Har ni planerat semestern? Vad får den kosta?

23
70

Då har vi bokat årets första semesterevenemang som blir en weekend för mig och min sambo till underbara Bergamo i Italien över en weekend. Utan barn!

Bergamo har flera fördelar.

 1. Extremt tidseffektivt. Vi kan jobba full fredag och måndag samtidigt som vi får fredag kväll, lördag och söndag i Bergamo.
 2. Transfern i Bergamo är lika med lokalbuss till vårt boende. Samma tre-dagarskort som tar oss in till stan gäller sedan för all lokaltrafik inklusive bergsbanorna!
 3. Det är lätt att boka Airbnb boende.
 4. Anor sedan för år 0.
 5. Fantastisk mat och miljö.

Totalt så är vi nu uppe i en kostnad på cirka 3 000 kronor totalt för två personer. Då ingår flygresa t o r samt boende i två dagar. Sedan tillkommer transfer om cirka 500 kronor. Semesteruttag och ledighet är noll. Väl där kommer vi nog äta riktigt fint lördagkvällen, men i övrigt fixar vi det mesta själv. Vi köper traditionell pasta och lagar i Airbnb-lägenhetens kök, bland annat.

Jag förväntar mig inte att vår semesterbudget – där vi normalt lägger kostnader för boende och transport – växer så mycket mer än så i år då vi kommer tillbringa större delen av vår sommar på vår gård.

Vi som är sex i familjen straffas hårt på just semestern, oavsett om det är sommar- eller vintersemester vi pratar om. Flygstolar för sex personer drar iväg, likaså inträden, liftkort och boende.

Vad tycker ni är lämpligt att lägga på semestern per år i en familj med två som jobbar?

 

 

In och rösta! Det är din plikt!

Vad är det rimligt för en familj att lägga på semestern varje år? Anta två inkomstagare och kostnad per helår.

Resultat

Loading ... Loading ...

 

 

23 KOMMENTARER

 1. Det beror mycket på hur vädret blir!

  En fin vår sommar och höst, så kommer det bli mycket husbil. Bornholm och Nordens Ark, är planerade. Själv skulle jag vilja besöka Lofoten men vi har inte uppnått något konsensus om det än.

  Regnar det bort, får det bli några sista minuten!

  • Mmm, vi som är mer styrda av barn och semestrar har nog redan gjort våra val tror jag. Det är svårare att vara flexibel då.

   • Vad det gäller möjligheten till flexibilitet, antar jag att det är som natt och dag, för er och oss!

    Vill inte gärna bestämma mig mer än några dar innan för vad jag ska göra.

    En lyx som friheten ger!

    Allt blir så mycket enklare! Vill jag ut och cykla på Österlen, ska det vara lagom varmt och vindstilla!

    • Ja, och värre har det blivit iom att skolorna i princip inte ger ledigt under terminerna. Då får man bråka och stå i.

     • Ja. Man undrar ju varför? Nu är jag en gammal stofil men tvivlar på att miljön blivit så mycket bättre dom sista 25 åren, sedan mina egna ungar började skolan.

      Den fungerade redan då mest som social träning och det var upp till föräldrarna att se till att barnen lärde sig det som läroplanen sa!

      Det dom skulle lära sig gjordes lika bra om barnen var med föräldrarna på resa.

     • Ja, jag kan tycka att det är en jävla polisstatstänk när jag som förälder inte får göra saker med mina barn, ens inom väldigt moderata gränser.

     • Nja, Kalle är nog ute och cyklar ( på Österlen?) vad gäller skolorna tror jag. Läroplanerna har utökats så allt som ska hinnas med knappt ryms inom den angivna tiden per ämne, ens om eleverna är närvarande, och att lämna över detta till föräldrarna att lära barnen är inte att tänka på.

     • Nja, jag är tveksam. Vi som föräldrar är ansvariga för våra barn, samtidigt som de faktiskt är våra barn.

     • Nog är jag ute och cyklar alltid! ?

      I min värld är det dom svaga eleverna med sämst socioekonomiska hemförhållandena som mest behöver en ordnad skolmiljö!

      Dom starka eleverna med engagerade föräldrar, klarar sig alltid, i vilket kaos som helst!

      Kommer ihåg en sommar när min äldsta dotter skulle sluta mellanstadiet. Vid ett möte med hennes lärare, ifrågasatte jag varför dom inte hade fått lära sig division med rest och kvot innan dom skulle börja högstadiet. Det var föreskrivet i läroplanen. Svaret jag fick var att det inte gjorde något, för dom skulle ändå börja med miniräknare på högstadiet! Så det tyckte dom var onödigt!

      Min stackars dotter fick sitta och lära sig det med sin far, det sommarlovet!

 2. I år ska vi tjäna pengar på semestern. Mannen ska jobba extra och jag ska jobba hela sommaren. Men annars tycker jag att man ska njuta när man är på semester. Unna sig det där lilla extra och definitivt se något av världen.

 3. Hej Onkel Tom,

  Jag började skriva en kommentar, men insåg att det skulle bli alldeles för långt. Istället skrev jag ett eget blogginlägg i ämnet.

  Jag vill för övrigt tacka dig för en mycket läsvärd blogg! Du har varit och är en av mina inspirationskällor när jag igår (!!) efter många om och men verkligen släppte ut min egen blogg. Tack för det och fortsätt i samma stil så har du åtminstone en trogen läsare!

  MVH Avfart Frihet

 4. Personligen tycker jag absolut att man ska njuta av ledigheten men är tveksam till att flyga om man inte har lååååång ledighet. Det är för mycket kostnad (oftast i kronor också) men framförallt i miljöpåverkan att åka så långt för några få dagar. För egen del så flyger vi utomlands någon gång var 3:e år eller så och är då borta minst 2 månader helst mer. Om någon mot förmodan skulle undra på hur vi tänkter så finns det lite mer info här….http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/resor-upplev-världen-utan-att-spränga-banken

  • FFF,

   Mycket av det du skriver håller jag med om men tycker kanske inte att utland vs. Sverige är så stor skillnad. En skidresa till fjällen kan vara lika kostsam som en utlandsresa, både i restid och pengar.

   • Det är inte utland vs. Sverige som är frågan för mig utan om det är vettigt att flyga i flera timmar för att vara borta några dagar…om sedan resan är inom landet (men långt borta) eller utom landet är ju av mindre vikt. Om du bor i Malmö så är ju en resa till Köpenhamn en lokalresa medan en resa till fjällen i Sverige är lång.

 5. Rent generellt tycker jag att det (dessvärre) är dyrt att semestra i Sverige. Ofta blir det faktiskt billigare att åka långt bort, åtminstone om man stannar borta länge som FFF säger. Vi har flera gånger skissat på att campa oss igenom delar av Sverige, men det har hittills fallerat på att det blir för dyrt.

  Sedan finns det ju miljömässiga aspekter att ha hänsyn till.

  Mvh Avfart Frihet

   • En semester i Sverige kostar oss ca 7500kr i månaden/person. Två vuxna då!

    Då är inräknat husbilshyra, ställplatser (när vi använder oss av dom) disel och lite extra typ inträde och dylikt. Matkostnader blir inget extra mot om vi är hemma!

    • Både FFF och Kalle,

     Frågan vad en semester kostar var inte främst tänkt som en fråga att besvara, det var en reflektion över att så många just då – det har ändrat sig ganska rejält sedan dess i resultatet – hade så låga siffror på sina semesterkostnader för en familj, per år, att jag började undra.

     Nu ser det ut lite mer som jag väntade mig.

     • Det är nog skillnaden på dom som har en budget (semester budget) och dom som bara har en kostnads uppföljning.

      Är ju omöjligt att budgetera för vad det ska bli för väder i sommar!

      Det är ju ok för mig och fff om det skulle dyka upp något spännande i sommar, som någon expedition som kostade några 100k.

      Då är det bara att fånga dagen och hänga på!

      Men som vanligt försöker man få så stor smäll för slanten som möjligt!

   • Egentligen en helt omöjlig fråga, semester kan ju vara på hemmaplan och kosta några få kronor mer än en vanlig vecka/månad. I vissa fall kanske till och med mindre om man slipper jobbpendling med mera. En semester både i Sverige och utomlands kan ju också kosta nästa hur mycket som helst….

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna