SVTs husdrömmar – Vad är det vi ser?

11
196

Tre avsnitt in i SVTs realityserie Husdrömmar så tycker jag det är värt att reflektera över det vi ser? Visar SVT vanliga människor som vill realiserar relativt vanliga drömmar? I så fall är det att bo i hus på 500 kvm, eller bygga Skånska herrgårdar?

Kanske är inte syftet att visa vanliga människor utan visa på de som realiserar en dröm. Men lyckas de med det? Är en husdröm prylen i sig, eller ett liv i huset på platsen det står? I så fall är ett liv ett sammanhang och där skulle jag säga att ett hus på 500 kvm snarare stjälper än hjälper!

11 KOMMENTARER

 1. Håller med! Vi byggde ju ett drömhus och det blev till slut en mardröm, även när det var klart kändes det som ett ok som slukade tid och pengar, plus att det stod på fel plats.

  • Det är skitsvårt att komma rätt med för vräkiga bostäder. Vi har själva erfarenhet, sett många och hört många säga samma sak.

 2. Vi vill gärna bygga själv för att få en låg boedekostnad och tomt på landet. Tänker då inte bygga 500 kvm lutar mer åt 120.. Att betala för och underhålla/värma upp yta som inte används dagligen känns onödigt. Plus att lägga tid på städning, nej tack.

 3. Finns en bok vid namn ”tänka snabbt och långsamt”. Den behandlar ämnet hjärnan och hur den fungerar i många praktiska och teoretiska fall. Utifrån din beskrivning att ”ju större läppar desto snyggare” är väldigt logiskt för en del av hjärnan. På samma sätt som ”ju större hus desto bättre då ett trångt hus inte är så kul”. I grund och botten så låter människan använda sin reptilhjärna i alldeles för många fall. Just den vetskapen har fått mig att förstå varför jag alltid känt mig misslyckad trots att jag har utbildning, reser mycket, bor bra, har en vacker fru, två underbara barn, pengar på kontot och världens möjligheter. Att ”lyckas” och ”känns sig lycklig” finns på alla platser men till störst del inombords.

  Du förklarar det väldigt bra i Manifestet. (Som tyvärr inte längre går att spela upp i Podcaster).

  • Tack Niclas!

   Tack, jag ska kolla upp boken, låter som kul läsning.

   Podden är inte längre tillgänglig. Jag har laddat upp rätt många avsnitt på Youtube, men jag tror inte manifestet är med där.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna