Spara 2016 – Leva på en lön, går det verkligen?

6
509

Kan vi leva på en lön under 2016? Det korta svaret är:  jag tror vi kan det! Det baserar jag på vår kassabok vi fört under 2015 och jag tänkte snart gräva ner mig lite mer i siffror, men först: varför är frågan viktig för oss?

Varför vill vi kunna leva på en lön?

Motiven har ändrats lite under resans gång. Det var en viktig fråga när vi började spara. Den har att göra med frihet och riskhantering. Att veta att vi kan leva på en lön gör att vi kan fatta beslut som kopplar till arbete och försörjning på ett friare sätt. Det gjorde det också möjligt att gå ur facket och säga upp den inkomstförsäkring som vi hade där. Vi kunde förhålla oss till barnförsäkringar och dess inkomstbortfallsskydd på ett annat sätt. På så vis skapade vetskapen om att vi “klarade oss” en positiv spiral som sänkte kostnaderna ytterligare.

Vi har alltså aldrig räknat på att en skulle sluta jobba. Det beror dels på att vi kommit över spädbarnsåren och därför inte tittade på att vara hemma med barnen på samma vis. Vi upplever inte heller någon magisk konflikt kring tid längre efter våra förändringar, så ett allmänt behov av att vara ledig fanns inte heller. Dessutom är det inte “jätteballt” att vara hemmafru/man när den andre partnern jobbar. Om du läser det här inför första barnet så kan den kommentaren vara svår att förstå. Efter fyra barn och den ledighet och bestyr som kommer med det så ser verkligheten lite annorlunda ut, åtminstone för oss.

Hur såg det ut 2015? Hade vi kunnat leva på en lön?

Not: Om du är här för att se om du kan leva på en lön så finns det en risk att du reagerar på siffrorna jag presenterar här. Vi har förhållandevis goda inkomster, men vi lever också med relativt höga kostnader. Så läs gärna igenom hela inlägget innan du räknar bort oss från din världsbild.

Leva på en lön
Vi sa att en lön + flerbarnstillägg = 35 000 kronor. Det är den övre horisontella linjen.

 

Medelkostnaden under 2015 blev 37 385 kronor per månad. I grafen ovan ser du utgifter och inkomster månadsvis 2015. Vi gjorde antagandet att 35 000 kronor per månad var vår budget om vi skulle leva på en lön. Då vi inte lever på en lön så kan vi spendera lite mer, bland annat åka på semester och köpa alkohol. Om vi rensar våra kostnader från de utgifterna, vi kallar det lyxfritt, så är våra kostnader 30 966 kronor/månad under 2015. Du kan läsa mer om vårt 2015 här. Där kan du också se en betydlig mer nedbruten redovisning.

Men vi har blivit allt duktigare att hålla i kostnaderna. Om vi ser till intervallet augusti-december så var våra utgifter 30 506 kronor per månad. Rensat för utgifter vi skulle avstått om endast en arbetade så ligger vi på 28 500 kronor per månad. Om vi då drar av flerbarnstillägget så hamnar vi kring ett behov av inkomst efter skatt på cirka 23 00o kronor. Det är rimligt att tro att vi måste amortera något, amorteringar räknar vi inte som utgift och de är därför inte inräknade i utgifterna ovan. Å andra sidan ingår barnomsorgsavgifter i utgifterna. De försvinner om en är hemma. De får för den här diskussionen ta ut varandra.

Baserat på andra halva av 2015 så bör vi kunna leva bra på en inkomst, om den är i storleksordningen 25 000 kronor per månad efter skatt.

Inför 2016

Vi kommer släppa fokus på att leva på en lön när vi jobbar med ekonomin under 2016. Skälet är att vi pressat ned våra fasta avgifter till en nivå som inte går att göra så mycket mer åt, med mindre än att vi flyttar, vilket vi räknar med att göra i 2017. Då sker så stora förändringar att begreppet lön utgår ur vår världsbild. 🙂

I år blir därför fokus på att spara så mycket det går, vilket vi endast kan göra genom att attackera våra rörliga kostnader. Det blir ett ganska klassiskt sparande för oss i 2016 alltså. Men om ni i er familj vill kunna leva på en lön och kalkylen inte alls går ihop så tycker inte jag att ni ska börja med de rörliga kostnaderna. Se över strukturella och fasta kostnader först. Gör er av med försäkringar, sälj bilen. Flytta till mindre. För mer inspiration kring detta så finns ett annat inlägg i Spara 2016 serien: Spara 2016 – Sparande är ett nördigt substitut!

För mer information kring månadskostnaderna och nedbrutna kalkyler så är vår sida kring våra månadsutgifter en bra startsida.

Att leva på en lön - en väldigt vanlig sökterm på nätet
Ett av de vanligaste sätten för nya läsare att komma till Onkel Toms stuga från Google är genom sökningen “leva på en inkomst”. Det trots att jag endast haft det som referens i vårt ekonomiuppföljningsarbete.

Det gjorde mig lite nyfiken så jag gjorde lite egna sökningar. Det gick ganska snabbt att se att inlägg kring att leva på en lön, eller en inkomst för en familj, är ett ganska vanligt återkommande tema i bloggar av den kategori som Onkel Toms stuga tillhör. På forum som familjeliv finns det dessutom massor av trådar. Men är det inte en väldigt konstig fråga? En vanlig men konstig fråga?

För inte är väl frågan kopplad till fysikaliska lagar och begränsningar som någon redan besvarat? Det handlar väl snarast om relationen mellan utgifter och inkomster och den är ju individuell och knappast något som lämpar sig för en allmän fråga*. Eller ännu mer troligt, eftersom vi ofta inte kan påverka inkomsterna, så är väl den relevanta frågan: kan jag sänka utgifterna så att jag kan leva på en lön?

Svaret på den frågan finns ju inte på nätet! Så varför fråga där? För att kunna besvara det krävs att du har kontroll på din ekonomi. Kunskap om hur du kan sänka din familjs kostnader. Och, sist men inte minst, en vilja att vidta de åtgärder som krävs.

Fast kanske. Jag har valt att spetsa till det lite. För jag tror att i själva frågan “kan vi leva på en lön” så finns ofta ett sökande efter ökad förståelse mellan relationen arbete, pengar, tid och frihet. Kanske också en fråga om det går att leva på ett annat vis.

Så att besvara frågan med praktiska tips eller slå fast hur omöjligt det är på grund av rådande bostadskostnader i storstad är inte att svara på frågan. Att försöka förändra sin ekonomi i grunden är inte heller så lätt som att bara säga att “vi ska hålla i pengarna”.

Se gärna Frivid42 och Minimalistbloggens inlägg i samma ämne. De är lite mer handfasta.

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

Kan en familj leva på bara en lön?

* Undrar om det finns personer som söker på frågor som: “kan jag ha skostorlek 43”? Eller “fryser jag när jag går ut om det är tre grader varmt”?

Kom vi fram till något?

Kom du hit för att du sökt på “leva på en lön” eller liknande sökterm så kanske du undrar vad du fick ut? Vi i vår familj skulle kunna leva på en lön om vi vill. Det är svaret. Vi är sex personer.

Men mitt råd till dig är att fundera på vad frågan är. Hur länge vill du kunna leva på en lön? Hur mycket innebär det i förändring att komma ner till den ekonomiska nivå som krävs för det? Är det något som ni i er familj skulle kunna genomföra? Det går! Läs gärna här på bloggen, eller i länklistan som ni hittar i huvudet för mer inspiration.

Det här verkar vara en fråga som engagerar. Vad säger ni?

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan!  Följ på Twitter!

6 KOMMENTARER

 1. Jag tror att det är en missuppfattning att det skulle vara svårt att leva på en lön och att de baseras på att det är så få som gör det varför man felaktigt drar slutsatsen att det måste vara svårt. Istället är det nog så att de flesta har vant sig vid ett liv där båda jobbar både i den egna familjen och i alla familjer runt omkring och därför ser man ingen annan väg. Har inga exakta siffror men skulle tro att om man summerar livets nödtorft (tak över huvudet, kläder på kroppen, mat och trygghet) så har detta aldrig kostat så lite som idag i relation till en vanlig inkomst.

  Tänkte och skriva en kommentar att det kan man absolut göra och länka till mitt inlägg i frågan men så såg jag att du redan hade gjort det…så då får jag väl tacka för länkningen.

  • Frivid42,

   Jag har faktiskt tankar kring ett blogginlägg som handlar om just det du är inne på: sällan har möjligheterna till att leva billigt och bra varit bättre. Så jag håller med. Det gör inte frågan mindre märklig faktiskt.

   Tittar man på diskussionerna i ditt inlägg och på olika forum så är det ganska stereotypa mönstret med de som inte förstår vad som är svårt och de som bara ser det omöjliga.

 2. En viktig parameter i det hela är ju hur stor sagda lön är. Inte bara i förhållande till utgifterna, var och hur man bor etc utan faktiskt hur många kronor lönen består av också.

  En familj med 4 barn (som er) har nog svårt att klara sig på en undersköterskelön, barnskötarelön eller det man tjänar inom hemtjänsten, för att nämna några exempel. De lägsta lönerna i landet är nog inte jättelätta att klara sig på i längden, ens som ett par dvs 2 vuxna, såvida man inte har egna lagrings- och odlingsmöjligheter, bor nära jobb, har låga boendekostnader och inte har några (studie)lån, skulder eller barn sen tidigare.

  Jag och min sambo skulle klara oss jättebra ekonomiskt på bara hans inkomst men på min hade vi kunnat betala hyran (vi bor inte särskilt dyrt, å i en mellanstor stad i södra Sverige) å köpt den allra allra mest basala maten å jag tror inte det skulle räckt månaden ut.

  • Hej Anna,

   Jag har full respekt för att alla inte har våra inkomster. Jag ståtar inte heller med speciellt låga månadsutgifter, jag försöker snarare blogga om förändringen från väldigt höga till lägre. Din beskrivning av er situation är därför inget jag kan eller vill värdera. Det låter som du har god koll och som jag var inne på så beror allt på.

   Men sanningen är att väldigt många människor verkar känna för frågan om det går att leva på en lön. Söka information, kommentera på bloggar och delta i forumsdiskussioner.

 3. Ja, visst är det så. Jag har rätt bra koll och vet hur man lever på det man har *smiles* men många människor i vårt land tänker underligt om ens alls på såna saker. Mitt inlägg var på intet vis en kritik mot dej/er, tolka det absolut inte så. Se det bara som en kommentar i saken.

  För inte alltför längesen var det ju så, varje familj hade en person (mannen) som lönearbetade och det fungerade bra ekonomiskt. Jag är född i början av 70:talet och såg många såna familjer runt omkring i min bekantskapskrets. Men så hade man inte så förbaskat mycket saker, teknisk utrustnings som skulle bytas ut varje säsong till förmån för en ny modell och tre miljarder plastgrejer över hela huset.
  Mina föräldrar var förnuftiga och la ner tid på oss ungar istället för att jobba massor och köpa saker till oss. Vi gjorde saker tillsammans och vi barn räknades, våra åsikter värdesattes och vi lärde oss massor iom alla diskussioner. Vi hade en TV men den var inte igång varje kväll, vi hade ju annat att ägna oss åt…

  Jag är ibland snarare nästan lite mallig 😉 över att jag kan klara mej på så lite som jag gör. Att jag vet hur man gör när man hushållar osv och jag hamna, till skillnad från en del vänner och bekanta, inte “i sjön” om månadspengen är liten. Min dröm är egenägt boende utanför stan (det kommer) och ett ändå mycket större tillvaratagande och självförsörjande än vi har nu. Att få utveckla mitt jobb och jobbande och att sambon kan jobba så mycket hemifrån som bortifrån som han känner att han vill.

  • Det är lugnt Anna, jag svarade som jag gjorde mer för att jag inte ville diskutera nivåer på inkomst för att kunna leva på en lön.

   Min bakgrund liknar din mycket. Jag minns när jag var liten i mitten på sjuttiotalet och grannen köpte andrabil till hemmafrun. Morsan och farsan undrade va fan som hänt. Det hade dom aldrig sett förut. Men nu är referenserna helt annorlunda.

   Vi har ju köpt vårt utanför stan. Vi får tillträde i mars. Framtiden ser ljus ut! 🙂

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna