Första helgen – Kanske första vanliga morgonen

21
1643

Då har vi flyttat. Två vuxna, fyra barn och en katt plus en väldans massa cyklar. Vi har dragit till storstaden Stockholm, eller Sundbyberg lite mer korrekt, och försöker hitta fotfästet i vår nya verklighet.

Jag har jobbat här sedan första april och precis innan jag gick på semester så blev det också klart med min sambo och hennes nya jobb här i norra delarna av Stockholm.

Jag har 3 km till min arbetsplats och sambon har 8. Barnens skolgång är klar – vi vet var de ska börja skolan i höst – och boendeparkering är fixad. Nu återstår bara livet här uppe.

Eller ja, först måste vi nog flytta in på allvar. Vi har tagit med oss väldigt lite prylar från Småland, så vi har rätt mycket mer att göra här innan vi ens är i närheten av klara. Just nu har vi sängar, matbord och det grundläggande vi behöver i badrum och kök. Jag har också fått tag på ett bord där döttrarnas dator står.

De har nu Wi-fi och dator så de är i princip helt acklimatiserade här. 🙂

Totalt flyttade vi en släpkärra från Småland och hit så det var ganska snabbt fixat. Sedan har vi köpt nya sängar och matbord på IKEA här på plats.

Efter nästan en dags letande så har vi även köpt tallrikar samt sex glas.

Stolarna har till matbordet har vi köpt hos Myrornas och med det så fixar vi det nödvändiga i vardagen. Resten får ta lite tid nu. Vi målar väggar, funderar på lämpliga möbler, sätt att möblera och letar erbjudanden samt smarta köp.

Men det är ingen brådska. Mest av allt vill vi ta tid på oss och hitta det vi verkligen vill ha. Det känns som vi handlat några Billybokhyllor “bara för att” i våra liv och att vi passerat den fasen faktiskt.

För oss är det här starten på ett nytt äventyr, ett äventyr som jag räknar med blir mycket mycket längre än tiden i Småland. Här finns inga satta tidshorisonter, högt satta sparmål eller planer på en framtid någon annanstans.

Med det kan vi undra om vi överger vår livsfilosofi vi följt de senaste 5-6 åren? Kanske! Kanske inte! Det går att se det här som ett steg bort från de val vi gjort men samtidigt har hela flytten hit präglats av de värderingar som vi idag agerar utifrån.

Att kunna styra sitt liv och kunna fatta beslut utifrån lågt ställda krav och behov, samtidigt som man har en god ekonomisk grund, ger möjligheter. Möjligheter som snabbt försvinner om pengar, tid och energi fördelas lite jämt och allmänt lojt över allt och inget samtidigt som kraven är skyhöga på allt från semester, boende, transport, mat och möbler.

21 KOMMENTARER

  • Tack! Jag antar att du bor i Sumpan. Det är rätt många som gör så vi får väl ordna en lokalträff 🙂 Sundbyberg är charmigt!

 1. Välkommen till storstan! Jag och min familj bodde i Sundbyberg, Ursvik, 2007-2010. Men vi längtade tillbaka till stan, så vi flyttade från radhuset in till lägenhet. Tror att du jobbar i liknande bransch som jag, så det är ju möjligt att stöta på varandra.
  Trevlig helg,
  Annci

  • Tack Annci. Vi tycker det här är ”stan”, men jag förstår vad du menar. Vi har lägenhet här, men tittar lite avundsjukt på en del av radhusen ovanför oss. Området är kanon och var det mest prisvärda vi hittade som måste söka boende för 6 personer.

 2. Spännande, från småländska skogen till Sundbyberg. Vilken kontrast.

  Ska bli intressant att se vad detta gör med bloggen och ert tänk kring framtiden.
  Lycka till och hoppas ni kommer trivas!

  Jag vet att ni är många i familjen men ni måste ju nästan ha 2 cyklar per familjemedlem. Varför?

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • Hej Pappa Betalar. Många cyklar blir det med sex personer i familjen. Men vi har ju skurit ned rejält mot hur det brukade vara 🙂

   Ja, det är en rejäl kontrast att flytta från landet, där båda vuxna var utan arbete, till storstaden med två heltidsjobb.

   Än så länge trivs vi kanonbra, men den stora utmaningen börjar när skolorna börjar och Cathlyn samtidigt börjar sitt jobb. Då är det upp till bevis!

  • Vi bor i Ursvik, så för oss är det nog enklare. Jag tycker väl inte heller att den inne på torget är den bästa.

  • Ja! Sumpan har ju växt i särklass snabbast av alla kommuner sedan 2008. Snart kommer ju tvärbanan nya delar till också.

 3. Jag trodde verkligen att du älskade det lugna livet samt att du hade de ekonomiska förutsättningar till det.

  Sundbyberg = ekorrhjulet enligt min mening. Det finns så mycket härligt att göra istället för att sakta dö framför en datorskärm 8 timmar om dagen plus all pendling och avgaser.

  Du måste göra ett inlägg varför ni tog bort allt det som många försöker uppnå!

  Har jag missat något ? 😀

  Har ni fortfarande kvar gården?

  • Hej Daniel, jag har lovat att göra två videoinlägg. Det första kommer handla om hur vi ställer oss till det enkla liv vi valde. Det andra kommer handla om beslutet att börja jobba igen, och flytten som kom med det.

   Men det har varit lite mycket nu så det kommer nog dröja en stund till.

   Vad jag kan säga redan nu är att jag tror det är viktigt att inte jämföra två alternativ i livet utifrån det ena alternativets sämsta sidor och ställa det mot det andra alternativets bästa.

   Det är mycket som gör Sundbyberg till en av de bästa platserna att bo på. I synnerhet om vi väger in kostnadsbilden. Det finns många nackdelar i avfolkningsbygd, inte minst för våra barn.

   Men egentligen hittar vi inte svaret i platsernas för- respektive nackdelar.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna