Sabbatsår

Sabbatsår från jobbet – Våra tankar och mentala resa

Funderar du på att ta ett sabbatsår från jobbet? Bra, då har du kommit rätt! Här diskuterar vi hur du mentalt och praktiskt kan förbereda dig inför ditt sabbatsår eller avbrott och lite om för- respektive nackdelar med olika sätt att köpa tid för sina pengar.

Vi i vår familj har tagit två sabbatsår från jobbet. Vi vred och vände på olika tankar och önskningar och diskuterade hur vi skulle kunna anpassa våra liv för att få en paus från ekorrhjulet. I den här processen kom vi fram till att en längre ledighet “mitt i livet” skulle passa oss bra. Det gör att vi tar vara på tiden här och nu, innan vi fyllt femtio och barnen är i ålder 5 – 13,  i stället för att skjuta iväg all ledighet mot slutet av vårt arbetsliv då barnen är vuxna,  som är ett mer klassiskt upplägg för de som strävar efter ekonomisk frihet och har några år dit.

Varför tänker vi då så här? Var kommer vi ifrån och hur hamnade vi i beslutet att ta sabbatsår från jobbet? Häng med, här är min och delvis också min sambos resa fram till idag.

Sabbatsår från jobbet
Vi spelar inte färdigt och går hem, vi tar bara vila iför andra halvlek.

Jag är snart 49 år gammal. När vi började den här resan så var jag ungefär 44 år. Då, för fem år sedan, tänkte jag att jag inte skulle jobba längre än 10 år till i den miljö jag var i då. Då skulle jag vara i närheten av 55 år och med ett avgångsvederlag från min arbetsgivare – säg en årslön – och a-kassa under 450 dagar efter jag slutat så skulle jag kunna komma en bra bit över 55 års ålder innan jag började ta av sparpengar och eventuell avtalspension. Jag och min sambo skulle vara fria att göra vad vi ville på dagarna och vi skulle helt kunna leva på vårt kapital utan några problem, som vi då räknade på skulle kunna var cirka 6 miljoner kronor kring 2027.

Härliga tankar att se sig själv som fri och förmögen där i framtiden. Men det fanns egentligen inte så mycket substans bakom. Inget talade för att jag skulle få ett avgångsvederlag och bli uppsagd när det passade mig eller att jag skulle kunna få en behaglig period på a-kassans bekostnad. Det var kanske inget direkt krav heller med det hade varit bra grädde på moset. Det som var lättast att förutspå var väl vår förmåga att spara, men även det berodde ju på en rad faktorer, som att vi fick behålla våra jobb och att vi fick vara friska och arbetsföra.

Men det finns fler problem i tanken om en fjärran ekonomisk frihet som är mycket mer centrala och viktiga. Här är några:

  1. Jag ser inga större problem med att jobba mellan 57-65 års ålder. Jag är hellre ledig nu eftersom jag bland annat vill träna, tävla och uppleva mer än idag. Jag skulle också kunna tänka mig att studera igen. Att vänta med det till 57 känns fel.
  2. Jag är inte så sugen på att helt sluta jobba då jobb kan ha en hel del positiva sidoeffekter, förutom inkomst. Jag skulle dock vilja komma bort från verkstadsindustrins öppna kontorslandskap utan fönster en period.
  3. Arbetssituation jag hade ledde ingenstans, istället blev den bara mer och mer cementerad i takt att jag blev mer och mer specialiserad och instängd i min roll som jag hade i en miljö och ett sammanhang som var väldigt krävande. Det var då för enkelspårigt att bara köra ner huvudet och “köra på” i tio år till. Det hade bara gjort att jag kommit ut som 10 år “sämre” till ingen nytta. En omställning nu känns mer rätt.

Som framgår så var vi inte så pigga på att skjuta iväg vår frihet för lång fram i tiden. Det behövdes inte heller om vi kunde hålla i pengar. I själva verket så samverkar vår önskan om ett enklare liv och vår förmåga att leva sparsamt med varandra så att vi kan agera relativt snabbt. Läsa gärna mer om hur sparande och sparsamhet är nyckelingredienser i vår möjlighet att ta ett sabbatsår från jobbet i inlägget “Framtiden är snart här”.

Stefan Sagmeister tycker jag lyfter fram några väldigt bra punkter till varför sabbatsår från jobbet kan berika livet i stort och vår syn på arbete i synnerhet i videon nedan.

Vi insåg att vi kunde köpa tid för pengarna redan nu – men sedan

När vi väl accepterat att det var möjligt att vara lediga i närtid så dök frågeställningarna om hur vi skulle kunna ta ett sabbatsår upp tillsammans med frågan om var vi skulle bege oss på vår ledighet.

Kanske skulle vi säga upp oss och satsa på att etablera oss på någon annan plats på jorden. Vi drömde främst om Spanien och Portugal. Vi började till och med att läsa språk på kvällstid och förberedde oss för ett liv utomlands. Men något var inte helt rätt. Dels så skulle steget vara stort rent allmänt för oss att dels säga upp sig och dessutom flytta till ett annat land. Det skulle också vara ekonomiskt ofördelaktigt. Barnbidrag, vår föräldraledighet, fri skolgång och det allmänna försäkringssystemet vi har i Sverige gör skillnad när man som vi har fyra barn. Du kan läsa mer här kring ekonomin och våra tankar där.

Men det som fick oss att svänga mest tror jag trots allt var frågan vad vi ville göra under vår ledighet. Ville vi lägga ett år på att komma på plats i en ny miljö eller ville vi lägga den tiden på det som vi försakat i ekorrhjulet. Det som fått vänta under alla år var ju personlig utveckling, träning, projekt, tid med barnen och bara njuta av vardagen. Aldrig hade vi känt att skola in barn på spansk skola var det våra liv saknade.

Därför blev det hela en kompromiss. Vi skaffade oss ett äventyr i Sverige på en liten gård där vi studerar och odlar vårt oberoende.

Studieledigt är en bra kompromiss för oss här och nu

Att plugga igen har varit väldigt belönande. För att lyckas var det en nödvändighet att vi kunde göra det på distans och det har fungerat långt över förväntan. Videon ovan berättar mer om vad studierna innebär praktiskt och vad vi läst och varför.

Att flytta framtid till nutid är otroligt belönande

Om det är något jag vill lyfta fram kring vår resa så här långt så är det inte det smarta i att göra det man önskar här och nu i stället för att vänta på någon fjärran framtid i ekonomiskt överflöd. I stället är det själva processen som följer med att ta ledigt och göra ett avbrott i vardagen som är den stora belöningen och behållningen. Den ska inte vänta om man har möjlighet. I stället ska den få tid och plats så snart som möjligt. Att få forma ett liv utanför ekorrhjulet är inte bara belönande det kräver att vi lyssnar och förstår saker om oss själva som vi inte tidigare behövt bry oss om eller ta ställning till. Och så får vi lite andra vyer där livet innehåller andra sanningar. Just den processen har haft stort värde för mig, men den är svår att beskriva. Jag har gjort ett försök under resan som du kan ta del av här:

Toppkänning!

Vill du Läsa mer?

Då tycker jag du ska ladda ned den e-bok jag skrivit som heter “Lev Rikt” som handlar om att köpa tid för sina pengar. Korta perioder eller långa. Som ung eller gammal.

Gå ner i arbetstid, sabbatsår, eller ekonomisk frihet – Jämförelse av för- och nackdelar

Idag är det hundra arbetsdagar kvar

Läs fler inlägg om att ta sabbatsår