Att göra budget och föra kassabok

33
7608

Månadsutgifter och månadsbudget

På den här sidan får du en genomgång i hur vi i familjen Onkel Tom arbetat med våra månadsutgifter och vår månadsbudget. Vi berättar hur vi kom igång och hur vi lyckades göra en budget som fungerade, men att det tog ett tag. Du får också se hur vi lyckats förändra våra kostnader över tid – flera år faktiskt – till att bli något som är mycket mer gynnsamt för oss – jag kan lite stolt säga redan nu att vi lyckades gå från att göra av med lönen till att spara 50% av den vissa månader – och du får i våra siffror en möjlighet att jämföra dig själv för att hitta en referens i ditt egna arbete med att göra budget för dig eller din familj. Du kommer också se att vi gillar att hålla i pengarna varje månad och förstå var pengarna tar vägen. Det är en viktig del i vårt sparande. Dessutom lite blir det lite tips på kul utmaningar kring sparande och budget. Inlägget använder såväl text, podd som video. Här har ni kommit till en blogg som tar hushållsbudgeten på allvar!

Utvecklingen av våra månadsutgifter som resultat av vårt arbete med kassa bok och hushållsbudget.

 

 

Under flera år har vi redovisat våra månadsutgifter varje månad i inlägg här på bloggen (det följer även en sammanställning årsvis längre ned i detta inlägg). På så vis kan vi prata om våra utgifter och du får också möjligheten att jämföra dina siffror, när du ska göra budget, mot våra och reflektera över vad som är en normal månadsbudget för en familj. Det är alltid bra att “kalibrera” sina tankar och sin budget, vilket vi alltså hoppas hjälpa dig med. Om vår hushållsbudget är normal är sedan upp till dig att avgöra. 🙂

Lyssna i stället?!

Här följer ett poddinlägg som sammanfattar mycket av det som står här och som mer allmänt berättar hur vi jobbat med vår privatekonomi för att bli fria från ekorrhjulet på bara 3-4 år.

 

Lite mer om bloggen och vår familj
Onkel Toms stuga är en blogg om enklare livsstil, sparande och personlig utveckling. En blogg för dig som vill vara fri. Det är en blogg som från början beskrev vår resa mot ett sabbatsår med start sommaren 2017. Nu är det datumet passerat och vi har lyckats hitta ett annat liv på en gård i Småland. I och med den förändringen visar vi inte längre våra siffror för vår budget öppet. Men för de flesta gör det ingenting då vi var mer normala “förr”, åtminstone vad gäller inkomster och utgifter. Här följer en kort översikt om livet vi levde 2014 till 2016, det är alltså i det livet vi fick månadskostnaderna jag redovisar längre ned.

Vi är en familj på sex personer. Fyra barn i åldersspannet 3- 12 och två vuxna.

Vi bodde i en centralt placerad fyra – en bostadsrätt –  i Linköping.

Vi levde då utan bil. Vi hade en lastcykel och använde bilpool vid vissa tillfällen. Andra vanliga transportsätt var kollektivtrafik och någon taxitur då och då. 2016 köpte vi gården vi bor på nu, och då ökade åkandet något innan vi flyttade hit permanent.

Vi anser att vi är, och var, en normal familj med relativt normal månadsbudget för en familj av vår storlek och utbildningsbakgrund.

Äntligen, till saken! – Behöver du en budget?

Budget används av ekonomer för att blicka framåt, det är en prognos eller målsättning för framtiden. Jag är ingen stor anhängare av att sätta mål, ekonomi är inget undantag, och därför tycker jag budget i sig inte är så intressant till en början. Det viktiga är inte att börja med att göra budget, för dig eller för oss, utan vår metod för att ta kontroll över privatekonomin bygger mer på att fokusera på vanan att konsumera klokt, och idén om att ständigt försöka förbättra det man gör. Därför har i vi under flera år endast bokfört våra utgifter. Månadsvis, i efterhand, så har vi studerat vad vi köpt den gångna månaden. Sedan har vi arbetat med siffrorna och försökt förstå varför vi konsumerat som vi gjort. Vi har alltså inte haft några uttalade mål i form av hushållsbudget eller lagt några begränsningar på våra utgifter till en början. Vi har fokuserat på vanan att hålla koll på pengarna, föra bok varje månad och analysera och diskutera resultatet. Resultatet har varit fantastiskt!

normal månadsbudget för en familj
Det är inte högt ställda mål utan låga utgifter som är poängen!

Att göra budget och hålla den – Enkelhet

Vår bank möjliggör att vi tar ut en lista i Excel-format på alla utlägg vi haft på ett konto den senaste månaden. Eftersom vi för alla våra kostnader mot vårt lönekonto och handlar till 99,8% på kort så går det i efterhand ganska snabbt att ta Excel-listan och kategorisera kostnaderna – vi använder Google docs där vi kan importera Excelfilen – enligt de bokföringsposter vi har valt.  På så vis tar hela processen ungefär två timmar i månaden i anspråk, inklusive arbetet med blogginlägget som jag skriver.

Det är ganska lagom. Går det för fort så känner vi att vi missar återmatningen processen ger. Är det för svårt blir det inte av. Du ser lite längre ned hur våra månadsrapporter sett ut.

 

 

Våra erfarenheter

Första månaderna lyckades vi inte reda ut ekonomin i efterhand, det var helt enkelt så hög aktivitetsnivå i vår familj att det inte gick att minnas eller förstå alla kostnader när vi några dagar in i månaden efter försökte bryta ned och kategorisera utgifterna från månaden innan. Det var en insikt i sig, som sved, men gjorde det också väldigt tydligt var vi hade ett av våra stora problem. Pengarna bara rann iväg, på gott och blandat! Men genom att jobba med vår kassabok så blev antalet oklara inköp färre och plötsligt så gick det faktiskt att förstå och minnas vad vi handlat några dagar tidigare, och vi började kunna reflektera över vissa poster. För oss blev det tre områden som överraskade oss och stack ut:

 • Försäkringar
 • Nöjen
 • Alkohol

Försäkringarna föll ut för att kostnaderna var så stora varje månad. Vi såg att vi betalade kring 24 000 kronor per år i försäkringspremier, vilket innebar att vi skulle kunna hantera väldigt mycket själva i olycksväg bara genom att säga upp försäkringarna. Jag har skrivit mer i detalj om försäkringarna här, men som referens kan jag säga att en typisk utbetalning i samband med barndiabetes är kring 55 000 kronor.

Posten nöjen speglade det liv vi levde som bestod i att vi konsumerade händelser och nöjen som kostade massor. Dessutom gjorde vi det i hög takt. Vi har radikalt minskat kostnaden för nöjen sedan vi började föra bok, men inte gjort någon budget eller satt någon ram. Förändringen kom utifrån ändrat beteende när vi satte oss ned och reflekterade över vad vi faktiskt gjorde och konsekvensen det hade på vår ekonomi. Som exempel kan jag nämna alla nöjesparker vi var på med barnen tidigare; Gröna Lund, Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, Junibacken, Tomteland är alla värda ett besök. Men när vi började ifrågasätta besöken och diskutera våra alternativ så ändrade vi sakta vår bild. Besöken tar otroligt mycket tid och är svindyra, medan barnen faktiskt uppskattar en promenad i skogen lika mycket.

Kostnaderna för försäkringar och nöjen lyckades vi minska ganska snart efter att vi förstått vad vi faktiskt spenderade och insett att det finns fullgoda alternativ. Även om jag ser det som en process att nå dit, som vi drev främst genom att föra kassabok, så är väl just de överväganden som låg bakom våra val att skippa våra personförsäkringar något som de flesta ser som en del i att göra budget.

Kostnaderna för alkohol var den sista punkten som förvånade oss. Jag hade, helt ärligt, inte förstått att vi la så mycket pengar på alkohol och lite oväntat har det också varit den svåraste kostnaden att påverka av de tre. Att spara pengar på lång sikt kräver att vi ändrar vårt beteende och tydligen satt beteendet kring alkohol mycket djupare än andra beteenden. Jag har en teori om varför det var så; det vi gjorde som skapade kostnader som vi bokförde under nöje var en del av det som vi vill bort från. Vi ville leva enklare och lugnare. Att skära ner på resor och aktiviteter var då helt naturligt. Men vi hade aldrig sagt att vi skulle skära ner på rödvin till fredagen, eller en belgisk öl efter ett långt träningspass. Det finns uppenbarligen utgiftsposter som är belönande att stryka och vissa som faktiskt kan vara värda sina pengar.

 

 

Det tog oss ett år innan vi på ekonomiska grunder valde att avstå från alkohol under en längre period

Notering 30/3 2016. Vi håller fortfarande väldigt hårt i alkoholbudgeten. I princip är den noll.

Notering 6/7 2016. Vi har nu sedan någon månade eller två återgått till en mer, for oss, normal alkoholkonsumtion. För kommande halvår är dock denna post planerad att bli noll kronor.

Notering 25/5 2018. Vi gör idag det mesta av vår dryck själva. Nästa steg är att se över ölproduktionen.

Efter några månader blev vi också allt mer på det klara med att våra matkostnader nog var höga, eller snarare att de varierade väldigt från månad till månad. Det har vi sedan aktivt jobbat med. Vi har analyserat vad det är som gör att kostnaderna sticker i väg eller blir låga och valt att sakta ta till oss det. Länkar till det materialet kommer lite längre ned under rubriken “läs mer”.

Med matkostnaderna är det som med alkoholen, en lite svårare resa och den tar tid. Bokföringen har varit ett verktyg som varje månad gett oss möjlighet att reflektera och se vad som var bra eller dåligt. Vi har sedan kunnat göra mindre förändringar och jobbat ner vår matbudget.

Att spara pengar handlar mycket om att ändra vanor. Inte så mycket om att sätta mål och göra hushålslbudget!

Resultatet av förändring

Vi tjänar bra och har flerbarnstillägg som grädde på moset. Några år till så amorterar vi dock rätt mycket på våra studielån samtidigt som vi har relativt höga kostnader för vår barnomsorg. Ingen av dom utgifterna varar dock för evigt och vi börjar se slutet på båda.

För ett par år sedan när vi hade hus, husvagn och flera bilar så var det inte ovanligt att månaderna gick “jämt ut”. Det blev alltså aldrig några pengar över. Idag sparar vi vissa månader cirka 40 000 kr i månaden, vilket är 60% av våra inkomster. Inkomsterna har under den tiden ändrats väldigt lite.

Läser du här så kanske du söker en referens för din egen budget. Frågan är kanske då om vår budget är speciellt bra eller om det är en normal månadsbudget för en familj? Det har jag inte svaret på, men vi är lika normala som familj nu som vi var tidigare. Vi är inte ett dugg annorlunda faktiskt.

Vår kassabok och vår budget

Under rubriken “Läs mer” nedan finns ytterligare information för 2016 och månadssammanställningar.

Nästa steg – Att styra ekonomin

Vid halvårsskiftet 2015 så gjorde vi vår första budget. Alltså först efter att vi fört bok under 13 månader. Skälet är att vi vill säkerställa att vi sparar 40 000 kronor i månaden under en längre period. För det måste vi klämma ut de sista tusenlapparna ur våra kostnader. Men då börjar vi närma oss en kostnadsnivå som två personer på full a-kassa kan hantera, och om du inte vill driva sparandet så långt så räcker ren bokföring långt.

Ett alternativ är, när du fått kontroll över din ekonomi genom att föra bok, är att föra undan så mycket pengar så att du endast har det kvar du kan tänka dig att spendera varje månad och låter det beloppet bli din automatiska budgetgräns. Men jag rekommenderar inte att du börjar där. Börja med vanan, genom att föra bok. Reflektera och fundera varför beloppen blir som de blir och vad du kan göra för att stryka bland utgifterna framöver.

Läsa mer

Våra månadsvisa redovisningar hittar du här. Där går vi igenom månaden som gått lite mer i detalj. I början på 2016 så började vi göra mer detaljerad uppföljning på våra matkostnader vilket du hittar mer om här. Där har fler bloggare varit delaktiga som materialet är ganska omfattande för den som vill jämföra.

Vill du läsa mer kring sparande? Läs gärna sidan om spartips eller om våra prisreferenser.

En normal månadsbudget för en familj

normal månadsbudget för en familj
Normal månadsbudget för en familj med två barn. Källa Swedbank.

Som ytterligare en referens så lägger jag in vad en svensk bank tycker är en normal månadsbudget för en familj. Swedbanks kalkyl är nästan identisk med Spara.nus budget för en barnfamilj i villa.

 

 

Vi undrar vad ni har för utgifter och hur ni aktivt jobbar för att sänka dom? Dela gärna med med dig av din månadsekonomi och budget i kommentarsfältet!

En avslutande kul utmaning

33 KOMMENTARER

 1. Måste säga att din sparblogg är otroligt inspirerande och jag gillar er tanke kring att först ta kontroll över utgifterna och därefter göra upp en budget. Det är något jag tror att fler skulle ha nytta av under en inledningsperiod i övergången till ett mer ekonomiskt leverne.

  Mallen för kassaboken och månadsbudgeten som du har gjort verkar mycket intressant. Är denna något du kan tänka dig att dela med dig av? Jag har en känsla av att den kan hjälpa många (inkl mig) till att få ytterligare tankeställare och mer kontroll.

  /Anna

  • Hej Anna,
   Vad roligt att du blir inspirerad. Jag gillar själv att läsa bloggar av den anledningen, det är lätt att bli inspirerad och relatera till det som skrivs.

   Jag ska se vad jag kan göra, jag ser inga principiella problem att dela kassaboken. Jag ska bara undersöka hur jag gör det praktiskt.

  • Tack test,

   Det finns säkert sätt att automatisera men frågan är om det ger någon ökad nytta? Just det att vi gemensamt sitter och analyserar våra utgifter och studerar var kostnaderna kommer ifrån ger en väldigt förstärkning i inlärningen och analysen av siffrorna.

   Jag har inget emot Tink, men har inte känt något behov av verktygsstöd.

 2. Också jag får tacka för länken till kopian av kassaboken. Mycket smidigt att ha den i Google Docs. Jag har börjat använda den nu. 🙂 Jag är imponerad över era låga matkostnader med tanke på att ni är en familj på 6 personer.

 3. Några frågor: Kör ni kalendermånad (1-31) eller löneperiod (25-25) i kassaboken? Och hur ofta stämmer ni av? Slutet av månaden?

 4. Kul och läsa!
  Har du någon gång låtit tanken flyga iväg och funderat på hur din budget skulle se ut, utan barnbidrag och flerbarnstillägg. När dom små fågelungarna blivit flygfärdiga?

  • Hej Kalle,

   Du menar hur det ser ut för oss när barnen är utflugna? Ja, jag vet ju vad jag predikar, nämligen att vi ska sträva efter maximal frihet och inte äga för mycket och bo för stort. Frågar du mig så skulle jag nästan kunna tänka mig husvagn/husbilsliv.

   Jag tror vi skulle kunna leva bra på 10 000 kr/mån i reda pengar, givet att vi har lite pengar vi kan köpa husvagn för. Men jag ska vara ärlig med att det då finns en del saker som jag skulle behöva “bottna” hos mig själv lite mer. Storstad vs. småsdag osv.

 5. Kort sammanfattning
  In 50′
  Ut 30′
  Sparkvot = 40%
  Radhus och många barn.
  Vi har dyrare mat, shopping och försäkring
  Billigare är: hus, csn, transport

  • He Johan,

   Tack. Mat och försäkring är ju två fokusområden för oss så det är nog som väntat.

   Bra sparkvot och bra med många barn! 🙂

 6. Hej och tack för en mycket intressant blogg.

  Det är mycket höga utgifter ni har ändå enligt min egen standard, men jag kanske är lite extrem, jag och min sambo har fasta utgifter på max Totalt 10k/månad tillsammans (resten skall om möjligt investeras) och då är ALLT inräknat, hyra, försäkringar, bil, bränsle, mat, tandläkarbesök, kläder. Vi äter i princip aldrig ute, matbudgeten är ändå 3k, vi skulle kunna få ner den till 2k med lite ansträngning. Ingen alkohol alls, bara när det bjuds på fest (gratis? hehe). Sambon helnykter då hon tycker det är vidrigt och onödigt.
  Nöjeskvoten är låg då vi njuter mest i naturen eller av att t.ex träna och ta hand om kropp & knopp, kanske 500:- i månaden i snitt på nöjen. Samtidigt har vi varken barn eller CSN-lån. Vi har också mycket lägre inkomster än vad ni har, vi får in i snitt 38k per månad och då är förmånsbilen jag kör skattad och klar inklusive körda mil. Jag planerar att bli ekonomiskt oberoende om cirka 10 år, har precis börjat min process mot det, har sparat i aktier/fonder i ett par månader endast, önskar att jag hade börjat tidigare i livet, men men… Min sambo kommer det dröja längre för då hon snart ska börja plugga och sparandet för henne blir pausat i ett par år, dock inget CSN-lån, studiebidrag och extrajobb räcker gott och väl.

  Trots dessa låga utgifter tycker jag att vi lever i lyx. Har inga skulder överhuvudtaget.
  Målet med det hela är att leva ett friare liv, inte behöva oroa sig för att klara det grundläggande och istället fokusera på vad man verkligen vill göra, även om vi försöker göra det redan nu, tycker helt enkelt livet är gott att leva för att slava åt någon annan.
  Åldern på oss är 26 respektive 20 år, tycker vi kommit till ekonomisk insikt tidigt i livet.

  Blir väl möjligtvis en blogg från min sida i framtiden, det är få bloggar där det är “yngre” som har liknande målsättning, känner att man dagligen ses som ett “missfoster” som inte vill handla allt möjligt skit eller dela allmänhetens värderingar om stora hus, stora bilar och allt det där… Mitt tidigare liv innehöll massa onödigt skräp, dock inga skulder tack och lov, men alldeles för mycket prylar, 3 bilar, tv-spel, hifianläggningar, musikinstrument osv osv, sådant som egentligen inte gav mig så mycket tillbaka förutom en konstant oro av att det skulle bli inbrott och någon klåfingrig typ skulle ta mitt kära ifrån mig, haha. Skulle väl kunna kalla mig en Minimalist även fast den processen nyligen startat.

  Tack och hej!

  • Det är bara att gratulera att ni kommit igång så tidig, det kommer ni ha stor glädje av resten av livet.

   Ja, vi har höga utgifter. Rensat för barnomsorg, dyr bostad i storstaden och CSN så ligger vi kring 14 000 kronor/mån snitt 2016. Vi är sex personer då och har en gård som vi åker till och driver med el osv.

   Mycket av våra kostnader kommer från våra studier och boende, som också är kopplade till den inkomst vi kan få.

   Det du beskriver om rädslan för stöld är lite kul, men också rätt vanlig. Många belastas i tanken mycket mer av prylar än man vill erkänna.

 7. Tack för en fantastisk blogg!

  Jag är 30 årig ensamstående pappa med två barn.

  Under mina 10 år som entreprenör har jag “trampal fel” ett par gånger och det har lämnat mig svårt skuldsatt. Min totala skuld hos KFM är idag uppe i 1 miljon SEK.

  Idag arbetar jag som konsult på heltid och fakturerar 130 000 SEK/mån.

  Pga mitt tidigare liv har jag idag fasta utgifter på 30 000 SEK/mån. Då är inte “lyx” och “fritidskostnader” inräknade.

  Jag har en ambition att kunna spara/investera 35 000 SEK/mån. Men med 1 miljon hos KFM känns livet på något sätt “hopplöst” och jobbigt.

  Jag hyr i andrahand, blir tvungen att flytta med barnen var 6-12 månad pga att uthyrningstiderna är korta i de bostäder jag hittar nära barnens skola. Vi har inte varit på semester sedan 2013.

  Jag känner mig som en dålig och oansvarig pappa och det tar kol på mig varje dag.

  Hur ska jag komma ut ur detta mörker?

  • Hej Vilsnakamelen,

   Tack för du delar med dig! Jag förstår att du tycker att du sitter i ett taskigt läge.

   Jag skulle råda dig till att dela upp problemen i två delar.

   1) Är det faktiska situationen. Det låter som att du med nuvarande upplägg skulle kunna vara skuldfri och på banan vid 33 års ålder.

   2) Det andra är hur du mår och tänker i det här.

   Är du med på finns de två delarna?

  • @Vilsenkamel Det första jag tänkte när jag lästa ditt inlägg var ”Wow, cool snubbe”. Du har alla möjligheter och det du går igenom nu gör dig bara starkare. Att du inte tagit barnen på semester förstår jag kan göra ont men är ganska säker på att du kan ge annat till barnen som gör dom ännu starkare än många andra barn som ofta får åka på semester. Stort lycka till! Dig hade jag velat läsa en blogg från. ”En miljon hos kronofogden” hehe

 8. Hej!

  Jag tycker inte alls du låter som en oansvarig pappa. Du vill vara kvar i barnens liv och du försöker få tag i en bostad nära deras skola. Ekonomiskt sitter du i klistret nu men ser ju ut att ha en plan framåt.

  Verkar ju som de mentala problemen är värst. Har du sökt hjälp via vårdcentralen? Om inte kan jag rekommendera att prova det. Det är väldigt bra att få prata med någon som är van och där du kan säga precis vad du vill. Klickar det inte med den första kuratorn/psykologen så prova att byta iaf en gång. (Har själv haft stor hjälp vid ett tillfälle när det behövdes.)

 9. Hej! Har börjar använda din mall för kassabok! Har en fundering på sparkvoten, tycker du man ska räkna med amortering av billån? Eller ska man tänka att det motsvarar värdeminskningen=kostnad?
  Jag amorterar 3tkr/mån på min bil

 10. Hej Onkel Tom!
  Tack för en inspirerande blogg. Jag har läst och följt mängder med olika bloggar om entreprenörskap och privatekonomi (Rich dad Poor dad, rikatillsammans, 4h timmars arbetsvecka – Tim Ferris m.m.)

  Och har till viss del tillämpat kassaflödes/kassabok och balansräkning baserat (Rich dad). Har dock svängt i fokus mellan önskan och viljan att skapa en sidoinkomst och att jobba aktivt med privatekonomin.

  Efter att ha spenderat hela kvällen och natten till igår med att inventera vår privatekonomi så snubblade jag in till din blogg via tipset att lyssna på din podcast om boräntor (som jag inte minns nu vart jag hittade). Läste en del av dina inlägg och blev inspirerad samtidigt som jag parallellt fortsatte kartläggningen av min familjs ekonomi. Vår situation liknar er som den såg ut när ni började. “Lön och inkomster, räcker precis”.

  Fast det är inte helt sant för vi amorterar rätt hårt på hus och lägger undan ca 4 tkr/m för att bygga upp husbuffert till vårt hus som vi köpte förra sommaren. Plus pension/barnsparande om 3 tkr/m.

  Sparande/amortering betraktat ligger vi på ca 25 % i månaden av vår inkomst. Emellertid så har jag haft en föreställning om att vi bör ha mer marginal i vår ekonomi, trots att vi slutar jämt upp. Jäkligt frustrerande.

  Och faktum är att det ser ut som att 6-8 tkr/månad bara försvinner på något magiskt sätt (när jag kartlagt löpande räkningar, bo o matkostnader).

  Tack vare dina/era kloka tankar så benar jag nu i vår historik för att kunna klarlägga våra vanor och fördela upp vart pengarna tar vägen. Har formulerat ett otal målsättningar om privatekonomi, sidoinkomster och har till stor del bommat. Därför tror jag det är bättre att jobba med det man har och vara aktiv i att förstå vilka vanor man har. Då får man ju plötsligt ett verkligt bra underlag att utgå ifrån. Förhoppningsvis kan jag skapa ett underlag för oss som jag och sambon kan diskutera utan att börja tjafsa eller gräla. För där har vi vår största utmaning när det gäller vår privatekonomi. Det blir lätt emotionellt. Jag är snålvargen och hon vill kunna vara fri att ta ut svängarna. Samtidigt har vi det gemensamt att vi vill skapa och ha en bra tillvaro för oss själva våra barn.

  Tack för bra kassaboks mall och inspiration!
  /Rickard

  • Tack själv Rickard,

   Att sätta mål som man ständigt bommar är bara att sluta med. Det svider och är en mognadsfråga att inse det. Men sedan går allt lättare.

   Vi har inte haft så mycket trätor i vår familj, som jag skrivit mycket om. Kanske är att fokusera på vanor enklare när man gör det tillsammans. För då handlar det ju mycket om huruvida man får värde för det man faktiskt betalar.

   Håll oss gärna uppdaterade hur det går!

 11. Älskar så här välskrivna och ingående artiklar, och ett mycket intressant och viktigt ämne. En stor eloge för den. Vill även passa på att slå ett litet slag för just familjebudget och hur viktigt det är för familjer att ha ordning på sin ekonomi. Här är lite vidare läsning om man är intresserad: https://financer.com/sv/familjebudget/

  Ser fram emot fler läsvärda artiklar i stil med denna. 🙂

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna