Ska du jobba till 50, 55, 65 eller 67?

7
375
Pensionsjakten på Svd, ett rent beställningsjobb åt Skandia eller bra och relevant om pensioner?

Svenska Dagbladet har dragit igång en serie som heter Pensionsjakten. Idag finns två avsnitt tillgängliga:

De två första delarna är “negativa” och “alarmistiska” i någon mening. Pension är tråkigt; pensionen blir låg och vi kommer få jobba länge. Samtidigt stödjer Skandia serien, såväl direkt via finansiering av inslagen, förmodar jag, som med annonser på sidorna där inslagen finns.  Det här smakar lite illa och jag hoppas verkligen att Svd för fram andra vinklingar i kommande avsnitt, annars blir det ett rent upplägg för pensionsrådgivning och försäljning av sparprodukter som inte alls behövs.

Pensionsjakten på Svd, ett rent beställningsjobb åt Skandia eller bra och relevant om pensioner?
Pensionsjakten på Svd, ett rent beställningsjobb åt Skandia eller bra och relevant om våra pensioner?

För det första så är den negativa bilden av vår framtida pension alldeles för ensidig. Många, och förmodligen målgruppen för den här typen av inslag, ser snarare ut att bli ganska välbärgade pensionärer. Inte minst genom förmögenheter som byggts upp i tillgångar som ökat i värde under många år, främst då i form av bostäder men även i form av aktiesparande såväl privat som genom pensionssystemen. För det andra så handlar en bra ekonomisk situation som pensionär väldigt mycket om privatekonomiskt sunt förnuft, kostnadskontroll och förmåga att styra ekonomin. Det är en personlig förmåga som måste utvecklas och det täcks inte alls av några sparprodukter från Skandia. Som tredje del så är såväl Avanza som Nordnet fulla med information och tips för sparare – såväl pensionssparare som vanliga sparare – utan att några speciella produkter eller tjänster behöver anlitas.

 

 

Det här ska inte tolkas som att vi ska undvika Skandia som leverantör i vårt sparande. Tvärt om så har jag skäl att tycka att Skandia har en rad ganska bra sparprodukter, men jag vänder mig mot upplägget! Det luktar klassisk uppdukning av ett problem som sedan följs av en lika klassisk presentation av produkt som ska lösa problemet. När det gäller finansiell rådgivning brukar dessutom den här typen av upplägg följas av inlåsningseffekter, höga avgifter och relativt dåliga råd.

För mig blir invändningarna mot mycket av det som skrivs kring pensioner och pensionsålder så många att jag har svårt att sortera dom och hitta en vettig argumentation. Men jag tror att jag stör mig mest över synen på äldre människors ekonomi. Att alla pengar skulle gå åt och bara flyta iväg efter barnen lämnat. Visst är det så för vissa, men det är ju ingen naturlag, det är ju dålig privatekonomiskt handlag vilket knappast är en systemfråga eller allmän sanning. Rimligen borde väldigt många fortfarande kunna gå i pension vid 65 års ålder om de lever någorlunda inom sina ramar från 55 års ålder.

Pensionsrådgivning handlar alldeles för mycket om problem, som inte ens är säkert att dom finns, och för lite om möjligheter. Eller har jag fel?

Jag har börjat skriva allt mer inriktat om pension och vårt pensionssystem i synnerhet för oss som planerar tidig pension. Ni hittar de inläggen här.

7 KOMMENTARER

  • Tack Anon,
   Ja Mr Money Mustasch har en annan approach och jag är ju i någon mening en följare. Idéerna han har, eller jag för den delen, är inte nya men förmåga att kunna hantera sin privatekonom tycks snarare försämras än förbättras.

 1. I mitt tycke borde vi alla inrikta oss på att “gå i pension”, eller rättare sagt nå ett ekonomiskt oberoende vid 50 års ålder. Det är sannerligen inte omöjligt om man kämpar på.

  Tänk om vi hade en stor del av befolkningen som efter den åldern väljer att jobba med något som känns meningsfullt och inte – av ekonomiska skäl – är rädda att säga vad de egentligen tycker på arbetsplatsen (på ett konstruktivt sätt såklart). Jag tror att vi som nation skulle vinna mycket på det, inte bara i form av individuell frihetskänsla, men även i form av bra beslut i olika typer av organisationer.

  Jag håller med om att det fokuseras mycket på problemen kring pension. Visst finns det problem, men för de allra flesta finns också möjlighet att skaka av sig beroendet av pappa staten.

  Mvh

  Egon

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna