på. Hur vi tänkt hittar du i blogghuvudet under ett “Annorlunda år” (länk kommer i slutet på detta inlägg också) medan detta är en uppdatering kring läget.

I februari skulle vi:

 • Kolla upp studiefrågorna. 
  • Vad ska vi läsa? Vad vill vi läsa? Var ska vi läsa?
  • Är vi behöriga? Vad måste vi göra innan vi kan påbörja studierna. 
  • Ansökningstider.
  • Bidragsdelen. Har vi gjort riktiga antaganden?

Naturligtvis har jag gjort läxan (nästan) och här kommer svaren.

Vad ska vi läsa?
Det lutar åt språk och då spanska. Vi kommer redan nu söka de grundläggande kurser som krävs för högre universitetsstudier längre fram. Ansökningen öppnar 16 mars och tanken är att åtminstone en av oss ska starta universitetsstudier i höst.

För själva sabbatsåret finns lite ytterligare alternativ som skulle innebära vidareutbildning i våra nuvarande yrken. Det känns spännande att se på utbildningar igen efter snart 20 år i arbetslivet.

Är vi behöriga?
Frågan är lite för brett formulerad så svaret är därför kanske. Vi ska båda söka kurser i höst för att lära oss om möjligheter att komma in och provtrycka behörigheten.

Ansökningstider
Nu i mitten på mars öppnar ansökan.

Bidragsdelen
Jag har 65 veckor kvar på bidragsdelen vilket jag kan ta ut innan jag fyller 56. Min sambo har mer. Det var betydligt mer än jag räknat med. Dessutom har vi rätt till tillägg för barn så någon form av studier på heltid bör vi göra inom de närmsta åren. Vi måste dock kontrollera hur det ser ut med studiemedel om man är skriven utomlands och studerar på distans. Det har vi missat, så jag mailar en fråga direkt nu till CSN.

Om vi studerar så har vi rätt till tjänstledighet, så studierna ger en rad möjligheter som vi vill fånga:

 • Studier öppnar nya möjligheter.
 • Säkrar möjligheten till tjänstledighet vilket gör återgången till arbetslivet mycket enklare. 
 • Möjliggör bidrag – inte lån – som minskar behovet av kapital.
 • Säkerställer smidig återgång till arbete efter vårt lediga år. 

Det har blivit ganska klart för mig när jag forskat lite att vi har goda möjligheter att leva ett år (kanske två) på bidrag med våra nuvarande kostnadsbild. Vi har föräldrapengar och studiemedel som räcker långt. I synnerhet när vi betalat av nuvarande CSN skuld och slipper barnomsorgsavgifterna i nuvarande omfattning.

Länken till sidan om vårt Annorlunda år finns här. Många har läst den men eftersom kommentarerna inte fungerat förrän nyligen så är det jungfrulig mark om du har några synpunkter. Gå dit och lägg en kommentar i form av tillrop, fråga, synpunkt eller information som vi kan ha nytta av!

2 KOMMENTARER

 1. Japp, det har vi koll på. Så det gäller att köra en person på studiemedel och en på föräldraledighet, typ. Det blir lite meck men det bör gå att hålla inkomster på rätt sida månadsskiftet.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna