Då har vi sparat 2,5 år – Hur rika har vi blivit?

9
236
Utveckling av vår förmögenhet i fonder och aktieportfölj.

Den 29 april 2014 överförde jag de första pengarna till Avanza och det var startskottet för vårt nya sparande. Insättningen bestod av 50 000 kr som kom från försäljning av prylar, jag minns faktiskt inte vad vi hade sålt längre, och blev vår grundplåt. Jag var modig och ung och hade redan innan insättningen bestämt mig för att de 50 000 kronor jag förde över skulle sättas i arbete i den amerikanska storbanken Citigroup.

De 50 000 kronorna plus lite fondpengar vi hade sparat i barnens namn, i storleksordningen 20 000 kr, var det ända vi hade i besparingar utanför vårt pensionssparande vid det tillfället.

Fram till dess var det inte så att vi hade levt över våra tillgångar (tyckte vi medan jag idag är ännu mer undrande än jag var då över hur vi lyckades spendera alla pengar). Vi amorterade bra på bostadslånen varje månad; drog inte på oss några konsumtionskrediter eller på annat sätt levde oekonomiskt. Men vi levde upp lönen varje månad! Åtminstone sett över lite längre tidsperiod. Det var så vi levde och hela vår referensram såg ut på samma sätt. Alla i vår omgivning levde på liknande sätt och vår närmaste familj tyckte kanske till och med att vi var lite småsnåla då vi inte riktigt levde så “flådigt” som våra inkomster tillät.

Men sedan blev det ändring. Och det är inte våra inkomster som ändrats. Det är utgifterna som ändrats och möjliggjort sparandet.

Andra halvåret 2014 började vi föra kassabok och för den halvan av det året landade vi på en sparkvot om 44%.

För hela 2015 blev sparkvoten 51%.

Januari – september i år har vi en genomsnittlig sparkvot på 59%! Då har vi startat ett nytt parallellt boende på vår lilla gård under den perioden.

Utveckling av vår förmögenhet i fonder och aktieportfölj.
Utveckling av vår förmögenhet i fonder och aktieportföl sedan 1/1 – 14j.

När jag startade bloggen så var det med målet att titta på hur jag kunde förvalta mitt kapital, som de flesta andra aktiebloggar som finns. Därför ser tabellen ut som den gör. Men sedan tog bloggen och vårt liv en helt annan riktning. Det har kommit att handla mer om sparande och frihet. Tur är väl det för jag har varit en ganska usel investerare men väldigt god sparare under perioden.

Här är en mer komplett tabell som är mer relevant för vår familj:

Denna tabell börjar lite senare i tid än tidigare, men visar kraften i vårt sparande, amorterande och gnetande.
Denna tabell börjar lite senare i tid än tidigare, men visar kraften i vårt sparande, amorterande och gnetande. Denna genomgång värderade jag upp vår lägenhet därför är lyftet extra stort.

Kolla vår förmögenhetsutveckling! Titta i den övre tabellen, på raden “Avanzakontot”! Titta på bottenraden i nedre tabellen!

Allt det är visar på kraften i stor andel sparande och ett ständigt hållande i pengar. Vi har gått från 0 sparade kronor till en aktieportfölj på över 800 000 kronor trots att vi i princip haft 0% i avkastning under perioden.

Data från tabellen ovan går sedan in i de simuleringar jag gör över vår ekonomi framöver (jag postade en sådan bara för några dagar sedan).

 

 

Två och ett halvt år har vi hållit på på det sätt som jag skriver om här på bloggen. Vi har naturligtvis med oss lite från tidigare, inte minst kring intjänade pensioner, men sammanställt på det sätt jag gjort ovan så är verkligen vårt nya liv fantastiskt spännande!

Var leder det här?

9 KOMMENTARER

 1. Vart det leder står skrivet i stjärnorna!
  Det vet man aldrig!
  Har haft en trevlig helg, med min mer framgångsrika broder. Vi diskuterade lycka!

  Han hade bokat en middag för sig själv och respektive för 8000 kr framöver! Det var lycka för honom!

  Själv vart jag lycklig över att lyckats skänka bort ett skrivbord, som inte längre användes.

  • Hej Kalle,

   Jag förstår din bror i någon allmän mening men tänker samtidigt att jag själv vill kunna känna stor lycka i att bara finnas, eller ge bort ett skrivbord typ.

  • 2,5 år på Avanzabeloppet. Ja. Det är 30 månader och vi sparar mer än 20 000 kr i månaden och har inte tagit ut en spänn! Jag tycker själv det är otroligt faktiskt.

 2. Hej och tack för en trevlig blogg som jag tittar in på ibland.

  Först, bra jobbat!

  Ni verkar fundera en hel del på ekonomi, så med risk för att jag tar upp något som redan har resonerats kring, så ser det ut som att ni på “tillgångssidan” blandar poster med relativt stor del “latent skatt”, typ pensionsspar (tjänstepension?), PPM och värdeökning på fastighet med poster, typ Sparkonto och Avanza (ISK/KF antar jag) som inte har samma latenta skatteskuld. Har ni funderat kring detta i ljuset av att ha en riktig bild av sin ekonomi?

  • Hej Ekonomen och tack!

   Din fråga är intressant av flera anledningar. Först är det ju frågan om varför jag gör den här typen av sammanställning, alltså syfte, och det andra är att veta om värdet är korrekt och relevant i så fall.

   Men innan jag går in på de frågorna så finns det en annan fråga, nämligen om jag kan relatera oskattade värden med skattade? Svaret på det är nej. Jag ser skatteplanering i uttagsfasen av min pension vara en nyckelfaktor och eventuellt kommer jag överväga flytt till lågskatteland för att säkra så låg skatt som möjligt. Men även om jag är kvar i Sverige så kommer jag göra allt jag kan för att få så låg skatt som möjligt om pensionen är det jag lever på endast.

   Från början gjorde jag den här typen av sammanställningar för att mäta hur duktig förvaltare av kapital, oavsett sparform, jag var. Sedan blev det mindre viktigt. Nu tror jag den viktigaste funktionen med den här typen av sammanställningar är att se och förstå vilken kapitalbas du eller jag har. För att se möjligheterna. Egentligen skulle jag lista sparad semester och föräldraledighet som också ingår i vår “portfölj”. Med det här synsättet finns inte något stort behov av ett “korrekt” värde av förmögenheten. Jag jämför inte med någon och har ingen mållinje. Jag har en riktning och en bas.

   Utan den här typen av sammanställningar så blir vi lätt lurade av mantrat om dåliga pensioner eller ser oss som så behövande att vi betalar försäkringspremier på tusentals kronor om året för att få utbetalningar i samma storleksordning.

   Den här typen av analyser förstärker loopen kring byggandet av en kapitalbas och synliggör nyttan med bygget.

 3. Pensionsparande redovisar du före skatt eller hur?
  Jag själv räknar alltid bort schablonskatt på pensionen och evt obetald reavinst skatt på fastigheter.

  • Hej Pedro,

   Jag räknar oskattat. Korrekt. Orsaken är bland annat att jag är osäker på skattesatsen och att det i den här trendanalysen inte är jätteviktigt att ha “rätt”. Samma gäller fastigheter, där jag dock drar av reavinst i alla simuleringar vi gör.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna