Har ni valt rätt – Svar till K

6
65

Några tankar på om ni valt rätt? Ångar ni er och längtar tillbaka eller önskar ni skulle kört på utlandet iallafall?

Kort men koncis fråga från signaturen K igår, som jag tycket förtjänade ett eget svar.

 

 

Jag tycker vi gjort mycket rätt. Att köpa tid för våra pengar har varit en kick och en befrielse. Ett andhål där vi fått möjlighet att känna in oss själva lite. Fått stimulans och händelser som inte är vanliga i en vanlig vardag.

Så, längtar vi tillbaka? I så fall till vad? Jobbet kanske? Nej, det kan jag inte påstå och det gör nog inte min sambo heller. Inte heller Linköping och lite mer stadsliv känns viktigt.

Utlandet? Nje. Med fyra barn så hade det adderat rätt mycket extra problem att hantera och det är väl just det faktum att vi är rätt hårt belastade med vardagen, ledigheten till trots, som är det som man reflekterar mest över. Så ur det perspektivet så hade det varit bäst att ta ledigt men bo kvar i Linköping.

Det som jag tycker känts bra är att vi haft en ganska inkännande inställning till det här. Att planera för mycket, ha för starka åsikter och sätta planerna helt innan man ens börjat leva i sin fria tid är som att planera en Mt. Everest bestigning hemifrån Sverige innan man ens vandrat i fjällen.

Den största behållningen, för mig så här långt, är nog att få jobba med sitt eget. I ett enkelt sammanhang. Att hinna läsa något som är svårt, studera någonting nytt och hitta sig själv i ett annat lugn. Men det vi drömt om, exempelvis kring att vara mer delaktiga i våra barns liv eller få mer tid för varandra i Cathlyns och min relation, har inte alls fått samma plats.

 

6 KOMMENTARER

  • Nja, Jag har ju försökt lite på webben, men jag har inte alls haft tid som jag hoppats. Vi har ju heltidsstudier (lite varierande på period) som ger oss cirka 4 000 kronor i månaden i bidrag.

   Det skulle gå att göra mer. Exempelvis så har skolorna extremt svårt att hitta vikarier och småindustrierna här ute har sökt akademiker med profil som ligger ganska nära min. Men jag vill jobba med mitt. Jag är helst hemma. Jag vill inte ha fler måsten. Fast det är en sanning med modifikation, för så fort skolan kräver lite mindre, och jag har fixat några “måsten”, som vattnet, så har jag ganska rent papper.

   Vi har tittat på några grejor. Som att sälja ägg, eller varför inte höns. Men inget vi fått någon större fart på. Det går att sälja ägg här för 2 kr styck. Vi producerar i princip så mycket som vi gör av med, men om vi säljer en platta så får vi 48 kronor. Det är vad vi har i överskott på en månad.

   Det här betyder inte att det inte går att göra mer. Men jag tro man måste ligga i mer.

   Däremot har vi lyckats sänka kostnaderna gaska rejält genom att interagera med grannarna.

 1. Det som inte fått den plats ni tänkte, barnens liv och er relation, ser du att ni kommer ta några steg för att införliva den tanken?

  • Min sambo reagerade på det sätt jag formulerade mig. Jag tillbringar mycket mer tid med barnen nu än tidigare. Men det finns saker som jag tänkte göra som jag inte gör. Cyklar, läser, pluggar, för att nämna några ting. Men i tid, så är det en jäkla skillnad.

   Jag tror vi måste bli bättre på att fånga dagen och dela upp i olika tidsfönster. Vi har vår tid när barnen inte är hemma, och vi har familjetid när de är. Åtminstone vissa dagar. Så … Det ärliga svaret är, “jag vet inte”. Vi har varit i “baktakt” – legat efter med mycket – sept-nov och vi håller på att ta oss ur den situationen.

   • Tack för ditt svar. Då fortsätter jag frågan, vilka steg ser du att ni kommer ta för att ta er ur situationen samt vad är det mer konkret du/ni istället vill göra? Hoppas frågan är förstålig.

    • God morgon David,

     Det är lite av ett rörligt mål för oss här. Vi tog ledigt under sommaren, njöt av livet och varandra. Sedan när hösten kom skulle vår nya vardag komma, då skulle vi besöka de som vi inte besökt på åratal, fixa en del måsten, starta studier och mycket mycket mer. Där var vi kanske lite för ambitiösa. Men samtidigt är mycket av detta historia. Lägenheten och renovering samt städning där är bakom oss. Bilen är rejält fixad och har inga stora skavanker alls. Vattnet som vi drar in håller vi på med just nu. Vi kommer in i nästa “bruksår” i takt på ett annat sätt iom att vi bor här ner nu.

     Det gör att vi är lite kalla.

     Men sedan, som jag varit inne på i någon video, så ändras perspektiven för oss här. Det som förut var viktigt känns inte lika viktigt längre. Att exempelvis vara mer aktivt med barnen, delta i deras läxläsning och utbildning, är ett annat behov här. Vi har fått våra stora döttrar att läsa mycket mer än tidigare, vilket påverkas av att vi läser mer tror jag. Att vi studerar påverkar våra stora barn i inställningen till studier och skola. De tar ett större ansvar och är mer intresserade av sitt lärande.

     Vår grabb som går i skola läser jag lite med, men han är så långt borta stillasittande intellektuella aktiviteter i sin kropp, så det känns inte viktigt att prioritera. Han ska ut och leka.

     Som jag ser det kommer jag hårdare tidstyra olika aktiviteter i tid 2018 (tänk schema). Alltså; lördag förmiddag egen cykelträning och cykellek med barnen. Söndag långpass cykel. Måndag studier heldag. Tis – tor studier halvdag, arbete på gården em.

     Vi valde den här lösningen med en lite gård för att vi ville göra en massa olika saker. Det gör vi och vi är alla positiva till det. Det är att hitta rätt fördelning som gäller.

     Jag har pratat och skrivit mer om detta på Patreon: Avsnitt 32 – Att styra sitt liv och sin tid – I ekorrhjulet och som fri

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna