Om jag skulle starta en liten korg med fastighets- och byggaktier vad skulle jag köpa då?

11
101

Sedan vi sålde bostadsrättslägenheten så har vi väldigt låg exponering mot fastighetsmarknaden och vi har överhuvudtaget ingen byggare i portföljen. Därför är jag lite sugen på att nyttja oron som råder nu för att göra några inköp både här och i Amerikat och skapa en korg med ett värde på cirka 100 000 kronor om kanske 5-7 bolag i lite olika storleksklass. Jag tittar också lite på några ETF-er och fonder.

Kanske är det lite tidigt ännu, men samtidigt är det en ganska spretig nyhetsförmedling som är just nu och jag kan tänka mig för att doppa tårna lite försiktigt.

 

 

Hur skulle ni sätta samman portföljen. Har ni några intressanta köp i dagens bostads och byggnadskonjunktur?

11 KOMMENTARER

 1. Är du långsiktig så är NCC, Skanska, Wallenstam o Castellum säkra kort. Sen lite roligare Atrium o Platzer som Simon Blecher som förvaltar Carnegie Sverige gillar.

 2. Utdelningshöjare som Castellum och Realty Income är ju värda att titta närmare på. Byggbolagen är svängigare, men Skanskas verksamheter känns mest diversifierade.

  • Hej Marcus,

   Jag tar mig ett span. Jag ska läsa på kring förslagen, men jag kan nog tänka mig att öka risken något genom exponering mot något mindre bolag.

 3. Serneke har en betydande risk men är klart undervärderade i byggsektorn. Aktiespararna och Gottodix skrev bra analyser häromdagen. Annars kör jag på Skanska som förvisso inte har någon glimrande tillväxt men är mindre känsliga mot endast svenska konjunkturen. Castellum, Hemfosa och Realty Income tycker jag också utgör en god bas på fastighetssidan, dessutom med frekventa utdelningar. Wallenstam nog tryggare men därför också för dyr för min smak just nu.

 4. Balder om du inte ser utdelningen som ett måste. Lyssna igenom någon podd med Erik Selin verkar vara en grym affärsman och en bra person! Byte från Castellum till Balder pga honom. Skulle kunna tänka mig att äga bägge dessa egentligen.

  • Hej Freedrik,

   Tack för tipsen!

   Jag har faktiskt varit inne i Balder ett ryck. Köpte kring 190 och sålde kring 210 för jag tyckte det var för turbulent i augusti. Men sedan har aktien ökat vilket gör att jag inte riktigt känner att det är köpläge. Jag tänker mig nog att jag ska köpa något som är lite mer “aptitligt” prissatt. Ska studera Castellum i helgen.

 5. Det bolag som drivs effektivast (från mitt brställarperspektiv) är NCC. Skulle vänta på 25% lägre kurs (min förväntade marknadsjusteribg) sedan köpa.

 6. Hej! Drar till med 3 lite udda fastighetsbolag som jag själv ökat i senaste halvåret.

  Np3- bra tillväxt, lågt värderat i förhållande till intjäningsförmåga, insiders ökar kontinuerligt .

  Brinova- Man får Erik Selins kunnande ( styrelseordförande),bra tillväxt, dessutom handlas bolaget med rabatt i förhållande till eget kapital, har dock kort historik så kanske ligger för långt ut på din riskkurva?!

  Delarka- kontorsfastighet i Stockholm – bra utdelning, caset bygger på att fastigheten värderas upp över tid, mycket sannolikt med tanke på att man befinner sig i den expansiva Stockholms regionen ( Solna)

  Mvh JFG

  • JFG:

   Köpte också nyligen lite NP3 på kassaflödet

   Brinova skapades likt Agora som ett sätt för de stora drakarna att dumpa deras mest förvaltningstunga kåkar. Så det är inte på något sätt så att Erik aktivt gått in i bolaget.

   Delarka, finns en del risker med underinvesterngar i underhåll när kontraket löper ut. Enda hyresgästen vill även lämna lokalerna som nu är cirka 50% vakanta.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna