För att påminna mig själv!

6
107

Vi har gjort stora förändringar i vår familj under 2014. Vi har flyttat från stort hus, sålt leksaker, möbler, cyklar, släpkärra, husvagn och bilar. Vi har dragit ner på takten. Vi har börjat fundera på finansiell frihet och investerar en stor del av våra pengar i aktier.

Men vad är hönan och vad är ägget? Jo, vi började den här förändringen för att vi inte riktigt orkade med det liv vi hade. Tidigare beslut om köp av hus på landet, möjligheterna goda inkomster gett oss och fyra barn hade skapat en total livssituation som var ohållbar. Det är inte så att vi ändrat vårt liv för att spara pengar. Spara pengar är bara en del i att nå vårt mål om att hitta en enklare vardag.

 

 

I och med våra förändringar har vi börjat titta allt mer på familjens ekonomi. Hur mycket sparar vi, vad har vi för utveckling på våra investeringar och så vidare. Det är roligt, mätbart och belönande. Tanken att kunna få löpande inkomster från investeringar är för oss helt ny och nästan svindlande. Men!

I morse låg jag och läst lite från cykelvärlden och blev sugen på att starta ett litet cykelbyggsprojekt. Jag dödade dock idén genom att tänka “det blir för dyrt, jag har inte dom pengarna nu – tråkigt”. Men det är inte sant. Sanningen är att jag har pengarna men jag har inte tiden! I det här fallet så både hjälpte och stjälpte sparsamheten mig då dom går hand i hand. Ökat fokus i form av färre aktiviteter i mitt liv leder till lägre kostnader och vice versa. Men det känns tråkigt att begränsa sig med hänvisning till pengar och det är en tankefälla som jag måste undvika. Det ger en negativ känsla som dessutom inte är sann.

Jag strävar efter fokus både vad gäller tid och pengar. Det betyder att jag vill styra min tid och mina pengar mot ett fåtal mål och aktiviteter. Där passar inte ett cykelprojekt in just nu. Det är inte en fråga om råd faktiskt.

2016-11-30: Det ursprungliga inlägget ovan är nästan två år gammalt men i högsta grad relevant. Att frigöra så mycket tid som vi gjorde när vi ordnade om vårat liv har varit fantastiskt. Nu har vi i och för sig fyllt tiden med annat, som att blogga och jobba extra, men vi har ändå bättre fokus och kontroll nu jämfört med tidigare. Insikten att det inte går att göra allt hela tiden är tydligare och mer vägledande. Inte minst gäller det åka och fara samt starta projekt av olika slag.

6 KOMMENTARER

  • Hej KTM,

   Det bero på vad du menar lite. Ja, jag jobbar heltid då som nu. Men jag har en bättre arbetssituation. Fast jag har extraknäck …

    • Ja, jag jobbar inte bara för pengarna utan för att träffa människor i min direkta närhet och bidra till vår bostadsrättsförening. Men att kunna jobba extra handlar för mig mycket om att skapa ett liv som inte är fullt med andra åtaganden.

 1. Kul att se tillbaka och vad som är nytt sen då. Hur vore det med någon inledning så man vet att det är ett gammalt i inlägg innan man kommer till slutet?

  • Hej Spara1

   Oj, kändes det som du blev påsåld gårdagens bröd? 🙂

   Jo, jag brukar nog göra om lite i inledningen men jag tyckte att det stod 2014 så tydligt att jag lät inlägget vara som det vara.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna