Sabbatsår från jobbet – Våra tankar och mentala resa

Funderar du på att ta ett sabbatsår från jobbet? Bra, då har du kommit rätt! Vi i vår familj har planer på att ta två sabbatsår från jobbet. Vi har vridit och vänt på hur vi ska få mesta möjliga ut av vårt liv och tror att en längre ledighet ”mitt i” skulle passa oss bra. Det gör att vi tar tiden ganska här och nu,  i stället för att skjuta iväg allt mot slutet av vårt arbetsliv som är ett mer klassiskt upplägg för de som strävar efter ekonomisk frihet.

 

 

Varför tänker vi då så här? Häng med, här är min och delvis också min sambos resa fram till idag.

Sabbatsår från jobbet

Vi spelar inte färdigt och går hem, vi tar bara vila iför andra halvlek.

 

Först ska du få lite läsanvisningar. Det här är en sida som funnits länge på bloggen, det var en av de bärande idéerna i bloggen från första början. Den har ändrats och uppdaterats, ungefär halvårsvis, allteftersom vi mognat i våra tankar och fattat vissa beslut. Nu, i januari 2016 så har vi kommit till beslut om plats, vi har köpt en gård i södra Sverige, och nästan räknat oss sönder och samman på ekonomin. Den första delen av detta inlägg är en uppdatering kring vad som hände under andra halvan 2015. Vill du läsa mer kring våra tankar rent allmänt så finns inlägget som det såg ut sommaren 2015 nedanför ”sträcket” nedan. Jag har sparat den delen för att historiken är lite kul.

Varför sabbatsår från jobbet?

”Varför sabbatsår” hanteras ingående i den äldre delen längre ned och jag tänkte inte förklara mer här, men lite reflektion är på sin plats. Genom att sänka kraven från evig ekonomisk frihet till att klara ett par år så ställde vi saker på sina ända lite. Framtiden ligger helt plötsligt rätt nära och närmar sig i raketfart. Vi kunde också sätta ett datum som mål i stället för att försöka sätta ett belopp eller årlig avkastning. Det förenklar lite då pengar är svårare att komma till freds med. Det är svårt att säga att man har tillräckligt helt enkelt.

Det som komplicerar saker och ting lite är att ett liv som ekonomiskt fria inte ligger helt utom räckhåll. Därför rör vi ofta ihop de två delarna. Under hösten 2015 skrevs det och diskuterades flitigt om ekonomin som ekonomiskt fri här på bloggen. I inlägget ”Det värsta som kan hända någon som vill bli ekonomiskt fri är att jobba för länge” så verkar det som om vi faktiskt skulle kunna ge oss för evig tid redan 2017, givet att vi kan leva på väldigt låga utgifter (13 000 kr/månaden).

För oss har hela upplägget med ett sabbatsår från jobbet skapat mycket tankar. Tar vi ledigt ett år för att vara med barnen och leva lite behagligare, eller tar vi sats för ett nytt liv under många år framöver? Vad är i så fall vår ambition då? Kan man riva ut barnen från sitt sammanhang och flytta för att vara borta ett år eller två?

Det är intressant att vi besvarar frågorna olika beroende på tilltänkt plats för sabbatsåret. Ett år i Spanien – ja. Ett år på gård i Sverige – nje?! Främst hos mig finns det mycket tankar, vilket får bli ett eget inlägg.

Varför inte Spanien eller Portugal?

Ekonomi och barn är det uppenbara svaret, men vi ska inte underskatta svårigheterna att hitta en livsstil/referens i utlandet som passade oss. Om vi börjar med ekonomin. Barnbidrag, vår föräldraledighet, fria skolan och det allmänna försäkringssystemet gör skillnad när man som vi har fyra barn. Hade vi flyttat utomlands så hade dessutom vår insats för att säkra barnens inskolning och infasning i samhället ökat. Du kan läsa mer här kring ekonomin.

Sedan är den mentala bilden viktig. När jag tänker medelhavet och livet därikring så tänker jag underbart väder, mat, bad och så vidare. Men när jag tänker mig en vardag, där jag ska leva mitt liv under lång tid så är kanske inte vädret det viktigaste. Faktiskt!

Men det här inlägget är inget ”trash talk” om ett liv utomlands. Vi konstaterar bara att det inte ligger rätt i tiden för oss just nu.

Vägen framåt

I mars får vi tillträde till gården. Då gör vi påsklovet där. Sedan blir det en lång sommar på samma plats. För att bo in oss. Sedan kör vi på fram till sommaren 2017 då vi räknar med att flytta till gården permanent. I samband med det så säljer vi lägenheten vi har nu. Vår förhoppning är att vi får tjänstledigt från våra arbetsgivare under minst ett år.

Livet på gården är tänkt att bli i självförsörjningens tecken. Höns och kaniner. Egen odling och egen skog. Vi tänker utmana varje utgift till max och försiktigt undersöka möjligheten till extrainkomster. Men vi blir inte ”bönder”! Åtminstone inte i bemärkelsen att vi ska försöka försörja oss på jordbruk i vanlig mening.

Samtliga inlägg jag skrivit om vårt sabbatsår från jobbet hittar du här.

Scrolla gärna ned till kommentarerna och dela med dig eller fråga.

 

 

Läs fler inlägg om att ta sabbatsår

Här nedanför finns inlägget som jag skrev sommaren 2015, då huvudfokus var att flytta till varmare länder.

sabbatsår från jobbet

Är du sugen på att krypa in in någon liten stuga någonstans eller har du en annan idé om hur ett sabbatsår från jobbet skulle kunna vara?

Genom en ganska typisk klassresa så har jag fått möjligheten att göra mycket som jag aldrig kunde drömma om när jag gick i skolan. Möjligheterna har kommit genom de jobb jag haft. För det är jag väldigt tacksam. Men ungefär halvvägs in i livet och med 15 års yrkeserfarenhet som akademiker så finns det också mycket att fundera över. Vill du läsa mer om bakgrunden till varför jag överväger ett sabbatsår så finns en bra start här.

Jag är idag 45 46 år gammal. För lite mer än ett år sedan, när det var som värst på mitt jobb, lovade jag mig själv att inte jobba längre än 10 år till i nuvarande miljö. Då skulle jag vara i närheten av 55 år och med ett avgångsvederlag – säg en årslön – och a-kassa under 450 dagar så skulle jag kunna komma en bra bit över 55 år innan jag började ta av sparpengar och eventuell avtalspension. Jag och min sambo skulle då vara fria att göra vad vi ville på dagarna och leva helt på vårt kapital som vi hoppas är cirka 6 miljoner sek kring 2027.

Det är bara det att det finns flera stort problem i upplägget ovan.
1. Jag ser inga större problem med att jobba mellan 57-65. Jag är hellre ledig nu eftersom jag bland annat vill träna, tävla och uppleva mer än idag. Jag skulle också kunna tänka mig att studera igen. Att vänta med det till 57 känns fel.
2. Jag är inte så sugen på att helt sluta jobba då jobb kan ha en hel del positiva sidoeffekter, förutom inkomst. Jag skulle dock vilja komma bort från verkstadsindustrins öppna kontorslandskap utan fönster.
3. Nuvarande situation leder ingen vart, den blir bara mer och mer cementerad i takt att jag blir mer och mer specialiserad och instängd i min nuvarande roll . Jag hoppas jag kommit igenom en sur period i mitt arbetsliv men även om det blivit rätt mycket bättre så är jag i en miljö som är väldigt krävande. Det är för enkelspårigt då att sätta ner huvudet och ”köra på” i tio år till. Att göra så gör att jag kommer ut som 10 år ”sämre” till ingen nytta. Genom att börja en omställning nu stället för att vänta på något slut om 9 år känns mer rätt.

Som framgår så är vi inte så pigga på att skjuta iväg vår frihet för lång fram, men det behövs inte heller om vi håller i pengarna. Tvärt om så är vår önskan om att leva sparsamt och enkelt en del som gör att vi kan agera ganska snabbt. Du kan läsa lite mer om hur sparande och sparsamhet är nyckelingredienser i vår möjlighet att ta ett sabbatsår från jobbet i inlägget ”Framtiden är snart här”.

Stefan Sagmeister beskriver väldigt snyggt hur egen tid insprängt i en karriär kan fungera och ge stort värde, nedan.

Om inte videon fungerar, jag hade problem i Firefox både här (funkade inte alls) och på TED-talks sida (hackade) så är länken här.

Om vi ska fatta ett beslut om ett sabbatsår från jobbet så är ekonomin en viktig del i beslutet. Vi sparar idag cirka 50% av vår inkomst. Det betyder att vi för varje arbetad månad kan vara lediga en. Eller för varje arbetat år så kan vi vara ledig ett. Jag har sett att en del bloggare i USA tänker så och det är lockande att inte lägga alla dom lediga året i en klump i slutet. Som en reflektion kan sägas att dom som sparar ett år och lever ett år på besparingar är näsan alltid lågavlönade. Jag tror aldrig jag sett någon med höga inkomster resonera så och skälet är nog att vi är för rädda att släppa det jobb och det liv vi har.

I vårt fall har vi har dessutom fyra barn som vi måste förhålla oss till. De yngsta har inte börjat skolan ännu medan de äldsta går i låg- och mellanstadiet nu. Vi har alltså skolbarn under överskådlig tid i låg-, mellan- och högstadiet.

Insikten – Sabbatsår från jobbet

En helg under hösten 2014 så började en idé växa fram. Om vi säger att den äldsta ska gå i 9an och gymnasiet i Sverige och vi vill att smågrabbarna ska växa till sig lite innan vi sticker iväg på äventyr så finns ett fönster skolåret 2018-2019 2017-2019 som vi skulle kunna vara lediga och där helt själva styra över vår tid. Varför inte vara lite mer tillbakalutad, jobba ett år, var ledig ett. Varför inte pröva ett annat land? Kan vi ta ett sabbatsår från jobbet med hela familjen?

Det här skulle kunna vara ett avbrott i vardagen som blir ett minne för livet. Det skulle också kunna vara starten på att bygga ett nytt liv i ett nytt sammanhang, för framtiden. Med rätt val av land så skulle det också kunna ge kunskaper till oss och barnen som gör att vi kan växa vidare i vårt äventyr.

Eftersom både jag och sambon gillar Medelhavet och flera av länderna där så blev förslagen Italien eller Spanien. Kanske Portugal. Sambon dissade Italien då språket inte är något världsspråk och därför inte ger oss den språngbräda för framtiden som vi kanske önskar. Portugal blev väl hängande i luften medan Spanien landade bra hos oss båda (se kommentarerna nedan som förtydligar lite mer om valet mellan Spanien och Portugal).

2015-12-12: Nu börjar vårt sabbatsår från jobbet ta form: Se gärna inlägget: Då är gården köpt – Vi rullar på enligt plan, innan du läser vidare.

Så idag, i början på 2015 så har vi en plan som låter så här: Vi tar ett sabbatsår i Spanien skolåret 2018-2019. Vi skriver oss där och lever på våra besparingar. Barnen går i allmän spansk skola. 

Sommaren 2015 – Vi summerar var vi är och blickar vidare

Det vi hade som uppgift att kolla och lösa under första halvåret har vi gjort. Ett stort steg framåt för oss är att vi börjar läsa Spanska och Portugisiska i höst. Det har också klarnat allt mer var vi skulle kunna tänka oss att ta vägen. Huvudalternativet är Spanien med Portugal som tänkbart alternativ. Ett svenskt förslag finns inte längre (läs mer här). Rent ekonomiskt är faktiskt Sverige väldigt attraktivt för oss som har fyra barn men vi har inte riktigt hittat någon plats som vi känner intressant.

Vi har också pratat ekonomi här. Så här i efterhand efter att vi lagt ner mycket tid kan vi säga att ekonomin inte är en så viktig fråga. Om vi är sparsamma så bör vi kunna leva på 20 000 kr/månad. Tolv månader kostar oss då 240 000 kr vilket vi redan har idag. Men även om pengarna finns så kände det nyttigt att göra övningen i vårt förhållande. Vi behövde nöta, stöta och blöta. Vi pratar om ett sabbatsår från jobbet vilket inte bara är möjligheter utan också innebär ekonomiska och karriärsrelaterade beslut. När vi mognat i ekonomin så insåg vi att vi kan åka ett år tidigare än vi räknat med. Om vi vill kan vi dessutom vara borta ett år längre.

Men barnen, har vi inte tänkt på dem? Nä, inte mycket faktiskt, eller snarare jo men vi har inte involverat dem så mycket. Det här är för svårt i dagsläget för barn att greppa. Vi tänker inte låta de vara så delaktiga heller framöver, men vi kommer förankra beslutet. Främst genom att vara i Spanien under nästa sommar.

Precis som tidigare så räknar vi med att barnen går i Spansk kommunal skola.Vi räknar nog också med att vara mer sparsamma än vi tidigare räknat med. Det påverkar var och hur vi kan bo. Det är inte bara finanserna som styr valet att vara sparsam. Vi trivs med ett enklare mer minimalistiskt liv. Vi vill låta andra saker en konsumtion ta tid när vi är borta och med fyra barn och ett intresse för träning, naturupplevelser, studier, mat och bloggning så saknar vi inte uppslag på saker att göra.

Vi räknar idag med att vara borta två år. Därför kommer första året bli väldigt lugnt då vi kommer lägga mycket tid på att få igång barnen och oss själva i den nya miljön.

Budget – Utgifter och inkomster

Vi räknar med att vi är borta 13 månader, men en månad hanteras via semester. Alltså ska 12 månader finansieras. De tolv månaderna sammanfaller med skolåret ganska väl.

Aug 15: Som jag nämnde ovan så har vi har räknat som tokiga sedan jag skrev detta inlägg första gången. Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt vad detta gett i praktiken, men det har hjälpt oss att mogna och förstå hur ekonomin fungerar och vilka prioriteringar vi kan tänka oss att göra. Vi är på gränsen till att kunna kasta in handduken och lämna arbetsmarknaden om vi håller en stram budget. Det gör att det lockar att säga att vi gör en förändring för evigt men jag tror inte det funkar. Vi har ändå justerat planen rätt rejält genom att vi tidigarelagt resan och förlängt tiden vi ska ta två sabbatsår från jobbet.

Om två år har vi tillgångar i storleksordningen 2,5 – 3,0 MSEK. Med en budget på mellan 225-330 KSEK per år så behöver vi inte tänka så mycket på ekonomin. Men vi räknar med en relativt sparsam approach när vi väl är på plats i Spanien.

Tidigare hade vi här ett stycke om budget för ett år i Spanien som jag raderat. Pengar kommer inte göra skillnaden på om vi åker eller inte utan det är annat som avgör. Mest tydligt blev det när jag räknade på möjligheten att helt sluta jobba i inlägget ”Vi kan packa och dra om ett år, men vi kommer inte dö rika!”. En bild från det inlägget finns här nedanför. Den visar hur mycket pengar vi har kvar vid 55 års ålder om vi jobbar ett extra antal månader enligt x-axeln. Antaget är att vi sparar 34 tusen kronor per månad, vilket vi gör idag, och spenderar 20, 25 eller 28 tusen. Vi räknar med att vi har noll procents ränta på ett bankkonto och tar av kapitalet.

Buffert vid 55 års ålder som funktion av antal jobbade månader till.

För oss blev det tydligt att vi byggde upp en förmögenhet ganska snabbt samtidigt som vår möjlighet att ta ut pension vid 55 kommer mot oss snabbt.  Vi har ganska lite att förlora på att åka tidigare än senare faktiskt!

Ekonomi framöver blir därför en fråga om praktikaliteter. Hur vi får lägst skatt, hur vi kan optimera bidrag osv. Det kommer bli skäl att återkomma till det men det är inte så viktigt för något beslut i nuläget.

Det finns en fråga kring studiemedlen vi borde titta på:

 • Bidragsdelen. Kan vi få några studiebidrag under tiden vi är i Spanien?

Var åker vi?

Cykling i Sierra Nevada.

Viktigt nu är var vi ska vara och få med barnen på upplägget. Tanken är därför att åka ner hela sommarlovet nästa år (2016) för att undersöka platser som är intressanta och få underlag till bättre budgetar och beslut. Utgångspunkten är att vi håller oss i området söder om Sierra Nevada, i triangeln Almuñécar, Grenada och Almeria. En bit in i landet. 

Att hitta rätt plats att bo är nyckeln nu. Vi vill vara nära havet och bergen. Men ju närmare havet vi bor ju svårare blir det att förlänga och permanenta vår vistelse i Spanien efter de första två åren då priserna stiger snabbt för hyra när man närmar sig kustremsan.  Det finns alltså en ekonomi som påverkar valet. Men å andra sidan ökar möjligheterna till att hitta ett jobb om man håller sig i storstadsområdena. Vilket vore perfekt om vi vill vara kvar.

Våra barn måste också känna att det är ett äventyr vi är ute på. Vi vet sedan tidigare att deras liv är intressantare i stan.

Att göra lista

I första kvartalet 2015 Under andra halvåret 2015 bör vi jobba igenom följande:

 • Hur säkrar vi att vi kan ta ett sabbatsår från jobbet? Troligast genom att skriva in oss på högskola.
  • Aug 15: Det här är gjort. Vi vet att vi kan komma in på universitetsstudier och detta är vårt huvudspår.
 • Var ska vi, åtminstone i grova drag.
  • Aug 15: Som skrivits tidigare: Spanien och solkusten är huvudalternativen.
 • Språkstudier.
  • Aug 15: Vi är båda antagna till studier i höst. Jag i Portugisiska, min sambo till Spanska.
 • Tidplan.
  • Aug 15: Något justerad sedan vi började. Troligtvis åker vi 2017 i
   stället för 2018. Vi kommer tillbringa hela sommaren i Spanien nästa
   år.

Att göra i närtid – klart under hösten 15:

 • Bestämma upplägg inför sommaren 16. Boka bostad och resa.

Avklarade aktioner.

 • Kolla upp studiefrågorna.
  • Vad ska vi läsa? Vad vill vi läsa? Var ska vi läsa?
   • Aug 15: Klart. Vi är antagna på språkkurser. En av oss läser distanskurs vilket är det vi tittat på.
  • Är vi behöriga? Vad måste vi göra innan vi kan påbörja studierna.
   • Aug 15: Klart. Vi kom in på våra gamla betyg.
  • Ansökningstider.
   • Aug 15: Väldigt välfungerande webb-system finns numera för ansökning.

Jag kommer jobba vidare här på sidan (Senast uppdaterad 2015-08-15).  Har ni några tips eller kommentarer så tar jag gärna dom.

Samtliga inlägg jag skrivit om vårt sabbatsår från jobbet hittar du här.

Andra bloggare som överväger ett sabbatsår från jobbet

Bloggaren ”Vad vi vill” nämnde att de tittat på möjligheten till längre ledighet.

Vägen till Frihet har ett lite annat upplägg där han tänker säkra möjligheten att göra sig helt fri 2020. Ett sabbatsår Grande kan vi säga.

Vi har rätt mycket diskussioner på Onkel Toms Facebooksida gå gärna in där och tryck ”gilla”.

 

Prenumerera  Gå in och gilla!

 

 

Bloggar jag följer - De som tagit steget till friheten
[feedzy-rss feeds=”http://www.bortugal.se/feed/,http://www.portugal-alentejo.se/?feed=rss2″ default=”http://onkeltomsstuga.se/wp-content/uploads/2015/09/breakfree.jpg” max=”5″ ]