Det är bra med gränser och riktlinjer  

0
186

Det finns inga gränser för vad du kan åstadkomma med vilja och hårt arbete. Det är så man brukar säga och det ligger en hel del sanning i det. Gränser är samtidigt inte alltid till för att korsas. Du gör faktiskt rätt i att sätta upp vissa gränser för att du ska må bra och vara den bästa versionen av dig själv.

När ska du sätta upp gränser? Vi tar några exempel.

När du är stressad

Är du en kronisk ja-sägare som tar på dig mer än vad du egentligen hinner? Då är det av yttersta vikt att du lär dig att sätta gränser. Hur mycket du än vill hjälpa till och hinna med kan det i slutändan ha en negativ effekt på dig och din kropp. Vi orkar bara med så mycket åt gången och om du inte lär dig att sätta gränser finns det en risk att du börjar att slarva med dina åtagande eller i värsta fall går in i väggen.

Börja att prioritera dina uppgifter och placera de viktigaste först. Ta reda på hur mycket du faktiskt hinner med om dagarna och dra din gräns där. Lär dig också att säga nej. Kom ihåg, du säger inte nej för att vara elak mot någon utan för att vara snäll mot dig själv. 

När det blir för mycket av det goda

Tänk om vi kunde göra precis vad vi ville, när vi ville och hur mycket vi ville. Frågan är hur länge man hade tyckt att det var roligt.

Att sätta gränser för saker som vi tycker är roliga kan göra dem ännu roligare. Om du hade ätit din favoritmat varje dag hade du sannolikt tröttnat snabbt. För att undvika att detta sker är det viktigt att du sätter upp gränser. Välj en dag i veckan som du får äta lite extra gott. Idén med lördagsgodis är faktiskt inte dum även för vuxna. Sätt upp gränser för din skärmtid och spela eller titta endast på teven, datorn eller surfplattan fram till ett visst klockslag. Spelare kan ställa in exakt hur länge, och för hur mycket, de ska spela. Innan du börjar att spela på slots som till exempel MajiWilds eller Upgradium kan du ställa in hur ofta du ska spela varje dag, vecka eller månad. När din kvot är nådd är det dags att göra något annat. Det går till och med att sätta upp gränser för hur mycket du använder sociala medier, såsom Instagram, och både Apple och Google har appar för att hålla koll på skärmtiden.

När du planerar din ekonomi

Den som ska spara pengar vet hur tufft det kan vara. Det finns frestelser runt varje hörn och det är lockande att köpa nu istället för sen. Dra en tydlig gräns för vad du får spendera och hur mycket du ska spara. Var samtidigt inte för hård i ditt sparande. Det är frestande att lägga undan den största delen av inkomsten, men du får samtidigt inte glömma bort att du också lever nu – och inte endast när sparmålet är uppnått. 

Hur och när du sätter dina gränser är upp till dig. Men sätt dem. De kommer att ha en positiv inverkan på ditt liv och bidra till att du kan prioritera det som är viktigt. 

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna