Då har vi sparat i två år – hur rika har vi blivit?

2
81

Den 29 april 2014 överförde jag de första pengarna till Avanza och det var startskottet för vårt nya sparande. Insättningen bestod av 50 000 kr som kom från försäljning av prylar, jag mins faktiskt inte vad längre. Jag var modig och ung och hade redan tidigare bestämt mig för att de 50 000 kronor jag förde över skulle sättas i arbete i den amerikanska storbanken Citigroup.

De 50 000 kronorna plus lite fondpengar vi hade sparat i barnens namn, i storleksordningen 20 000 kr, var det ända vi hade i besparingar vid det tillfället.

Det var inte så att vi hade levt över våra tillgångar (tyckte vi medan jag idag är ännu mer undrande än jag var då över hur vi lyckades spendera alla pengar), vi amorterade bra på bostadslånen varje månad, drog inte på oss några konsumtionskrediter eller på annat sätt levde oekonomiskt. Men vi levde upp lönen varje månad. Åtminstone sett över lite längre tidsperiod. Det var så vi levde, hela vår referensram såg ut på samma sätt. Alla i vår omgivning levde på liknande sätt och vår närmaste familj tyckte kanske till och med att vi var lite småsnåla då vi inte riktigt levde så “flådigt” som våra inkomster borde tillåta.

Sedan våren 2014 har inte våra inkomster ökat speciellt mycket, det är utgifterna som ändrats och möjliggjort sparandet.

Andra halvåret 2014 började vi föra kassabok och för den halvan landade vi på en sparkvot om 44%.

För hela 2015 blev sparkvoten 51%.

Januari – april i år har vi en genomsnittlig sparkvot på 64%!

Den 30 april 2016 var det alltså tvåårsdag för vårt nya liv. Tabellen nedan ger en sammanställning av siffrorna.

Utveckling sedan januari 2014 av våra tillgångar.
Utveckling sedan januari 2014 av våra tillgångar.

 

 

Som ni ser så går det segt framåt trots det intensiva sparandet. Det är naturligtvis den ekonomiska situationen i världen som gjort att våra investeringar utvecklats dåligt.

Tyvärr haltar den här redovisningen lite då den inte beaktar exempelvis vår insats i gården vi köpt eller avbetalningar på CSN och huslån, men när jag startade uppföljningen så var det mycket för att jag ville hålla reda på hur duktig jag var som investerare, inte hur familjeförmögenheten totalt växte.

Numera har jag även en sådan tabell och där har vi ökat förmögenheten med 190 000 kronor de sista halvåret. Inget är värdeökning på vår tillgångar i det beloppet utan det är enbart sparande idag som ökar förmögenheten.

Jag har mognat rätt mycket som investerare under de här två åren. Förut hade jag bråttom, jag ville bygga aktieposter och utdelning. Nu är jag mycket mer tillbakalutad och krass. Mer metodisk än entusiastisk.

Nu är det snart bara ett år kvar till vi tar sabbatsår. Då skulle vi behöva ha 1 MSEK på Avanzakontot för att hålla plan. Det kommer bli tufft och det är inte ens säkert att det är önskvärt med en stark börsutveckling i slutet av året och början på nästa då vi bara får göra våra inköp dyrt då. Så, återigen så är den säkraste och bästa vägen framåt för oss att spara mer.

 

Senast föregående uppdatering gjorde vi för ett halvår sedan. Ni hittar den här.

 

 

Om du vill kontakta mig utanför det publika flödet av kommentarer eller inlägg på Facebook så når du mig onkel.tom.blogg@gmail.com . Om du vill följa bloggen på Facebook, via din RSS-läsare eller på Twitter så använder du knapparna nedanför. Att gilla och dela inlägg är ett sätt att stödja bloggen.

Prenumerera  Gå in och gilla!   Följ på Twitter!

2 KOMMENTARER

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna