Just nu köper jag aktier för 100 000 kronor i veckan

10
239

Ni som fått lön den här månaden och tänker prata placeringar på uppesittarkväll är bara att gratulera! Det fyra månader sedan det kom in några pengar i from av lön här, men jag köper faktiskt mer aktier nu än någonsin!

Anledningen är naturligtvis att pengarna från lägenhetsförsäljningen nu är på kontot och att de ska placeras. Lite beroende på hur vi gör med buffert och väljer att fördela våra investeringar så rör det sig om knappa 1,5 MSEK som ska investeras på börsen när värderingarna når rekordnivåer i många fall.

Jag följer ett schema för att flytta och investera pengarna. Max en gång i veckan för jag över 100 000 kronor till aktieportföljen och gör placeringarna på det sätt som jag finner klokast då. För aktier, så som Sampos som jag börjat handla lite i, så köper jag max för 10 000 kronor per vecka. Historiskt har ingen aktiepost fått vara större än 50 000 kronor, vilket inte längre är lika absolut, men det är ett riktmärke. Det betyder att Sampos, kan köpas vid fem tillfällen (kanske sex – sju då det är så stort bolag), sedan är dags att studera andra möjligheter.

 

 

Men huvuddelen av våra pengar investeras i fonder. Fonder tillåter jag mig att köpa i större poster än 10 000 – upp mot 50 000 har hänt – och kan också vara en större del av portföljen. Jag har främst investerat i småbolags- och Asien-fonder de senaste månaderna.

Eftersom jag har mer tid nu har jag också använt börshandlade produkter för att korta en del aktier eller index vid vissa tillfällen.

Att investera över tid kallas “dollar cost averaging” och är en metod för att inte hamna helt fel i marknaden och med nuvarande system så lär jag hålla på bra många månader innan vi är fullinvesterade.

10 KOMMENTARER

  • Hej Johan,

   Vad tror du är rätt längd då?

   Metoden bygger ju på att man medelvärdesbildar sina inköp över tid. Tidsintervallets längd ger ju för och nackdelar vilket måste vägas mot varandra. 15 veckor, kanske något mer – säg 20 – representerar 40% av ett år. Ungefär två kvartalsrapporter.

   Men ska jag filtrera bort de senaste 5 årens marknad så kommer jag ju inte ut med pengarna innan jag är 55.

   • Hej

    Jag tycker generellt att man ska sprida sina köp över en konjunkturscykel, dvs flera år, iaf om det ör en betydande del av sin förmögenhet

    I mitt huvud är småbolagsfonder fel sak att gå in i nu (överköpt och fel i konjunkturen), men lycka till

    Är ingen aktieguru, men är kapitalförvaltare till mitt yrke

    • Ja, visst kan jag hålla inne med pengarna, men då måste jag också beakta alternativkostnaden, dvs att stå utan avkastning.

     Vad är då din rekommendation om du inte gillar småbolagsfonder?

     • Hej,

      Man kan oxå se det som alternativmöjligheten att stå utanför marknaden när den väl dyker – privat ligger jag rejält likvid, tror att jag kommer kunna köpa in mig billigare inom en 18-24 månaders period (primärt drivit av räntehöjningar som kommer driva kapital bort från börsen och sänka multipparna – eller om jag har tur, en svart svan) – största idag är Intrum som jag lyckades plocka när det blåste som mest (tror dock det finns litet uppsida kvar, säljer på 320) och HM köpta på 225.

      I min yrkesroll arbetar jag primärt med onoterade innehav och en fastigheter som är svåra att nå exponering mot som privatperson.

      Lycka till

     • Hej Matsnobben,

      Utanför aktiemarknaden är det ingen som jobbar för mina pengar. Det finns ingen som går upp för att öppna i verksamheten; inga maskiner som jobbar; inga arbetare som monterar; inga tjänstemän som förhandlar, utvecklar och avtalar; inga chefer som försöker rekrytera och förbättra. Det finns bara en önskan om att värderingen på arbetskraften ska gå ned. Jag är i grunden investerare, inte spekulant.

      HM är för mig iskallt. Prisnivån (PE runt 20) är helt ointressant i dagsläget, det är bakomliggande verksamheten som är problemet. Det är en marknad i förändring där HM dessutom är utmanad i sina paradgrenar. HM lär inte kollapsa under helgen, men kommer nog inte heller blomstra under 2018. Det finns verksamhet som går bra och som är lågt värderad, exempelvis inom den globala finanssfären, och så tror jag marknaderna i Asien, (Öst)Europa och kanske även Frontier kan vara intressant under en period.

 1. Hur snart behöver ni använda pengarna? Eftersom ni sätter dem i aktier antar jag mer än fem år? Det bör väl i så fall ge att allt ska in snabbt även om mycket värderas högt. Vad jag förstår köper ni enskilda aktier mest. Då är värdering av bransch och bolag viktigare än tajming. Dyrt att stå utanför marknaden. Tack för dina inspirerande inlägg. Insikterna från dina inlägg har gett mig ett ännu bättre liv! Bästa spartipset i världen enligt mig är “Nöjeskartan” i din podd.

  Just nu köper jag Bergman & Beving.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna