Intervju med Down-shifting in Portugal

0
189

Här sitter jag i Sverige och räknar och räknar. Planerar och skriver, medan andra bara gör och jag är som vanligt både undrande och imponerad över de som kommer iväg. Därför är det intressant att höra vad de som lyckas komma iväg har att säga. Därav min lilla intervjuserie där vi i dag går till avsnitt tre. Intervju med paret Susanne och Matz på bloggen “Downshifting in Portugal”.

Susanne och Matz, ni verkar ha en plan. Liten gård, självförsörjande och downsizing är ord som förekommer tidigt på er blogg. Men hur kom ni fram till det? Hur såg er resan ut, vad pratade ni om här hemma och vad trodde ni fanns i Portugal. Fanns det en dag, eller en händelse som gjord att ni gick från ord till handling? Hur lång tid tog det för er att komma iväg?

Vi har i flera år haft tanken på att flytta från Sverige. Dels på grund av klimatet (vädret) men också på grund av samhällsklimatet i Sverige.
Portugal blev ett bra alternativ då det passade vår önskemål på rätt många punkter. Det finns massor av objekt på fastighetsmarknaden, livet i stort är rätt “laid back”. Man kan klara vardagen på en minimal budget utan att för den delen leva i misär.
Att jobba heltid och endast se helgerna och semestern som ett andningshål var inget alternativ längre för oss. Från att ha bestämt oss i början av november 2014 så var vi på plats i Portugal redan i slutet av februari 2015. 6 månaders tjänstledighet och villan uthyrd!

Hur reagerade omgivningen och övrig familj när ni sa “nu drar vi till Portugal”?

I stort sett bara positiva reaktioner, men också sarkastisk, “Svensk avundsjuka” givetvis.

Självförsörjande på en gård i enkelhet, är det det ni ska göra några år eller längre? Hur ser ni på integrationen i Portugal? Kommer ni leva lite där på sidan om, eller ska ni bli Portugiser?

Vi räknar med att köra en blandning av självförsörjande, småskaligt ekologiskt jordbruk/odling samt att köpa vissa varor som vi inte ser någon ekonomi i att hantera själva. Exempelvis uppfödning av djur för slakt känns som en ekonomisk förlust då kyckling kostar ca €1:40 kg färsk, och fläsket ca €3:50 som exempel.
Vi har redan nu integrerat rätt bra, en liten Portugisisk vänkrets av mycket blandad sort. Allt från lärare till mäklare, Matz fotbollskompisar och personer som dagdriver på socialbidrag. Vi kommer med största sannolik att bli Portugiser. Undviker totalt de “expat-luncher” mm som ordnas på olika ställen samt de flesta svenskar som kontaktat oss på plats. Vi har också medvetet valt en region med förhållandevis lite turism. Finns inga charterresor till den här regionen 🙂

Hur mycket liv har ni kvar i Sverige?

Villan är såld. Uppsagd från den 31 Augusti. Släkt, barn och vänner är annars det enda i Sverige som finns kvar. En lastbilstransport med en del möbler och Matz sportbil ska också ner hit. Men vi planerar inte att besöka Sverige, den som vill oss något är välkommen ner.

Har ni känt av någon “flytt-depp” i form av hemlängtan ännu. Finns det något ni verkligen saknar av Sverige, något som skulle kunna får er att flytta hem igen?

Absolut ingen hemlängtan. Ingen av oss kommer nog inte ens att ta en semester i framtiden i Sverige helt ärligt. Det enda som saknas över huvud taget är snus och svenskt kaffe, men vi ber besökare att ta med detta i mån av möjlighet.

Hur är det med er, du och din mans portugisiska?

Vi kom ner utan att kunna ett ord, medvetet så valde vi att inte plugga på hemmaplan eftersom vi ville ha rätt uttal mm. Idag är Portugisiskan på gång, det är ett svårt språk med många undantag, knepiga uttal och rullande skånska “r”! Men vi lär oss så sakta och ska väl leta på den statliga “Portugisiska för invandrare” nu till hösten. Vi umgås dessutom i stort sett bara med portugiser och får mycket hjälp på vägen.

Ni säger att ni umgås mycket mer Portugiser, hur har ni kommit i kontakt med dom?

Vi är ett väldigt socialt och utåtriktat par som gärna söker nya kontakter på de platser vi befinner oss på. Vi är på gränsen till översociala om jag ska vara ärlig.
Vi har ingen rädsla för att ta kontakt med människor från samtliga samhällsskikt och alla åldrar.

Futsalen för min make har gett en bra grund i att få en blandad bekantskapskrets.

Vi kan enkelt beskriva några av de tillfällen vi lärt känna folk här i Portugal.
Första dagen var vi hos mäklaren som sköter uthyrningen av huset vi nu bor i. Matz frågade då om dom visste någon som kunde lära ut Portugisiska. Det fanns en kvinna på kontoret som var engelskalärare i grunden, så vi började läsa hos henne redan veckan därpå i henne och hennes mans hem. Maken spelade futsal på onsdagar så då hakade Matz på direkt, där träffade han en blandning av olika personer samt att chefen på mäklarfirman också spelade.

Andra veckan köpte vi in en 125cc mc, du kör den på ditt vanliga B-körkort här nere och dom går otroligt snålt, så det köpet hade vi planerat att göra redan innan vi kom ner. I MC-butikens garage arbetade en mekaniker i Matz ålder, så nu umgås vi med han och hans fru.

I somras hölls det medeltidsfestival i vår “by” Óbidos. Vi är spontana och öppensinnade, så givetvis klädde vi oss tidsenligt och pratade med de personer och hantverkare som vi tyckte var intressanta. Bland annat så var det ett gäng “Kelter” som arbetade i en smedja som drevs av en keramiker som gör underbara alster i form av stora blåshorn, skålar, former, dödskallar mm. De här personerna gillade oss direkt och Matz skotska kilt passade utmärkt in i deras gäng! De tre följande veckorna (Ja, dom höll medeltidsmarknaden i tre veckor, torsdag-söndag 3 veckor framåt) så var vi inte besökare, utan deltagare i marknaden och fanns i deras “Keltiska by” och smidde, hjälpte till och festade.

Så här rullar det på som sagt var. Inga större problem alls. Skulle tippa på att vi har ett ca 20-tal personer som vi n känner mer eller mindre, och som vi umgås med regelbundet. Senaste bekantskapen är en ung tjej på 18 år som vi åker motorcykel med. Vi blev inbjudna att delta på hennes födelsedagsmiddag med hennes mamma nyligen och tackade ja. Man har ett helt öppnare socialt sätt att umgås på här, man är generös och man bjuder in i den privata sfären på ett helt annat sätt än vad man är van med i Sverige.

Downsizingen ni verkar eftersträva, har ni lyckats med den? Vad förväntar ni er att få ut från flytten.

Framför allt vill vi ha ett liv tillsammans med varandra. Jobba och göra saker med varandra istället för som i Sverige säga hej då och åka till jobbet.
Vi har ett mobilabonnemang, TV, internet och hemtelefon. Det, elen och hyran är de enda fasta utgifter vi har. Summan uppgår per månad för det till ca €450.
Vi är dessutom helt avbetalnings och skuldfria i Sverige, så när vi hittar rätt hus slipper vi hyra/lån.

Jag förstår det som att ni inte tänker jobba mer utan försörja er på någon form av självhushållning. Kan du utveckla lite, är du snäll?

Vi är i stort sett allkonstnärer. Jag (Susanne) har en eu-certifierad YH-examen i äldrehälsa som jag kan använda här om jag så önskar. “Hemtjänst” för Svenska och brittiska pensionärer är en idé som vi haft, men kanske inte är så gångbar i just denna region.
Jag är också utbildad ridlärare och hästturismen är stor i Portugal. Huset vi nu köpt kommer att inhysa någon form av B&B där vi också ska kunna guida i regionen. Det finns ett oändligt utbud av naturupplevelser så som surf, bergsklättring, cykling, paddling mm inom en radie av 4-5 mil. Att inte utnyttja detta vore bortkastat.
Har arbetat med turism i ca 15 år tidigare i Sverige så har god vana av att vara värd och aktivitetsledare.

En pub kommer också att byggas i anslutning till huset, men mest som en privat, kul grej då vi hade en fullt utrustad Engelsk pub redan tidigare i vårt hus i Sverige.

Skiter sig allt totalt så är jag heller inte den som inte kan tänka mig att ta städjobb, plocka frukt eller liknande.
Vi är dock den typen av människor som aldrig oroas av nya saker, utan vi ser det istället som ypperliga tillfällen att utvecklas och lära sig något nytt av.

Finns det någon koppling mellan flytten till Portugal och er önskan om att leva lite enklare?

Framför allt önskan om att leva som vi vill och inte som samhället kräver, dvs normen med villa, heltidsjobb, saker på avbetalning, semestercharter med “all inclusive” osv.

Ni åkte ner och hyrde en gård under en period för att ha en bas att utgå från. Om jag förstått rätt så har ni snart varit nere i ett halvår. Hur ser livet ut för er? Har ni ett favoritområde där ni vill hitta er gård. Finns det en speciell typ av gård med speciella grödor eller liknande ni letar efter?

Vi hittade gården att hyra av en slump. Det visade sig vara en otroligt bra lyckträff! Regionen är exakt det vi söker, nära till kusten, Lissabon ca 8 mil bort, en lagom stor stad (ca 50.000 inv) på 1 mils avstånd. Berg, jordbruksregion, skog, vacker natur mm Klimatet är vettigt, dvs sällan över 37-38 grader i skuggan sommartid och ingen snö/frost vintertid.
Vi har tittat på en del gårdar som motsvarar det vi söker, det har varit blandade fruktträd och odlingsbar mark på ca 3000 kvm. Allt växer fortare här än i Sverige och det innebär att man kan växelodla under en och samma säsong beroende på årstid. Där man hade sallad, spenat mm, kan man senare så in med kålväxter som står sig över hela vintern. Samma är det med frukten. Citrusen mognar på höst/vinter, sedan på våren kommer körsbären, Nesperen och jordgubbarna, sommaren har börjat med meloner sedan äpplen päron som är fullmogna nu, likaså vindruvor och björnbär mm.

Här på bloggen pratar vi mycket om ekonomi och jag har fått intrycket av att ni har koll på pengarna. Har ni gjort någon budget? I så fall kan ni dela med er av ert första halvår, vad kostar en månad i Portugal?

Ingen direkt budget som vi följer, men vi handlar ekonomiskt och köper väldigt lite nya saker. Det har blivit ett par bäddsoffor och ett skrivbord samt en varsin lätt motorcykel som vi får köra på våra svenska bilkörkort. Ekonomiskt sett så är det förmodligen en vinstaffär i längden då de knappt drar bensin, och slitskadorna på en 125cc är mycket billigare att reparera än på en bil.

Varför Portugal?

Som svaret löd här ovan, ett enkelt, billigt land med bra klimat.

Fanns det några alternativ hemma i Sverige som ni övervägde som skulle kunnat ge er samma sak?

Nej.

Har du något råd till oss som inte får tummen ur? Vi har ju alltid något att skylla på. Pengarna ska bli fler, barnen större, språket bättre och sedan har vi så fantastisk karriär, eller? Varför kom ni iväg och inte vi andra?

Gör det klassiska! Spalta upp två listor -det positiva fördelarna och sedan de negativa aspekterna på en eventuell flytt. Viktigt är också att vara 100% överens. Vill den ena mer än den andra så kan det bli konflikter då problem dyker upp. Barn är mer anpassningsbara än ungdomar och vuxna har vi märkt, så det bör inte vara några problem. Språket lär man sig på plats. Precis som Sverige har Portugal många dialekter, och det man lär sig i Sverige kanske inte alls är gångbart i det området man flyttar till i Portugal. Med lite grundläggande engelska, några grundläggande ord på portugisiska och ett pekfinger kommer man långt i Portugal. Pengarna behöver inte bli fler innan man flyttar, snarare tvärtom. Man klarar allt mycket billigare här om man har en vettig inkomst på ett eller annat vis, som t ex pensionär. Karriär är bara ett modeord. Antingen gillar man sitt liv och sitt jobb och stannar kvar, eller så gör man något nytt som man egentligen vill.

Finns det något mer som ni skulle vilja säga till oss som sitter och funderar på om vi ska byta bänkskivor i köket eller skita i allt och bara dra?

För oss var det skita i allt och dra! Men det beror också på personliga förutsättningar givetvis.

Tack Susanne och Matz. Du följer dom bäst via Facebooksidan Downshifting in Portugal där du bland annat kan se en hel del bilder från nya huset. Susanne och Matz är duktiga på att svara snabbt och verkar ha dialog så fråga på där, eller här i bloggen.

Passa gärna på att “lika” Onkel Toms stugas Facebooksida när du är på Facebook.

Prenumerera  Gå in och gilla!

 

Bloggar jag följer - De som tagit steget mot frihet
[feedzy-rss feeds=”http://www.bortugal.se/feed/,http://www.linneaetc.se/feed/,http://solsomsol.blogspot.com/feeds/posts/default,http://www.portugal-alentejo.se/?feed=rss2″ default=”http://onkeltomsstuga.se/wp-content/uploads/2015/09/breakfree.jpg” max=”5″ ]

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna