Budget

Månadsutgifter och månadsbudget

På den här sidan får du en introduktion till hur vi i familjen Onkel Tom arbetat med våra månadsutgifter och vår månadsbudget, samt en referens till vad vi tycker är en normal månadsbudget för en familj. Att hålla i pengarna varje månad och förstå var pengarna tar vägen är en viktig del i vårt sparande.

Under flera år har vi redovisat våra månadsutgifter i inlägg här på bloggen (det följer även en sammanställning årsvis längre ned i detta inlägg). På så vis kan vi prata om våra utgifter och du får också möjligheten att jämföra din budget mot vår och reflektera över vad som är en normal månadsbudget för en familj. Det är alltid bra att ”kalibrera” sina tankar och sin budget, vilket vi alltså hoppas hjälpa dig med. Om vår budget är normal är sedan upp till dig att avgöra. 🙂

Lyssna i stället?!

Här följer ett poddinlägg som sammanfattar mycket av det som står här och som mer allmänt berättar hur vi jobbat med vår privatekonomi för att bli fria från ekorrhjulet på bara några år.

Lite mer om bloggen och vår familj
Onkel Toms stuga är en blogg om enklare livsstil, sparande och personlig utveckling. Det är en blogg som från början beskrev vår resa mot vårt sabbatsår med start sommaren 2017. Nu är det datumet passerat och vi har lyckats hitta ett annat liv på en gård i Småland. I och med den förändringen visar vi inte längre våra siffror för vår budget öppet, utan de finns för våra stödjare via Patreon. Men för de flesta gör det ingenting då vi var mer normala ”förr”, åtminstone vad gäller inkomster och utgifter. Här följer en kort översikt om livet vi levde 2014 till 2016, det är alltså i det livet vi fick månadskostnaderna jag redovisar nedan.

Vi är en familj på sex personer. Fyra barn i åndersspannet 3- 12 och två vuxna.

Vi bodde i en centralt placerad fyra – en bostadsrätt –  i Linköping.

Vi levde då utan bil. Vi hade en lastcykel och använde bilpool vid vissa tillfällen. Andra vanliga transportsätt var kollektivtrafik och någon taxitur då och då. 2016 köpte vi gården vi bor på nu, och då ökade åkandet något.

Vi anser att vi är, och var, en normal familj med relativt normal månadsbudget för en familj av vår storlek och utbildningsbakgrund.

Behöver du en budget?

Budget används av ekonomer för att blicka framåt, det är en prognos eller målsättning för framtiden. Jag är ingen stor anhängare av att sätta mål. Ekonomi är inget undantag. Jag tycker därför inte att det är så viktigt att sätta en budget för dig eller för oss, utan vill mer fokusera på vanan och ständig förbättring. Därför har i vi under flera år endast bokfört våra utgifter. Månadsvis, i efterhand. Sedan har vi arbetat med resultatet. Vi har alltså inte haft några uttalade mål eller lagt några begränsningar på våra utgifter. Vi har fokuserat på vanan att hålla koll på pengarna, föra bok varje månad och analysera och diskutera resultatet månadsvis.

normal månadsbudget för en familj
Det är inte högt ställda mål utan låga utgifter som är poängen!

Enkelhet

Vår bank möjliggör att vi tar ut en lista i Excel-format på alla utlägg vi haft på ett konto. Eftersom vi för alla våra kostnader mot vårt lönekonto och handlar till 99,8% på kort så går det i efterhand ganska snabbt att ta Excel-listan och kategorisera kostnaderna – vi använder Google docs där vi kan importera Excelfilen – enligt de bokföringsposter vi har valt.  På så vis tar hela processen ungefär två timmar i månaden i anspråk, inklusive arbetet med blogginlägget som jag skriver.

Det är ganska lagom. Går det för fort så känner vi att vi missar återmatningen processen ger. Är det för svårt blir det inte av.

 

 

Våra erfarenheter

Första månaderna lyckades vi inte riktigt reda ut ekonomin i efterhand, det var helt enkelt så hög aktivitetsnivå i vår familj att det inte gick att minnas eller förstå alla kostnader när vi några dagar in i månaden därpå försökte bryta ned och kategorisera utgifterna. Det var en insikt i sig, som sved, men gjorde det också väldigt tydligt var vi hade ett av våra stora problem. Pengarna bara rann iväg, på gott och blandat! Men efter ett par månader med allt färre blandade oklara inköp så gick det faktiskt att förstå och minnas vad vi handlat några dagar tidigare, och vi började kunna reflektera över vissa poster. För oss blev det tre områden som överraskade oss och stack ut:

  • Försäkringar
  • Nöjen
  • Alkohol

Försäkringarna föll ut för att kostnaderna var så stora varje månad. Vi såg att vi låg kring 24 000 kronor per år vilket innebar att vi skulle kunna hantera väldigt mycket själva i olycksväg bara genom att säga upp försäkringarna. Jag har skrivit mer i detalj om försäkringarna här.

Posten nöjen speglade det liv vi levde som bestod i att vi konsumerade händelser och nöjen som kostade massor. Dessutom gjorde vi det i hög takt. Vi har radikalt minskat kostnaden för nöjen sedan vi började föra bok, men inte gjort någon budget eller satt någon ram. Förändringen kom utifrån ändrat beteende när vi satte oss ned och reflekterade över vad vi faktiskt gjorde och konsekvensen det hade på vår ekonomi. Som exempel kan jag nämna alla nöjesparker vi var på med barnen tidigare. Gröna Lund, Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, Junibacken, Tomteland är alla värda ett besök. Men när vi började ifrågasätta besöken lite mer och diskutera alternativ så ändrade vi sakta vår bild. Besöken tar otroligt mycket tid och är svindyra medan barnen faktiskt uppskattar en promenad i skogen lika mycket.

Kostnaderna för försäkringar och nöjen lyckades vi minska ganska snart efter att vi förstått vad vi faktiskt spenderade och insett att det finns fullgoda alternativ.

Kostnaderna för alkohol var den sista punkten som förvånade oss. Jag hade, helt ärligt, inte förstått att vi la så mycket pengar på alkohol och lite oväntat har det också varit den svåraste kostnaden att påverka av de tre.  Att spara pengar på lång sikt kräver att vi ändrar vårt beteende och tydligen satt beteendet kring alkohol mycket djupare än andra beteenden. Jag har en teori om varför det var så; det vi gjorde som skapade kostnader som vi bokförde under nöje var en del av det som vi vill bort från. Vi ville leva enklare och lugnare. Att skära ner på resor och aktiviteter var då helt naturligt. Men vi hade aldrig sagt att vi skulle skära ner på rödvin till fredagen, eller en öl efter ett långt träningspass.

Det tog oss ett år innan vi på ekonomiska grunder valde att avstå från alkohol under en längre period

Notering 30/3 2016. Vi håller fortfarande väldigt hårt i alkoholbudgeten. I princip är den noll.

Notering 6/7 2016. Vi har nu sedan någon månade eller två återgått till en mer, for oss, normal alkoholkonsumtion. För kommande halvår är dock denna post planerad att bli noll kronor.

Efter några månader blev vi också allt mer på det klara med att våra matkostnader nog var lite höga, eller snarare att de varierade väldigt från månad till månad. Det har vi sedan aktivt jobbat med. Vi har analyserat vad det är som gör att kostnaderna sticker i väg eller blir låga och valt att sakta ta till oss det. Länkar till det materialet kommer lite längre ned under rubriken ”läs mer”.

Med matkostnaderna är det som med alkoholen, en lite svårare resa och den tar tid. Bokföringen har varit ett verktyg som varje månad gett oss möjlighet att reflektera och se vad som var bra eller dåligt. Vi har sedan kunnat göra mindre förändringar.

Att spara pengar handlar mycket om att ändra vanor. Inte så mycket om att sätta mål!

Resultatet av förändring

Vi tjänar bra och har flerbarnstillägg som grädde på moset. Några år till så amorterar vi dock rätt mycket på våra studielån samtidigt som vi har relativt höga kostnader för vår barnomsorg. Ingen av dom utgifterna varar dock för evigt och vi börjar se slutet på båda.

För ett par år sedan när vi hade hus, husvagn och flera bilar så var det inte ovanligt att månaderna gick ”jämt ut”. Det blev alltså aldrig några pengar över. Idag sparar vi vissa månader cirka 40 000 kr i månaden, vilket är 60% av våra inkomster. Inkomsterna har under den tiden ändrats väldigt lite.

Läser du här så kanske du söker en referens för din egen budget. Frågan är kanske då om vår budget är speciellt bra eller om det är en normal månadsbudget för en familj? Det har jag inte svaret på, men vi är lika normala som familj nu som vi var tidigare. Vi är inte ett dugg annorlunda faktiskt.

Vår kassabok och vår budget

Under rubriken ”Läs mer” nedan finns ytterligare information för 2016 och månadssammanställningar.

Nästa steg – Att styra ekonomin

Vid halvårsskiftet 2015 så gjorde vi vår första budget. Alltså först efter att vi fört bok under 13 månader. Skälet är att vi vill säkerställa att vi sparar 40 000 kronor i månaden under en längre period. För det måste vi klämma ut de sista tusenlapparna ur våra kostnader. Men då börjar vi närma oss en kostnadsnivå som två personer på full a-kassa kan hantera, och om du inte vill driva sparandet så långt så räcker ren bokföring långt.

Ett alternativ är, när du fått kontroll över din ekonomi genom att föra bok, är att föra undan så mycket pengar så att du endast har det kvar du kan tänka dig att spendera varje månad och låter det beloppet bli din automatiska budgetgräns. Men jag rekommenderar inte att du börjar där. Börja med vanan, genom att föra bok. Reflektera och fundera varför beloppen blir som de blir och vad du kan göra för att stryka bland utgifterna framöver.

Läsa mer

Våra månadsvisa redovisningar hittar du här. Där går vi igenom månaden som gått lite mer i detalj. I början på 2016 så började vi göra mer detaljerad uppföljning på våra matkostnader vilket du hittar mer om här. Där har fler bloggare varit delaktiga som materialet är ganska omfattande för den som vill jämföra.

Vill du läsa mer kring sparande? Läs gärna sidan om spartips eller om våra prisreferenser.

En normal månadsbudget för en familj

normal månadsbudget för en familj
Normal månadsbudget för en familj med två barn. Källa Swedbank.

Som ytterligare en referens så lägger jag in vad en svensk bank tycker är en normal månadsbudget för en familj. Swedbanks kalkyl är nästan identisk med Spara.nus budget för en barnfamilj i villa.

 

 

Vi undrar vad ni har för utgifter och hur ni aktivt jobbar för att sänka dom? Dela gärna med med dig av din månadsekonomi och budget i kommentarsfältet!

Läs och lyssna på mer ännu mer material

Ska vi göra hushållsbudget för 2018 tillsammans?