Finns det en baksida på sparandet?

4
61

Jag tycker nästan aldrig att det är jobbigt att snåla, utom möjligtvis när det gäller familjelivet. Att alltid behöva bidra med så mycket egen tid och energi i allt är ibland lite motigt. 

4 KOMMENTARER

 1. Hej! Med våra 5 barn är det betydligt jobbigare att åka till Ikea än till pulkabacken.
  Det jag tycker är svårt med sparande är följande (just nu):
  välgörenhet: är det bättre att spara järnet i typ 15 år och sedan ge en mycket större summa, MMM-style så att säga. Eller borde jag ge varje månad en mindre summa, för de människorna som lever just nu.
  Barnens fritidsaktiviteter: jag tycker att för att upptäcka varje barns intressen och talanger borde de prova olika saker, både idrott, musik och konst. Det kostar för att de är många, men ändå väldigt lite i jämförelse med andra länder tror jag. Så de få hålla på.
  Och så tänker jag ibland vad jag hade gjort för val om jag hade upptäckt “snålvärlden” tidigare. Kanske inte skaffat 5 ungar? Jobbat heltid? Men då hade livet varit helt annorlunda och ej säkert bättre. Så problemet är väl att jag är rädd att göra fel livsval om sparandet är högst prioriterad.
  Tack för en tankeväckande blogg!

  • Hej Anna2,

   Många håller nog med i din kommentar samtidigt som vi, och som jag bedömer många andra, just köper sig lite rum med att gå på Ikea eller gallerior.

   Välgörenhet är något jag sällan berör här. Mycket beroende på att vi aldrig varit speciellt delaktiga i det och att vi helst ger vårt sociala bidrag väldigt lokalt. Vi engagerar oss i föreningsliv, ordnar fester för grannarna och ser till att finnas ut i området för att skapa liv och rörelse.

   Jag tycker du ska utföra/bidra till välgörenhet för din egen skull. Det kanske låter konstigt, men det är ingen konflikt mellan din egen belöning och den nytta ditt bidrag ger. Är bidraget varje månad viktigt för dig så är det nyckeln.

   Våra barn vill inte göra så mycket faktiskt. Lite märkligt jämfört med det vi hör från andra, men de har ändå fullt upp. På så sätt lever våra barn ungefär som jag och min sambo gjorde när vi var små. Fritiden är med kompisar, familj och lite egentid för spel, pyssel eller läsande.

   Intressant tanke att sparande inte alltid leder oss till rätta livsval. Om jag vänder på frågan, varför sparar du?

 2. Du sätter fingret på något intressant, att tid, pengar och energi hör ihop på så vis att det går att köpa sig fri från allt idag. Allt från hemstädning, barnkalas till färdig pizzadeg. Ni lever å ena sidan “extremliv” där ni fixar det mesta själva, cyklar till butiken mm men det kostar mycket tid. Du säger att det är en livsstil och att du inte tycker det är jobbigt att snåla men jag tror väldigt många skulle säga att det är idiotiskt att leva så just för att det kostar så mycket tid. Jag sliter själv delvis med dessa tankar. Vi är en nybildad familj med en sparkvot på ca 40 % men skulle kunna hålla den högre. Men vad är marginalnyttan att öka sparkvoten ytterligare 20 % (jag vet, tid och avkastning är det viktigaste men…)? Vet inte hur jag ska avsluta detta, men tycker iaf att videobloggsformatet är grymt!

  • Hej H!

   Japp håller med, men jag har oftast mer tid nu än när vi hade Rut och Rot som gäster hemma. Dessutom blir ju cykelturen till Lidl stunden då jag motionerar så jag får mer av den turen en jag får av att spara 4 minuter genom att åka bil.

   Just att jaga in mer i livet verkar vara sjukt kontraproduktivt från min erfarenhet.

   Kul att du gillar videoklippen, jag tänker jobba vidare med det men det är svårt. Min respekt för de roliga avslappade och snygga videobloggarna har ökat rejält kan jag säga 🙂

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna