Det är något med vardagar – Jag gillar dom helt enkelt

3
121

Det finns de som vill sluta jobba för att vara lediga, för att kunna leva varje dag som en fri individ. Fri att göra, fri att resa, fri från måsten och tvång. De önskar vara fria från de fasta arbetstiderna, det galet stressiga jobbet eller den fullsmetade kalendern som kanske inte ens gör det möjligt att äta lunch eller gå på toaletten. För dessa människor är frihet att äga sin tid. Vissa går så långt att de söker ett liv med ständig semester.

Jag tillhör inte helhjärtat den gruppen även om jag förstår poängen. För mig är fri kanske främst en fråga om oberoende och en önskan om att få vara människa, inte maskin. Det är inte riktigt samma sak som att vara helt fri att styra sin egen tid även om jag uppskattar det.

Spelar det någon roll varför en människa vill vara fri, undrar du kanske nu. Nej, jag är inte ute efter att slå fast om det finns någon frihetslängtan som är bättre eller sämre; finare eller fulare. Jag reflekterar mest och jag gör det i relation till vardagen. Vardagen är nämligen något jag gillar.

 

 

Idag var det jag som var morgonvärd här hemma. Det innebär att jag går upp strax efter sex och väcker barnen. Möter tonåringens morgonhumör – jag har förmodligen gjort något fel bara genom att jag sov – pratar med den morgonpigga mellantjejen – och tjatar på, och stöttar vår yngste skolpojke, i den oöverstigliga sysslan det är att samla sig tillräckligt för att klä sig och äta. Mellan varven sticker jag också till honom en macka.

Målet är tydligt för alla. Några minuter efter sju kommer skolbussen och då ska vi vara klara. Tänderna borstade, kläderna ska vara på, mössorna och vantarna hittade och rätt gympapåse ska paras med rätt barn. Tonåringen är sur; mellantjejen klar sedan länge och yngsta grabben är överallt och ingenstans precis som hans vantar och mössa.

Vi delar på morgonvärdssysslan jag och min sambo, så att vi kör varannan dag. Det innebär att jag varannan dag är helt fri att styra min tid och varannan dag är förälder med morgonbestyr som följer fast schema och innehåller vardagliga sysslor. Och vet du vad, jag kan uppskatta mina dagar, då jag är morgonvärd här hemma, minst lika mycket som de dagar jag är helt fri att ligga kvar i sängvärmen.

Jag gillar helt enkelt vardag. Det har jag alltid gjort. Att komma igång på morgonen och följa något sorts schema, falla in i rutiner och bara jobba på passar mig. Att sova länge, njuta av frånvaron av måsten, känna sig fri att göra vad som helst och bara kunna låta dagen ha sin gång är skönt, men det fyller inget behov hos mig.

3 KOMMENTARER

  1. Jag gillar också rutiner, att skapa mina egna rutiner. Jag gillar inte när högtider som jul och nyår och födelsedagar dyker upp och kräver en massa special. En jämn lunk är bäst!

    • Hej Åsa,

      Jag känner lite lika samma. Visst kan en festlighet vara kul, men det är lika skönt när vi återgår till det normala.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna