Då har vi sparat ordnat ett år – Hur rika har vi blivit?

9
111

Den 29 april 2014 satte jag in våra första pengar på Avanza. Det var 50 000 kr som kom från försäljning av några prylar och jag satte pengarna i arbete i Citigroup. Tidigare hade vi lite fondpengar i storleksordningen 20 000 kr som vi sparat åt barnen – och som jag fört över till Avanza sedan länge – men sedan var det tom i sparbössan. Så de 50 000 kronorna var starten på vårt aktiesparande på det sätt vi sparar nu och starten var alltså ganska precis för ett år sedan.

Nu har vi 438 000 kr på Avanza!

Vad märkligt det känns att ha en halv miljon kronor inom räckhåll då vi aldrig haft mer än några 10 000-ingar på kontot historiskt. Vad fort och relativt lätt det gått. Visst, vi hade lite snabbstart med hjälp av några försäljningar och flytt av barnens 20 000 kr men vi har också haft restskatter, resor och National Bank of Greece som kostade pengar. Ja, vi har inte lyckats på aktiemarknaden eller gjort något klipp för att komma upp till 438 tusen, utan snarare har första året inneburit lärpengar och jobb att öka sparandet. Det innebär alltså att vi har sparat oss hit! Stora månatliga insättningar bygger på snabbt, kan vi nu konstatera.

Tillgångar

Jag gjorde de flesta förändringarna i vårt liv 2014 men inte första januari. Jag valde dock det som referens då jag faktiskt hade värdena från årsskiftet. Utvecklingen är fantastisk och hade jag valt att redovisa lägenheten och amorteringarna där så hade siffrorna faktiskt sätt ännu bättre ut. Numera beräknar vi hela familjens nettovärde inklusive hem, lån och totala pensionstillgångar men jag fortsätter redovisa dessa delar ett tag till på bloggen. Anledningen till att jag valde Avanzakontot och pensionssparandet när jag började var för att jag ville håll fokus på förvaltningen av de pengar jag styr över. Men en stor del av tillväxten i tillgångar kommer från vårt sparande varje månad vilket jag lite missade kraften i i bloggens barndom. Detta alltså trots de goda tiderna på börsen!

Ökningen per månad är i storleksordningen 85 000 kr i mars och april. Otroligt!

Innehaven 

I korthet om några innehav.

Citigroup
Jag räknar med att låta detta innehav ligga länge i portföljen. Det har varit portföljens största och bästa innehav sedan start, mycket tack vare dollarförstärkningen.

Santander
Störtdök efter nyemission och sågning av utdelningen till en tredjedel i januari och jag var så less på banker att jag var nära att sälja. Nu har aktien i princip återkommit på tidigare nivå och jag är nöjd

Santander får vara kvar då det är en fin bank som har bra exponering mot områden där jag varit avsiktligt återhållsam med investeringar, så som i Mellan- och Sydamerika.
 
Avance Gas
Ett intressant norskt rederi. Ganska stabil börsutveckling. Lite tekniska problem med nybyggda båtar är på nedsidan medan rapporter om långa lastnings och lossningstider på grund av trafikstockning i viktiga hamnar ligger på uppsidan.

Högutdelar som kan bli en stabil inkomstgenerator framöver.

Royal Dutch Shell – RDS
Integrerade oljedrakar som BP, Shell och Exxon har stått emot prisfallet i olja relativt väl, trots att dom är pressade av det låga oljepriset. Tittar man på en kvartalsrapport från några av de stora så ser man dock fördelen de stora har jämfört med små oljeproducenter så som Tethys som jag också äger. Raffinaderidelen – ofta refererad till som “down stream” – går som tåget. En integrerad jätte som Shell tar upp en del olja, skeppar två delar ur raffinaderierna och säljer fyra delar via sitt distributionsnät. För den typen av affärer krävs en omfattande tradingverksamhet av både råolja och raffinerade produkter som bolag som Shell är världsledande på. Just möjligheterna som stora integrerade oljebolag sitter på gör dom mycket mer intressanta än rena oljepumpare, därav deras relativt höga värdering oljepriset till trots. 

RDS har en intressant värdering nu och då får du inte bara ett oljebolag, du köper in dig i en av världens största naturgasbolag. 

Övrigt
Jag har fokuserat på energisektorn där det flesta inköpen varit på senare tid, men inte enbart. Jag har fyllt på något stort innehav och diversifierat mig också.

Som ni ser ligger en väldigt stor andel av våra innehav i USD. I praktiken är det mer än pajen visar då NOK aktierna i huvudsak är energirelaterade, vilket gör dom dollarkopplade också. Jag gillar inte riktigt det här men det är svårt att göra något åt just nu. Då är det bättre framgång med diversifieringen bort från enbart finansrelaterat som det var tidigare. Finansaktier är en fortsatt stor del av portföljen men numera under 50%.

9 KOMMENTARER

  1. Haha! 🙂
    Ingen fara- Vårt trätande om C är helt på vänskaplig basis..

    Även om vi har en diametralt olika uppfattning om privatekonomi så är Farbror Tompa den blogg som jag alltid uppskattar och läser….

    Mvh//Cm

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna