Lite mindre offentlig – Allmän städning

6
1475

I föregående inlägg så lovade jag att jag skulle komma med nytt material ganska snart. Så blev inte fallet, jag har haft ganska mycket att stå i och fokus har legat på helt andra ting. Inte minst på vad som ska hända i framtiden.

Några mycket viktiga delar där har fallit på plats och i och med det så kommer mycket av det som sker här förändras.

Förändringarna innebär bland annat att jag blir en mindre offentlig person. I det så tar jag exempelvis bort de kalkyler jag gjort kring ämnet ekonomisk frihet som är baserade på vår privatekonomi. Jag tar också bort några inlägg som några personer reagerat skarpt på där jag känner att jag inte riktigt lyckats föra fram det jag önskar på rätt sätt.

Totalt sett påverkar det här en ganska liten andel inlägg, men några av dem, exempelvis de kring kalkylerna, är några av bloggens mest lästa.

Jag tar också bort material där jag tycker kvalitén är lite “si och så”. Historiskt har jag sett det som något väsentligt att faktiskt göra. Kvalitén på det jag gjort har varit underordnad det faktiska skapandet. Att faktiskt göra något, utifrån de förutsättningar man har, är en metod som jag tror är helt rätt och som gjort det möjligt att komma igång med poddande, skrivande och vloggande. Men allt det som gjorts förtjänar inte att sparas och/eller vårda.

För den som kommer hit idag och vill läsa och titta så är mängden material enorm och det är svårt att ta till sig mycket, bland annat för att det är spretigt och har ojämn kvalité. Jag kan inte heller överblicka det jag skrivit, så jag har allt svårare att länka rätt och ibland ens förstå vad gamla inlägg vill förmedla.

Städning är alltså påbjuden!

Redan nu är exempelvis alla gamla podd-inlägg nedtagna, av kvalitetsskäl.

Städningen bland inlägg på bloggen kommer fortgå under några veckor. Jag ska också se om jag kan strukturera materialet här lite tydligare. Antalet kategorier kommer reduceras kraftigt och blir runt fyra. Det är ungefär en halvering. I det kan en del material, som i sig håller tillräckligt god kvalité, försvinna för att det ska gå att ensa innehållet. Jag kommer också att ta inlägg, eller delar däri, som jag anser bidrar till att göra mig mer offentlig.

När jobbet är klart så kommer det här vara en blogg som står väl för sig själv och som fångar vår resa från 2014 fram till våren 2019. Med allt från sparande, ekorrhjul, arbetsliv, flyttar, höns, psykologi och filosofi. Den kommer vara lite mer lättsmält, kanske också tråkigare.

Vad händer sedan? – Mot framtiden!

Det finns fyra skäl till att jag skriver och gör videos här.

 1. Jag tycker om att skriva och resonera. Det är något med skrivandet i sig och arbetet bakom, där jag tvingar mig själv att lära mig saker är av stort värde. Att så många vill läsa det jag gör är fantastiskt!
 2. Jag är intresserad av det som är “runt” bloggande och videoproduktion. Tekniken, tankarna hur man attraherar läsare och publik. Jag har skäl att lära mig nya saker, kring ljudbearbetning, marknadsföring och mycket mycket mer.
 3. Den här bloggen har varit en sätt att dryga ut vår ekonomi under våra sabbatsår. Normalt är inkomsten löjligt låg här, i runda slängar mellan 500 – 800 kronor per månad. Men det finns perioder då bloggen dragit in 3000 – 6000 kronor per månad och då har det här varit en viktig inkomstkälla.
 4. Det här är ett sätt för mig att kanalisera min skaparglädje. Jag har energi som vill ut och jag kan inte sparka mig trött varje dag. Jag kommer också i kontakt med människor, av alla de slag, vilket är viktigt för mig.

Alla punkter ovan kan ifrågasättas, omprövas eller arbetas med på annat sätt i framtiden. Det finns tankar i olika riktningar, men också en hel del nya omvärldsfaktorer att beakta.

Så framtiden är höljd i dunkel!

6 KOMMENTARER

 1. Jaha, nu blir man ju nyfiken och kan inte låta bli att spekulera i vilka förändringar som är på gång…

  Hade du fått en möjlighet att bygga vidare på blogg/vlogg/bok osv i något sammanhang borde trenden vara motsatt, mot mer offentlighet.

  Hade du gått tillbaka till jobbet du är tjänstledig från, ser jag inte riktigt att du skulle behöva städa upp på det här viset heller.

  Att bloggen speglar er resa 14-19 talar för att du ser framför dig en ny fas, med mindre fokus på det fria livet.

  Allt sammantaget gissar jag på nytt jobb i ny stad, där du känner dig lite obekväm med hur mycket du har outat i bloggen nu när du ser framför dig hur de nya kollegorna frågar om ditt förflutna, blir nyfikna och letar upp bloggen.

  Nu när du går tillbaka till arbetslivet gör du det som en visare man som inte gör om samma misstag igen.

  Blir spännande att se hur rätt eller fel jag har i ovanstående och önskar dig lycka till!

  • Hej Fjodor,

   Visst lämnade jag er hängande lite. 🙂

   Just nu har jag i någon mening skrivit och vloggat klart. Jag är klar med att svara på alla kommentarer, mail och dialoger på sociala medier. Jag är klar med att lägga all tid det tar att skriva och skapa material här samt att marknadsföra och administrera en sådan här blogg. Jag har inte heller, just nu, någon önskan längre att vara representant för några delar i bloggen. Mest för att glöden inte finns där inte för att det jag skrivit inte är bra, rätt eller relevant. Det spelar ingen roll om det är nya människor som kommer i kontakt med bloggen eller om det är läsare här som har synpunkter och frågor kring val som vi gör framöver.

   Men jag vill inte sätta stopp här och nu. Det är därför jag skrev inlägget som jag gjorde. Jag har nog material till två böcker, och ganska långt framskridna planer på hur de skulle kunna se ut. Jag har också en hel del idéer om hur framtida material, exempelvis i videoform skulle kunna te sig. Jag är också sugen på att komma ut mer och träffa människor och likasinnade. Det finns dessutom historiska inlägg på bloggen som är värda att lyfta fram, för de är bra, och jag är lite sugen på att meta fram dem och utveckla dem.

   Skriva och skapa är viktigt för mig ….

 2. Helt klart en olustig känsla när man läser inlägget. Lite som när någon fängslad i Kina går ut i media och hyllar regimen.
  Hoppas vi som följt dig får lite mer svar än såhär snart. Skulle kännas bättre i magen då 😊

  • Hej Erik,

   Jag hoppas det finns en skala mellan “lite mindre offentlig” och “fängslad i Kina”. 🙂

   Nu omprövar jag allt i mitt liv. Jävligt krasst. Det är lite läskigt, men också rätt spännande.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna