Fight Club och minimalism

6
101
Fight Club och minimalism
Fight club och minimalism!

Tyler Durden: The things you own end up owning you.

Det finns en tråd på Flashback som heter Minimalistisk livsstil – länk kommer i slutet på inlägget – där filmen Fight Club nämns om och om igen. Många gillar filmen som inspirationskälla. Den tydliggör konflikten mellan ett fritt liv eller ett liv där vi är slavar åt våra prylar. 

Det var länge sedan jag såg filmen och jag hade själv inget minne av att Fight Club och minimalism hängde speciellt hårt samman så … Jag fixade en kopia och såg filmen.

Nu förstår jag Flashbacks intresse för filmen och kopplingen till minimalism. Tyler Durden – spelad av Brad Pitt – har förklarat krig mot det mesta i vår konsumistiska värld. Filmen är från 1990-talet men har inte tappat i relevans, snarare tvärt om!

Tyler Durden: Man, I see in fight club the strongest and smartest men who’ve ever lived. I see all this potential, and I see squandering. God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need. We’re the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War’s a spiritual war… our Great Depression is our lives. We’ve all been raised on television to believe that one day we’d all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won’t. And we’re slowly learning that fact. And we’re very, very pissed off.

Det finns flera tolkningar av Fight Club och jag tänker inte göra någon egen utan snarare gör jag mina egna reflektioner.

 • Fight Clubs och det skabbiga huset. Jag har själv varit – och är fortfarande – ett offer för fjolligheten i ständig strävan efter högre komfort och högre standard. Väl fast i den här typen av livsmönster så är det väldigt svår att bryta beteende och tankebanor. Den nya komfort eller konsumtionsnivån vi uppnår när vi kan spendera mer pengar blir snabbt den nya referensen i det som kallas livsstilsinflation.  För egen del så har jag noterat att behovet av bättre, mer och finare är mycket kopplat till behovet av att belöna mig. Ju mer mitt liv avviker från det liv jag vill leva, ju viktigare blir belöning i form av bekvämlighet och konsumtion. 
 • Attityden till livet ger frihet, det är inte passiv inkomst som är lösningen. Som jag varit inne på tidigare så tror jag jakten på frihet är mångfacetterad och mångt mycket större än samlandet av pengar på hög.  
 • Det är märkligt att ett samhälle som vilar så mycket på frihetsbegreppet, som USAs gör, är det som är mest orienterat mot konsumtion med all den begränsning det innebär.
 • Gud vad det är skabbigt att röka hela tiden. Inte speciellt minimalistiskt. Rebelliskt?

 

 

Jag försöker leva enligt tesen; lär dig skit i allt som har med konumtion och bekvämlighet att göra! Om jag skiter i helgresan till fjällen så kan jag skita i att ha fin bil. Då kan jag skita i att jobba över. Då hinner jag cykla till och från jobbet vilket ger mig vardagsmotion. Då kan jag skita i att träna.  

Livsstilsinflation går även att bryta med hjälp av meditation. Det är en välkänd effekt kopplat till meditation som är väldigt tydlig hos exempelvis tibetanska munkar. Jag har för mig att det till och med går att mäta responsen i våra belöningscentra i hjärnan och se att de som mediterar reagerar vid betydligt lägre stimuli än de som inte mediterar. Men jag hittar ingen referens just nu. 

 

Jag kan inte låta bli att tänka på hur dålig jag är på att leva i nuet. Jag har största timbanken av alla på jobbet. Massor av föräldraledigt att ta ut. Inte nu, jag ska bara …

Flashback-tråden är riktigt läsvärd och lång. Du hittar den här.

Uppdatering 2016-11-19: Minimalism är en av de mest intressanta idéer jag stött på i mitt liv. Den kommer i lite olika former. Några minimalister är väldigt fokuserade på prylar. Att rensa och kasta. Andra är mer stilistiska/estetiska och strävar mycket efter enkelhet och ordning visuellt. Och så finns det Taylor Durden varianten som väldigt mycket fokuserar på att kapa alla bindningar och begränsningar vi har till saker och sociala normer. Vill du läsa mer så tycker jag du ska börja här: 

6 KOMMENTARER

 1. Meditation för mig, har dels hjälpt mig att komma fram till vad som egentligen gör mig lycklig! (Det mesta har visat sig vara gratis!)

  Det har också varit ovärderligt i mina investeringsbeslut!

  Det är ett effektivt sätt att skapa ett filter, mot det massmediala bruset!

  • Ja, sedan finns det några olika typer av mediterande som vi diskuterat förut. Jag tror du mer kontemplerar, tänker färdigt. Jag försöker mer distansera mig från mina tankar när jag mediterar. Inget är rätt eller fel och båda typerna har sin plats och är intressanta att pröva. Ibland kan vi behöva tänka och resonera med oss själva. Ibland behöver vi kunna förstå vad som pågår i våra hjärnor och styra oss själva lite. Sätta stopp för grubblande och ältande.

   Oavsett terminologi så är det viktigt att vi ger oss själva tid som du varit inne på i flera kommentarer. Och att vi har respekt för att vi själva är lika komplexa som människor i vår omgivning. Så är de ledsna, reflekterande eller reagerar så gör vi nog det också.

   • Du har nog rätt! Är helt hemgjord metod och vet nog inte vad den riktiga etiketten ska vara på den.

    Var i yngre år känd för att jag var så stresstålig men med åren har det blivit sämre och sämre.

    Kan idag inte förstå hur ensamstående föräldrar med heltidsarbete utan stöd av mor och farföräldrar får ihop sina liv!

    • Vi har fyra barn och inget stöd alls. Samtidigt jobbar vi heltid. Det klart det påverkar det som skrivs här. Men många är ensamstående, eller kanske relativt nya i landet. Så det finns dom som sitter värre till och som gör ett fantastiskt jobb!

     Men det kostar på 🙂

 2. Intressant. Måste nog också titta på Fight Club med mina minimalistögon. Gillar ditt följdexempel med fjäll-bil-jobb över-………. Så är det verkligen även om jag precis som du (om jag förstod dig rätt med tanke på din 100% tjänst och ej uttagen föräldraledighet) inte har kommit dit så att jag agerar utifrån sådana följdscenarion. Men de vore helt klart intressanta att göra med jämna mellanrum. Tror att det får bli ett inlägg snart :-). http://www.1825dagar.se

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna