Ekonomiska frihetens olika faser

2
1491

De sanningar du har i livet idag är inte nödvändigtvis dina sanningar i morgon. På något vis är det en insikt som kommit lite med åren och upplevelserna i livet. Känslan av att det är så har förstärkts här i livet utanför ekorrhjulet.

 

 

Idén att vi ska spara hårt och investera klokt för att göra oss ekonomiskt oberoende är relativt egoistisk tanke. Inte nödvändigtvis i en negativ mening dock. Vad jag menar är att tanken utgår från, och är fokuserad på, oss som person. Vi vill ge oss själva mer utrymme och tid. Någonstans vaknar insikten om att ekorrhjulet är ett uselt verktyg för att vårda, utveckla och belöna oss själva. Vi kan kalla det här för den första insikten som startar vår resa mot ekonomiskt oberoende och ett friare liv.

För den som tar nästa steg och faktiskt kliver ur ekorrhjulet så kommer en smekmånad som kan vara ganska förvirrande. Äntligen står vi fria och har möjligheten att göra det vi önskar med vårt liv. Men det betyder inte att vi faktiskt kan göra allt, eller ens hinner allt. Inte heller betyder ekonomisk frihet en frihet från bekymmer kopplat till hälsa eller relationer, för att nämna två exempel. Som fria trevar vi lite. Provar ditten och datten. I det här verkar många komma fram till nästa stora insikt som handlar om vem vi är. Vad vi är bra på att göra, som samtidigt landar i ett sammanhang som är relevant. På något vis har vissa av oss tappat den insikten – eller kanske aldrig ens haft den – i vårt tidigare liv.

Det jag beskriver ovan bygger helt på min egna erfarenhet kring hur min och vår resa sett ut, men jag har sett och hört liknande beskrivningar från andra så jag har inget skäl att tro att det inte är en upplevelse som är ganska allmängiltig.

Titta gärna på den mycket intressanta intervjun med Erik, den finns såväl i inledningen som nedan. Även om hans resa är helt annorlunda än min och de flesta andras som strävar efter ekonomisk frihet och tidig exit från arbetslivet, så är den relevant.

Vad är då nästa steg i livet när man varit fri ett tag? För egen del vet jag inte, men det finns tankar hos mig som kan relateras till Erik. Jag inser att jag har en förmåga och kompetens som kanske ska nyttjas optimalt för att nå andra vinster. De vinsterna kan växlas över i annan verksamhet som är relevant för oss och samhället. Jag stannar där, lite halvkryptiskt, för jag har inte kommit så mycket längre i tanken i detta nu!

Läs mer

Vad är Ikigai – Tolkning och kritik

2 KOMMENTARER

  1. Bra inlägg, jag håller verkligen med. Jag kanske är naiv, men jag känner att om alla bara hjälpte till att göra världen bättre för andra så hade allt varit så mycket bättre för alla. Att ha som mål att gå i pension så tidigt som möjligt skulle kännas rätt tråkigt tycker jag, när man väl har uppnått det lär det inte vara så kul att sitta och göra ingenting, och för de som håller med finns ju två val, antingen att jobba på något sätt eller att volontära. Även miljonär innan 30 och andra profiler är ju inte direkt helt pensionerade då de skriver böcker och gör annat som ändå på något sätt kan ses som ett jobb 🙂

    • Om man inte vet vad man ska göra med friheten så ska man nog inte sträva efter att styra sin egen tid. Samtidigt måste man förstå att den önskan man har här idag nog inte är densamma i morgon …

      Jag studerar ju heltid så jag är knappast fri att ligga på rygg ….

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna