Nystart – Vi börjar med namnet

15
1197

Som många av er redan sett så håller jag på att fasa ut bloggnamnet Onkel Toms stuga.

Det finns en rad skäl till det. Det var inget speciellt bra namn från första början, det sa inget om vad innehållet på bloggen faktiskt var (åtminstone var det ingen som förstod kopplingen), och efterhand har jag förstått att den bok som ligger till grund för titeln är kontroversiell. Den skildring som görs av slaveriets USA anses vara tveksam och rasstereotyp.

Det nya namnet är valt utifrån att det ska vara lättare att identifiera vad det jag skriver faktiskt handlar om. Förr skrev jag mycket för min egna skull och för er som var bloggens typiska följare, då spelade bloggnamnet inte så stor roll.

Som strategi för en blogg så är det en metod med stora begränsningar. Dels blir varje inlägg väldigt kortlivat och vänder sig främst till de redan insatta. Inledningsvis så uppvägdes det mer än väl av diskussionerna som var i kommentarsfält och på sociala medier. De som läste delade och spred också budskapet så allt fler nåddes. Så är det inte alls längre! Trots att antalet läsare här är mycket stort, med lite regelbundenhet i antalet postningar så är det här en av de största bloggarna i sitt slag, så är antalet kommentarer få. Det gäller även delningarna.

Orsaken till det är flera. Dels så ligger det i tiden, dels så beror det på materialet jag gör, bloggens målgrupp och det beror på hur ni uppfattar mig som person.

Min plats i näringskedjan kan aldrig vara att posta flest inlägg på Twitter kring min portföljs utveckling. Inte heller att lägga ut bilder på Instagram med dagens ost som jag handlat till rea. Idag vet jag också att många inte är speciellt intresserade av mitt liv och vår familjs val, på det sett jag kan beskriva det, åtminstone inte så att det räcker för att bära en blogg.

Jag har min nisch, det handlar om att förstärka min närvaro där och samtidigt vara tydligare där.

Så sättet den här bloggen skapas på måste förändras. Mixen med inlägg måste ändras och flera inlägg måste leva längre och stå mer för sig själv. Sätten att komma hit, främst genom sökmotorer, måste förändras/förbättras. Andelen som hittar hit via sökmotorer måste öka och antalet spontana delningar på sociala medier från de som hittat det de sökte efter måste blir fler. Namnet är en viktigt del i detta.

Vad tänker ni?

15 KOMMENTARER

 1. Det där med roligare, blir ju roligt 🙂
  Funderar mycket på detta just med roligt i livet.
  Kan lägga kapital på helt självgående investeringar som kommer ge passiva inkomster. Skönt, bra på många sätt. Men om man vill gå från sitt lönearbete vill man väl ha något annat Roligt att pyssla med? och där kan det behövas pengar, starta bolag, köpa någon fastighet etc. Men som sagt det kräver också pengar.
  Så ska man investera och vara bekymmersfri (och kanske jobba mer ideelt), eller starta egen verksamhet och plöja ner pengar där, men då gör man ju verkligen något med sin tid, omän med risk för en hel del huvudvärk också. Olika risker, olika fördelar.
  Det har iallafall med att ha ett roligt liv utanför ekorrhjulet, och hur man använder sina pengar lär ju påverka.

  • Jag tror det finns skäl att återkomma till dina tankar relativt snart i ett eget inlägg. Det du berör har jag också funderat kring.

 2. Jag ”tänker” – I think – att det är väldigt många måsten här, sex stycken fick jag det till. Varför är det så många måsten, och vad ska dessa sex måsten leda till i slutänden?
  Flera av dina inlägg osar av fumliga trevanden efter ”något annat”. Oftast brukar det bli bäst när man skriver om det man själv är genuint intresserad av, det är äkta och det förmedlas till läsarna. Om man inte är intresserad av något speciellt eller inte har något intresse av att vara genuin så kanske man ska lägga sin energi på att göra något annat istället?

  • Hej vårblomma.

   Jag vet inte om jag läser din kommentar onödigt negativt, men jag förstår inte din poäng. Vilka inlägg osar efter något annat? Ett exempel skulle hjälpa.

   Måsten i det här sammanhanget handlar ju om tydlighet och sättet saker formuleras i huvudsak. Samt vissa prioriteringar.

   Vad är märkligt i det?

 3. Ska du försöka bli en Bolmeson? Eller vad är syftet med Tid Och Pengar? Att tjäna pengar eller att ha roligt? Eller nåt där i mellan? 🙂

  • Det är roligt att utveckla sig och något. Därför fortsätter jag blogga. Jag är väldigt i intresserad av bloggande som företeelse och gör därför vissa justeringar för att se hur de fungerar.

   Nej, Jag blir ingen Bolmeson.

   • Alltid trevligt med bloggare som svarar till kommentar. Håller med om att bloggande är intressant och att Internet finns är fantastiskt. Jag kommer följa den nya med Tid Och Pengar. =)

 4. Spännande utveckling som jag ser fram emot. Gillar nya namnet! Och ja, är det nått vi behöver prata mer om är det om vad som är roligt, nu är det klimatångest och elände i alla media samtidigt som konsumtion är enda vägen till nått roligt.. Att bara spara är inte roligt, tryggt, fritt…jomen vars är det roliga?

 5. Ska bli mycket spännande att följa! Du kanske ska testa att börja kommunicera på engelska istället, du kommer att nå en enormt mycket större målgrupp och vi trogna följare har säkerligen överlag inget problem med att förstå engelska som språk.

  /Engelbrekt

  • Hej Engelbrekt,

   Tack!

   Engelska är ett alternativ och något jag har övervägt ganska noga. Vi börjar så här så får vi se. Det är trots allt väldigt lite konkurrens på svenska, om vi pratar video.

 6. Kör på ! Du har kommit till insikter många andra missat. Att tokspara i 10 år och sedan sluta jobba är extremt och sällan optimalt. Det finns mycket att utforska i utrymmet mellan detta och fulltidsarbete. Har själv precis tagit tjänstledigt i 6 månader och skall snart tillbaka till jobbet, då jag tycker det är den bästa lösningen. /Berra

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna