Snålrecept – Dhal

14
100
Dhal och enkelt bröd gjort i vedspisen.

Jag efterfrågade ju lite snålrecept för en tid sedan. Då vi är dåliga på är att äta billigt vegetariskt kollade vi upp tipsen med bäring på vegetariska rätter lite noggrannare. Det ena ledde till det andra och Dhal – en klassisk linsrätt – blev det vi tittade mer på. Vi har använt ett recept enligt nedan. Varianten innehåller kokosmjölk – en konserv för sex personer – vilket är lite kul och kanske inte helt standard.

Dhal, indisk linsgryta

 1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
 2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.

Vi använder 5 dl gula linser och 2 dl vatten för sex personer.  4 lite större morötter, en lök och två klyftor vitlök. Och som tidigare, en kokosmjölkskonserv. Det blev då en hel del över.

Kryddorna är lika proportioner, cirka en halv tesked, men jag skulle tippa att den här rätten går att krydda lika väl med curry, korma-kryddor etc. Allt som känns indiskt typ!

Jag tycker den här rätten är fantastiskt trevlig. I går hade vi ingen grönsaksbuljong utan fick köra med kycklingbuljong vilket gjorde saker och ting än bättre faktiskt, men om man är troende vegetarian så funkar ju inte det.

 

 

Jag och sambon gillar. Ett av fyra barn gillar. Tre av fyra barn protesterar. Men jag tror det går att jobba bort. Min sambo kör en del andra vegogrytor men ofta med stor andel tomatinslag. Dom kan bli lite “sura”, den här rätten har inte alls den egenskapen utan påminner i sin smak och konsistens mer om den mat som vi brukar äta, troligtvis på grund av kokosmjölken.

Jag noterar att matfotografering inte är min grej, men en bild på rätten är med inledningsvis.

14 KOMMENTARER

 1. Hej

  Jag kör ju veckans recept på lördagar och försöker hålla mig under en tia per portion men jag använder ofta kött i rätterna som någon form av motvikt till https://undertian.com/ som oftast kör vegetariskt. Jag vill visa att det går att knö in lite kött också om man vill 🙂

  Men för ett tag sedan testade jag en vegetarisk tacofärs som jag gjorde för att hustrun vill äta mer vegetariskt och om du gör den och inte visar barnen vad du gör borde du få ett godkänt tycker jag…

  http://attvaljalycka.blogspot.com/2016/04/veckans-recept-vegetarisk-tacos.html

 2. Jag lagar linsgryta just nu. Lyssnade på ett program på P1. Oförnuft och känsla. Sakernas tillstånd.
  Helena von Zweigbergk är programledare. Intressant. Jag kom att tänka på din blogg. Ville bara tipsa dig.

 3. Vi har testat några olika linssopppor som barnen ätit med god aptit, dock är det möjligt att deras omdömen varit påverkat av flera timmars skidåkning innan de ätit… Recept på några av de varianter vi testat finns i recept-kategorin på min blogg:
  http://aktivadagar.com/category/recept-mat.html
  Vegetariska pastarätter är en favorit för mig, både lasagne och vanlig pasta. Idag har vi käkat billig gröt. Med billiga (gratis) bär. Potatis- och purjolökssoppa är ju en billig enkel klassiker. Kan ju bli typ gratis om man odlar själv. Det har förresten hänt en väldigt oväntat sak för mig i sommar. Jag har blivit sugen på att odla1 Kanske man skulle ha en gård eller nåt… Jag som nyss drömde om en lägenhet. Det är spännande att leva, man vet inte vad man hittar på… 🙂

  • Hej Camilla,

   Tack för tipset, jag ska kolla upp sopporna.

   Potatis- och purjolökssoppa är med i vår meny redan men vi får inte barnen med på den så det är inte så vanlig tyvärr.

   Att odla själv är mäktigt i någon mening.

 4. Älskar linsgryta! Vi lyxar till ibland med en klick turkisk yoghurt och färsk mango (om den är på extrapris). Istället för bröd har vi ris till och då kan barnen som inte är så förtjusta i grytan äta mer ris och lite mindre gryta.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna