Gör det svåra när det är enkelt!

4
141
Alla våra måsten
 

 

Alla måsten tar vår tid och våra pengar.

Nu är det mer än ett år sedan vi flyttade och cirka året sedan vi sålde sista bilen. I samband med bilförsäljningen så köpte vi vår första större aktiepost och straxt efter det började vi föra kassabok.

Hur går det för oss? Börjar vi ledsna på bostadsrättslivet och att spara och gneta, som de flesta verkar tro vi gör, efter ett år? Nej, tvärt om faktiskt! Sista månaderna har varit de bästa månaderna på åratal, skulle jag vilja påstå och jag tänkte förklara varför, om du har lust att lyssna.

Do the difficult things while they are easy and do the great things while they are small. A journey of a thousand miles must begin with a single step.

 

 

Gör dom svåra sakerna medan dom är lätta, sa Lao Tzu – En av Taoismens förgrundsgestalter – vilket känns som vi gör. Vi sparar nästan 50% av vår lön, när vi tjänar väldigt bra och har god kontroll på våra kostnader. Vi åker dit det går att resa utan bil, i stället för att sträva efter resor dit det inte går att åka kollektiv.

Vi har gjort oss av med massa måsten nu när barnen är små och ordnat så de äldre barnen är väldigt självständiga, det gör att vi har tid att vänta på bussen eller cykla i vardagen. Eller varför inte bara promenera bort med barnen till dagis.

Det jag tycker blivit allt mer uppenbart de senaste månaderna är just vilket fantastiskt liv vi lever, och hur enkelt det går. Det bottnar i att vi inte har någon konflikt i våra livsval och våra önskemål om vad vi vill göra.

För att komma dit behövde vi göra mindre, äga mindre och konsumera mindre!

För att kunna förändra oss behövde vi ta till oss ett mer minimalistiskt synsätt och hålla hårt i pengarna, vilket ibland kändes som om vi snålade och gnetade, men nu är alltså den känslan borta! Vi börjar verkligen känna att ett enklare liv kräver mindre resurser, samtidigt som det frigör tid och pengar till det som vi vill göra och det som är viktigt för oss.

4 KOMMENTARER

 1. Klockrent inlägg! Det sjunker in lite bättre nu vid en andra genomläsning. Har själv varit inne på liknande tankar senaste tiden, nämligen att man måste leva mer minimalistiskt och helt enkelt göra färre saker och eliminera så många måsten som möjligt. Du kanske skrivit om det i något annat inlägg, men hur fick du med frugan “på tåget” så att säga?

  • Hej Martin,

   Tack.

   Vad hade vi att vara oense om? Vi såg samma sak. Att vi jobbade och var igång i princip dygnets alla timmar. I slutet av månaden så stod vi ofta i ett lika eller sämre lägre såväl hälsomässigt som ekonomiskt som vi gjorde när vi började månaden.

   Vad jag menar är att vi inte började i läget där jag försökte styra min sambo i en annan riktning. Vi började med att identifiera samma problem.

   Utifrån det har vi sedan vuxit in i olika delar av det jag beskriver på bloggen. Vi hade inte alls så uttalade sparmål inledningsvis exempelvis. Vi började i förenklingen. Mindre städa, mindre tvätta, mindre resande, färre prylar som krävde underhåll.

   Utifrån det växte sparandet fram. Så vad vill ni åstadkomma är nog frågan?

   Jag har skrivit ett inlägg – som blev lite “så där” – där jag försöker resonera lite runt hur det blir när förhållandet blir ett maktspel. http://onkeltomsstuga.se/2016/03/nar-din-partner-inte-ar-med/

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna