SVT ser fem risker med att vara ekonomiskt fri – Pyttsan säger jag!

4
1939

Klippet vi pratar om finns här.

Mer om fyraprocentsregeln hittar du här:

Fyraprocents-regeln: Tillräckligt med marginal för att pengarna ska räcka en livstid? Simuleringar gjorda på svenska data!

Vår kalkyl som ligger till grund för vår ekonomi hittar du här:

Ekonomiskt oberoende – Hur vi räknar och simulerar

Fantastiska Farbror Fri har ett mycket läsvärt inlägg där han berör de punkter som experten borde beaktat och relaterat till.

4 KOMMENTARER

 1. Tja, det var ett ganska osammanhängande klipp från SVT. Jag är kanske gammaldags men jag gillar inte när de klipper videon mitt i meningar. Det ger mig känslan av att “experten” kanske menade något annat än hur det blev efter klippning.

  Ett tidigare inlägg i serien var mycket bättre: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-sparar-unga-till-pension-innan-40

  Om vi kollar historiskt, så är det nästan bara världskrig och valutakrascher som lägger krokben för dem/oss som lever på kapital, enligt Piketty (Och sånt är jobbigt för löneslavar också, så det är inget bra argument mot att spara.)

  Jag tror faktiskt att “experten” mest är avundsjuk på din solbrända, vältränade utstrålning. Det verkar öken att sitta hela dan på Stockholm House of Finance. 😉

  • Ha! Kanske är han uttråkad vad vet jag!

   Det är rätt, nästan alla sammanhang där det varit ogynnsamt för sparare att leva på kapital har varit svåra tider för alla. Möjligt är att perioder av hög inflation varit något mer “ojämlika”, men krig och recession är inget som gör humankapital lätt att förränta.

 2. Hej!

  Tack för den snygga sammanfattningen! Det verkar inte som att experten har förstått alls vad det handlar om, och hans “risker” glider verkligen in i varandra. Speciellt risk två är ju inte heller egentligen någon risk, det är ju bara ett faktum att om man sparar mycket på relativt kort tid så får man inte lika mycket ekonomisk effekt av ränta-på-ränta-principen, men man uppnår ju sitt mål som är att vara ekonomiskt fri tidigt!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna