Budget

Månadsutgifter och månadsbudget

På den här sidan får du en introduktion till hur vi i familjen Onkel Tom arbetat med våra månadsutgifter och vår månadsbudget, samt en referens till vad vi tycker är en normal månadsbudget för en familj. Att hålla i pengarna varje månad och förstå var pengarna tar vägen är en viktig del i vårt sparande.

Varje månad redovisar vi våra månadsutgifter i ett inlägg här på bloggen (det följer även en sammanställning längre ned i detta inlägg). På så vis kan vi prata om våra utgifter och du får också möjligheten att jämföra vad som är en normal månadsbudget för en familj. Det är alltid bra att ”kalibrera” sina tankar och sin budget, vilket vi alltså hoppas hjälpa dig med. Om vår budget är normal är sedan upp till dig att avgöra. 🙂

Lite mer om bloggen och vår familj
Onkel Toms stuga är en blogg om enklare livsstil, sparande och personlig utveckling. Det är en blogg som beskriver vår resa mot vårt sabbatsår med start sommaren 2017.

Vi är en familj på sex personer. Fyra barn där den äldsta är tolv år och två vuxna. Vi vuxna jobbar heltid.

Bostaden är en centralt placerad fyra – bostadsrätt –  i den lite större stad där vi bor och jobbar. Cirka 15 mil söder om där vi bor har vi en lite gård som vi nu har som sommarstuga men som är tänkt att bli vår bostad under sabbatsåret.

Vi lever utan bil. Vi har en lastcykel och använder bilpool vid vissa tillfällen. Andra vanliga transportsätt är kollektivtrafik och någon taxi från busshållplatsen upp till stugan då och då.

Vi anser att vi är en normal familj med relativt normal månadsbudget för en familj av vår storlek. Våra siffror sedan rätt många månader tillbaka kommer lite längre ned i inlägget

Behöver du en budget?

Budget används av ekonomer för att blicka framåt, det är en prognos eller målsättning för framtiden. Jag är ingen stor anhängare av att sätta mål. Ekonomi är inget undantag. Jag tycker därför inte att det är så viktigt att sätta en budget utan vill mer fokusera på vanan och ständig förbättring. Därför har i vi under flera år endast bokfört våra utgifter. Månadsvis, i efterhand. Sedan har vi arbetat med resultatet. Vi har alltså inte haft några uttalade mål eller lagt några begränsningar på våra utgifter. Vi har fokuserat på vanan att hålla koll på pengarna, föra bok varje månad och analysera och diskutera resultatet månadsvis.

normal månadsbudget för en familj

Det är inte högt ställda mål utan låga utgifter som är poängen!

Enkelhet

Vår bank möjliggör att vi tar ut en lista i Excel-format på alla utlägg vi haft på ett konto. Eftersom vi för alla våra kostnader mot vårt lönekonto och handlar till 99,8% på kort så går det i efterhand ganska snabbt att ta Excel-listan och kategorisera kostnaderna – vi använder Google docs där vi kan importera Excelfilen – enligt de bokföringsposter vi har valt.  På så vis tar hela processen ungefär två timmar i månaden inklusive arbetet med blogginlägget som jag skriver.

Det är ganska lagom. Går det för fort så känner vi att vi missar återmatningen processen ger. Är det för svårt blir det inte av.

Våra erfarenheter

Första månaderna lyckades vi inte riktigt reda ut ekonomin i efterhand, det var helt enkelt så hög aktivitetsnivå i vår familj att det inte gick att minnas eller förstå alla kostnader när vi några dagar in i månaden därpå försökte bryta ned och kategorisera utgifterna. Det var en insikt i sig, som sved, men gjorde det också väldigt tydligt var vi hade ett av våra stora problem. Pengarna bara rann iväg, på gott och blandat! Men efter ett par månader med allt färre blandade oklara inköp så gick det faktiskt att förstå och minnas vad vi handlat några dagar tidigare, och vi började kunna reflektera över vissa poster. För oss blev det tre områden som överraskade oss och stack ut:

 • Försäkringar
 • Nöjen
 • Alkohol

Försäkringarna föll ut för att kostnaderna var så stora varje månad. Vi såg att vi låg kring 24 000 kronor per år vilket innebar att vi skulle kunna hantera väldigt mycket själva i olycksväg bara genom att säga upp försäkringarna. Jag har skrivit mer i detalj om försäkringarna här.

Posten nöjen speglade det liv vi levde som bestod i att vi konsumerade händelser och nöjen som kostade massor. Dessutom gjorde vi det i hög takt. Vi har radikalt minskat kostnaden för nöjen sedan vi började föra bok, men inte gjort någon budget eller satt någon ram. Förändringen kom utifrån ändrat beteende när vi satte oss ned och reflekterade över vad vi faktiskt gjorde och konsekvensen det hade på vår ekonomi. Som exempel kan jag nämna alla nöjesparker vi var på med barnen tidigare. Gröna Lund, Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, Junibacken, Tomteland är alla värda ett besök. Men när vi började ifrågasätta besöken lite mer och diskutera alternativ så ändrade vi sakta vår bild. Besöken tar otroligt mycket tid och är svindyra medan barnen faktiskt uppskattar en promenad i skogen lika mycket.

Kostnaderna för försäkringar och nöjen lyckades vi minska ganska snart efter att vi förstått vad vi faktiskt spenderade och insett att det finns fullgoda alternativ.

Kostnaderna för alkohol var den sista punkten som förvånade oss. Jag hade, helt ärligt, inte förstått att vi la så mycket pengar på alkohol och lite oväntat har det också varit den svåraste kostnaden att påverka av de tre.  Att spara pengar på lång sikt kräver att vi ändrar vårt beteende och tydligen satt beteendet kring alkohol mycket djupare än andra beteenden. Jag har en teori om varför det var så; det vi gjorde som skapade kostnader som vi bokförde under nöje var en del av det som vi vill bort från. Vi ville leva enklare och lugnare. Att skära ner på resor och aktiviteter var då helt naturligt. Men vi hade aldrig sagt att vi skulle skära ner på rödvin till fredagen, eller en öl efter ett långt träningspass.

Det tog oss ett år innan vi på ekonomiska grunder valde att avstå från alkohol under en längre period.

[Notering 30/3 2016. Vi håller fortfarande väldigt hårt i alkoholbudgeten. I princip är den noll.] [Notering 6/7 2016. Vi har nu sedan någon månade eller två återgått till en mer, for oss, normal alkoholkonsumtion. För kommande halvår är dock denna post planerad att bli noll kronor.]

Efter några månader blev vi också allt mer på det klara med att våra matkostnader nog var lite höga, eller snarare att de varierade väldigt från månad till månad. Det har vi sedan aktivt jobbat med. Vi har analyserat vad det är som gör att kostnaderna sticker i väg eller blir låga och valt att sakta ta till oss det. Länkar till det materialet kommer lite längre ned under rubriken ”läs mer”.

Med matkostnaderna är det som med alkoholen, en lite svårare resa och den tar tid. Bokföringen har varit ett verktyg som varje månad gett oss möjlighet att reflektera och se vad som var bra eller dåligt. Vi har sedan kunnat göra mindre förändringar.

Att spara pengar handlar mycket om att ändra vanor. Inte så mycket om att sätta mål!

Resultatet av förändring

Vi tjänar bra och har flerbarnstillägg som grädde på moset. Några år till så amorterar vi dock rätt mycket på våra studielån samtidigt som vi har relativt höga kostnader för vår barnomsorg. Ingen av dom utgifterna varar dock för evigt och vi börjar se slutet på båda.

För ett par år sedan när vi hade hus, husvagn och flera bilar så var det inte ovanligt att månaderna gick ”jämt ut”. Det blev alltså aldrig några pengar över. Idag sparar vi vissa månader cirka 40 000 kr i månaden, vilket är 60% av våra inkomster. Inkomsterna har under den tiden ändrats väldigt lite.

Läser du här så kanske du söker en referens för din egen budget. Frågan är kanske då om vår budget är speciellt bra eller om det är en normal månadsbudget för en familj? Det har jag inte svaret på, men vi är lika normala som familj nu som vi var tidigare. Vi är inte ett dugg annorlunda faktiskt.

Vår kassabok och vår budget


Här ovanför ser du sammanställningen för åren 2014-2016. Vi tycker vi har en normal månadsbudget för en familj nu, på samma sätt som vi tyckte det för ett år sedan. Nedan har ni våra månadskostnaderna redovisade månadsvis tillsammans med 12-månaders rullande medelvärde över kostnaderna och som ni säkert ser så har vår referens för vad vi tycker en normal månadsbudget för en familj faktiskt är hela tiden ändrats.

Under rubriken ”Läs mer” nedan finns ytterligare information för 2016 och månadssammanställningar.

Nästa steg – Att styra ekonomin

Vid halvårsskiftet 2015 så gjorde vi vår första budget. Alltså först efter att vi fört bok under 13 månader. Skälet är att vi vill säkerställa att vi sparar 40 000 kronor i månaden under en längre period. För det måste vi klämma ut de sista tusenlapparna ur våra kostnader. Men då börjar vi närma oss en kostnadsnivå som två personer på full a-kassa kan hantera, och om du inte vill driva sparandet så långt så räcker ren bokföring långt.

Ett alternativ är, när du fått kontroll över din ekonomi genom att föra bok, är att föra undan så mycket pengar så att du endast har det kvar du kan tänka dig att spendera varje månad och låter det beloppet bli din automatiska budgetgräns. Men jag rekommenderar inte att du börjar där. Börja med vanan, genom att föra bok. Reflektera och fundera varför beloppen blir som de blir och vad du kan göra för att stryka bland utgifterna framöver.

Läsa mer

Våra månadsvisa redovisningar hittar du här. Där går vi igenom månaden som gått lite mer i detalj. I början på 2016 så började vi göra mer detaljerad uppföljning på våra matkostnader vilket du hittar mer om här. Där har fler bloggare varit delaktiga som materialet är ganska omfattande för den som vill jämföra.

Vill du läsa mer kring sparande? Läs gärna sidan om spartips eller om våra prisreferenser.

En normal månadsbudget för en familj

normal månadsbudget för en familj

Normal månadsbudget för en familj med två barn. Källa Swedbank.

Som ytterligare en referens så lägger jag in vad en svensk bank tycker är en normal månadsbudget för en familj.

 

 

Vi undrar vad ni har för utgifter och hur ni aktivt jobbar för att sänka dom? Dela gärna med med dig av din månadsekonomi och budget i kommentarsfältet!

28 Responses

 1. Anna skriver:

  Måste säga att din sparblogg är otroligt inspirerande och jag gillar er tanke kring att först ta kontroll över utgifterna och därefter göra upp en budget. Det är något jag tror att fler skulle ha nytta av under en inledningsperiod i övergången till ett mer ekonomiskt leverne.

  Mallen för kassaboken och månadsbudgeten som du har gjort verkar mycket intressant. Är denna något du kan tänka dig att dela med dig av? Jag har en känsla av att den kan hjälpa många (inkl mig) till att få ytterligare tankeställare och mer kontroll.

  /Anna

  • Onkel Tom skriver:

   Hej Anna,
   Vad roligt att du blir inspirerad. Jag gillar själv att läsa bloggar av den anledningen, det är lätt att bli inspirerad och relatera till det som skrivs.

   Jag ska se vad jag kan göra, jag ser inga principiella problem att dela kassaboken. Jag ska bara undersöka hur jag gör det praktiskt.

 2. Anna skriver:

  Åh vad generöst av dig!

  Det kommer att glädja både mig och många andra! 🙂

 3. test skriver:

  Hej, tack för en bra blogg. Jag undrar varför ni inte använder Tink?

  • Onkel Tom skriver:

   Tack test,

   Det finns säkert sätt att automatisera men frågan är om det ger någon ökad nytta? Just det att vi gemensamt sitter och analyserar våra utgifter och studerar var kostnaderna kommer ifrån ger en väldigt förstärkning i inlärningen och analysen av siffrorna.

   Jag har inget emot Tink, men har inte känt något behov av verktygsstöd.

 4. Martin skriver:

  Också jag får tacka för länken till kopian av kassaboken. Mycket smidigt att ha den i Google Docs. Jag har börjat använda den nu. 🙂 Jag är imponerad över era låga matkostnader med tanke på att ni är en familj på 6 personer.

 5. Martin skriver:

  Några frågor: Kör ni kalendermånad (1-31) eller löneperiod (25-25) i kassaboken? Och hur ofta stämmer ni av? Slutet av månaden?

 6. Kalle56 skriver:

  Kul och läsa!
  Har du någon gång låtit tanken flyga iväg och funderat på hur din budget skulle se ut, utan barnbidrag och flerbarnstillägg. När dom små fågelungarna blivit flygfärdiga?

  • Onkel Tom skriver:

   Hej Kalle,

   Du menar hur det ser ut för oss när barnen är utflugna? Ja, jag vet ju vad jag predikar, nämligen att vi ska sträva efter maximal frihet och inte äga för mycket och bo för stort. Frågar du mig så skulle jag nästan kunna tänka mig husvagn/husbilsliv.

   Jag tror vi skulle kunna leva bra på 10 000 kr/mån i reda pengar, givet att vi har lite pengar vi kan köpa husvagn för. Men jag ska vara ärlig med att det då finns en del saker som jag skulle behöva ”bottna” hos mig själv lite mer. Storstad vs. småsdag osv.

 7. Kalle56 skriver:

  10000 kr skulle ni två kunna få ihop på ett dubbelfel!😊

 8. Tobbe skriver:

  Måste fråga, du råkar in ha en blank fil av er budget?
  Tycker den verkar vara bra uppbyggd och skulle gärna använda mig av den 🙂

 9. Johan skriver:

  Kort sammanfattning
  In 50′
  Ut 30′
  Sparkvot = 40%
  Radhus och många barn.
  Vi har dyrare mat, shopping och försäkring
  Billigare är: hus, csn, transport

  • Onkel Tom skriver:

   He Johan,

   Tack. Mat och försäkring är ju två fokusområden för oss så det är nog som väntat.

   Bra sparkvot och bra med många barn! 🙂

 10. Andreas skriver:

  Hej och tack för en mycket intressant blogg.

  Det är mycket höga utgifter ni har ändå enligt min egen standard, men jag kanske är lite extrem, jag och min sambo har fasta utgifter på max Totalt 10k/månad tillsammans (resten skall om möjligt investeras) och då är ALLT inräknat, hyra, försäkringar, bil, bränsle, mat, tandläkarbesök, kläder. Vi äter i princip aldrig ute, matbudgeten är ändå 3k, vi skulle kunna få ner den till 2k med lite ansträngning. Ingen alkohol alls, bara när det bjuds på fest (gratis? hehe). Sambon helnykter då hon tycker det är vidrigt och onödigt.
  Nöjeskvoten är låg då vi njuter mest i naturen eller av att t.ex träna och ta hand om kropp & knopp, kanske 500:- i månaden i snitt på nöjen. Samtidigt har vi varken barn eller CSN-lån. Vi har också mycket lägre inkomster än vad ni har, vi får in i snitt 38k per månad och då är förmånsbilen jag kör skattad och klar inklusive körda mil. Jag planerar att bli ekonomiskt oberoende om cirka 10 år, har precis börjat min process mot det, har sparat i aktier/fonder i ett par månader endast, önskar att jag hade börjat tidigare i livet, men men… Min sambo kommer det dröja längre för då hon snart ska börja plugga och sparandet för henne blir pausat i ett par år, dock inget CSN-lån, studiebidrag och extrajobb räcker gott och väl.

  Trots dessa låga utgifter tycker jag att vi lever i lyx. Har inga skulder överhuvudtaget.
  Målet med det hela är att leva ett friare liv, inte behöva oroa sig för att klara det grundläggande och istället fokusera på vad man verkligen vill göra, även om vi försöker göra det redan nu, tycker helt enkelt livet är gott att leva för att slava åt någon annan.
  Åldern på oss är 26 respektive 20 år, tycker vi kommit till ekonomisk insikt tidigt i livet.

  Blir väl möjligtvis en blogg från min sida i framtiden, det är få bloggar där det är ”yngre” som har liknande målsättning, känner att man dagligen ses som ett ”missfoster” som inte vill handla allt möjligt skit eller dela allmänhetens värderingar om stora hus, stora bilar och allt det där… Mitt tidigare liv innehöll massa onödigt skräp, dock inga skulder tack och lov, men alldeles för mycket prylar, 3 bilar, tv-spel, hifianläggningar, musikinstrument osv osv, sådant som egentligen inte gav mig så mycket tillbaka förutom en konstant oro av att det skulle bli inbrott och någon klåfingrig typ skulle ta mitt kära ifrån mig, haha. Skulle väl kunna kalla mig en Minimalist även fast den processen nyligen startat.

  Tack och hej!

  • Onkel Tom skriver:

   Det är bara att gratulera att ni kommit igång så tidig, det kommer ni ha stor glädje av resten av livet.

   Ja, vi har höga utgifter. Rensat för barnomsorg, dyr bostad i storstaden och CSN så ligger vi kring 14 000 kronor/mån snitt 2016. Vi är sex personer då och har en gård som vi åker till och driver med el osv.

   Mycket av våra kostnader kommer från våra studier och boende, som också är kopplade till den inkomst vi kan få.

   Det du beskriver om rädslan för stöld är lite kul, men också rätt vanlig. Många belastas i tanken mycket mer av prylar än man vill erkänna.

 11. Vilsenkamel skriver:

  Tack för en fantastisk blogg!

  Jag är 30 årig ensamstående pappa med två barn.

  Under mina 10 år som entreprenör har jag ”trampal fel” ett par gånger och det har lämnat mig svårt skuldsatt. Min totala skuld hos KFM är idag uppe i 1 miljon SEK.

  Idag arbetar jag som konsult på heltid och fakturerar 130 000 SEK/mån.

  Pga mitt tidigare liv har jag idag fasta utgifter på 30 000 SEK/mån. Då är inte ”lyx” och ”fritidskostnader” inräknade.

  Jag har en ambition att kunna spara/investera 35 000 SEK/mån. Men med 1 miljon hos KFM känns livet på något sätt ”hopplöst” och jobbigt.

  Jag hyr i andrahand, blir tvungen att flytta med barnen var 6-12 månad pga att uthyrningstiderna är korta i de bostäder jag hittar nära barnens skola. Vi har inte varit på semester sedan 2013.

  Jag känner mig som en dålig och oansvarig pappa och det tar kol på mig varje dag.

  Hur ska jag komma ut ur detta mörker?

  • Onkel Tom skriver:

   Hej Vilsnakamelen,

   Tack för du delar med dig! Jag förstår att du tycker att du sitter i ett taskigt läge.

   Jag skulle råda dig till att dela upp problemen i två delar.

   1) Är det faktiska situationen. Det låter som att du med nuvarande upplägg skulle kunna vara skuldfri och på banan vid 33 års ålder.

   2) Det andra är hur du mår och tänker i det här.

   Är du med på finns de två delarna?

 12. Johan skriver:

  Hej!

  Jag tycker inte alls du låter som en oansvarig pappa. Du vill vara kvar i barnens liv och du försöker få tag i en bostad nära deras skola. Ekonomiskt sitter du i klistret nu men ser ju ut att ha en plan framåt.

  Verkar ju som de mentala problemen är värst. Har du sökt hjälp via vårdcentralen? Om inte kan jag rekommendera att prova det. Det är väldigt bra att få prata med någon som är van och där du kan säga precis vad du vill. Klickar det inte med den första kuratorn/psykologen så prova att byta iaf en gång. (Har själv haft stor hjälp vid ett tillfälle när det behövdes.)

 13. Lisa skriver:

  Hej! Har börjar använda din mall för kassabok! Har en fundering på sparkvoten, tycker du man ska räkna med amortering av billån? Eller ska man tänka att det motsvarar värdeminskningen=kostnad?
  Jag amorterar 3tkr/mån på min bil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *