Att provocera – livet som annorlunda

16
1644

Jag har fått lite kritik och tappat följare på Facebook efter att jag la upp en bild med avlivade kaniner på Instagram och Facebook. Jag vet att bilder på döda djur upprör samtidigt som det är en del av vårt liv här, ett liv som jag då och du delar med mig av. Så det kan inte komma som en fullständig överraskning för någon att vi strävar efter att framställa en hel del mat själva. Jag tyckte efter lite övervägande – vi får rätt mycket frågor kring just vårt kaninfarmande – att bilden nedan därför var på sin plats.

 

 

Men det var den tydligen inte!

Nu är det inget ovanligt för mig att få kritik för val jag gjort. Jag har egentligen inget belöningssystem kopplat till att vara kontroversiell och som aktiv bloggare så strävar jag efter att bredda gruppen som finner den här bloggen och dess avstickare på sociala medier som intressant. Inte tvärtom, så det är alltid med lite frustration och sorg jag ser människor deklarera sitt avståndstagande för det jag gör.

Jag har fler än 10 knep om det skulle knipa, men då börjar det ju bli en hel kurs …

Det går lätt att göra en lista med tio punkter på varför man inte ska ta illa vid sig när man får kritik på nätet, men jag ska inta en lite annan position den här gången efter att ha hört en forskare på radion som berättade att den sociala interaktion som sker på bloggar, i forum och på sociala medier väl speglar vår samtid.

Nu valde jag tio punkter i bilden ovan för att få lite spridning och ge en överblick. Jag kunde nog satt samman tio punkter kopplat till mat enbart. Barn rör också upp känslor. Sedan finns en god portion fjollighet, som står för sig själv – som att man inte kan cykla till jobbet när man är lite förkyld – men som också går in i och berör ett flera områden som engagerar. Ingen som orkar ifrågasätta en sanning kan väl tro att barn går sönder om de delar rum exempelvis.

Det jag lärde mig tidigt i den här omställningsprocessen vi varit i, mycket tack vare bloggandet, är att jag förstått att det är skillnad på att tycka olika och vara fast i sin föreställningsvärld. Jag tycker det är enastående dumt att åka mycket bil i vardagen om man bor och verkar i en modern stadsbildning. Men jag kommer inte säga upp bekantskapen med den som åker bil. Jag kan ifrågasätta logiken hos den som är vegan, men jag kan dela uppfattningen att delar av vårt samhälle – inte minst kring djurhållning – har etiska frågeställningar som är värda att reflektera över.

Det är skillnad på en åsikt man har och hur bunden man är till åsikten. Den insikten är högst central för varje vuxen människa skulle jag säga, men rätt okänd. Se gärna videon nedan om du inte redan gjort det.

Låsta tankar och positioner leder till polarisering. Vårt dömande samhälle gör också att många skitnödiga individer gör allt för att passa in. Och visst, bloggen här är i det lilla men det går nog faktiskt att dra vissa slutsatser från det lilla till det stora och vice versa. Här i bloggen lägger människor tid på att tala om för mig hur vi ska agera och vara samtidigt som vi i det stora ser att civilsamhällets ramar krymper.

Läs gärna mer

Knulla eller bila!?

 

16 KOMMENTARER

 1. Det är ju det som är så kul med dig och ditt bloggande! Att få sina tankegångar utmanade och försöka tänka på ett nytt sätt!

  Döda kaniner bläddrar jag fort förbi men jag skulle aldrig komma på tanken att bli upprörd över dem och börja kritisera upphovsmannen. Det är ju lagligt och det är din blogg och ditt liv!

  Heja jobba på för det är såna som du som behövs för att ekorrhjulet ska sakta in!!!

  • Tack AnnaS.

   Du behöver som sagt inte dela mina uppfattningar och att slakta djur kräver en viss mental anpassning som jag inte kräver att någon gör. Men varje person som kritiserat mig på något vis har ju haft skäl till att göra det och i ett sammanhang så blir det lite löjligt. Hur ska vi exempelvis hantera att vissa tycker kött är det vi ska äta medan andra anser att vi inte ska det.

   • Jag tänkte mer ur perspektivet att istället för att bli kränkt stup i ett så kan man faktiskt bläddra förbi det man inte gillar och läsa det man uppskattar istället samt ägna kraften åt att försöka tänka annorlunda.

    Jag är en köttätare av rang men det får gärna vara någorlunda färdigstyckat när det kommer i mina händer. Kött är som religion, antingen tror man eller så tror man inte på det.

 2. Dubbelmoral av rang, att döda ett lyckligt djur själv och äta upp det går inte men att köpa kött från en stressad gris på affären går bra för då har någon annan blod på sina händer. Som sagt dubbelmoral. Jagar själv och lägger ut bilder på alla älgar jag skjuter, om någon har problem med det behöver dom inte läsa mina inlägg. Tråkigt att urbaniseringen gått så långt att folk totalt tappat vad som är naturligt eller inte. Fler skulle behöva föda upp sin egen mat så skulle vi göra klimatet en stor tjänst. Bävar för den dagen jag går i pension 10 år för tidigt för då tror jag många i min omgivning kommer bli provocerade.

  • Ja så är det. De flesta är väldigt långt från matproduktionen idag och kan därför hitta på vilka regler som helst och mäta sig själv och andra utifrån märkliga perspektiv. Det är en definitivt en slutsats om vår samtid.

   Provocera på! 🙂

 3. Vill instämma med övriga, att du sticker ut är det som gör din blogg intressant!

  De andra mellanmjölksbloggarna som bara pratar 4%-regler och investeringar tröttnar man snabbt på.

  (Egentligen tycker inte jag att du är så extrem som vissa verkar tycka, men jämförelsevis med andra liknande bloggar har du ett djup och konsekvenstänk som gör dig intressant!)

  • Tack vad kul feedback!

   Tyvärr håller jag med dig till stor del. Att bli “the bad guy” genom att säga upp barnförsäkringar och handla vanliga ägg känns märkligt!

   Kaninturbulensen förvånar mig inte, det är rätt välkänt att människor reagerar på det, men en del annat som hänt är inte möjligt att förutse från min horisont.

 4. Haha! Jag är med i en kattgrupp på fejjan och lade en gång ut en bild på vår katt när hon lekte med en liten ödla. Lite kul tyckte jag! Fick genast en kommentar av admin: Var vänligt respektera bytesregeln! Byta vaddå tänkte jag innan jag kollade upp reglerna: man fick inte lägga upp bilder på katter med byten, för det kunde väcka anstöt. En grupp för kattvänner som inte vill veta av att katter är jägare som gärna leker med sina byten och plågar dem för att det roar dem! Only in Sweden? Jag vet inte, men folk är rätt känsliga och lättkränkta ibland och väldigt övertygade om att just deras åsikt är den enda rätta (när det i själva verket är min…;) På tal om provocera var det ju många som blev väldigt upprörda av mina inlägg om vad det kostar att bo i Portugal. Det syns inte så mycket på bloggen men på facebookgrupper för svenskar i Portugal var det tydligen extremt känsligt. Annars är jag ganska diplomatisk på bloggen och provocerar ingen tror jag men jag tycker det är kul när du sticker ut hakan!

  • Hej Åsa, visst är det underbart att kliva direkt in i getingbon när man gör entré någonstans! 🙂

   Det finns en ståuppare som heter Joe Rogan som pratar om synen på katter och deras rovdjursdrift samt synen på den. Han driver där med #vegancat som han säger är en tag på Twitter dom bara visar lealösa katter utan livsvilja. Finns på Netflix och trots att jag inte har någon relation till denne Rogan och att vissa delar är lite småsega så måste jag säga att han har några delar som gör hans show sevärd. Sedan har den tagen blivit lite kidnappad på twitter och söker man så ser man att det är människor från hela världen som är där och driver över fenomenet. So not only in Sweden, it’s fun all around the globe!

   När vi tittade på att flytta utomlands så gick vi med i några Facebookgrupper, bland annat “Svenskar i Spanien” som vi trodde skulle vara goda källor till information och inspiration, men fick snabbt konstatera att stilen verkar kunna bli väldigt speciell i vissa FB-grupper. Surt, grinigt, “det har vi redan diskuterat – sök!” och mer eller mindre sura kommentarer på relevanta frågor som sedan gjorde att allt spårade ur.

   När det gäller kostnader i Portugal så gjorde ju du och jag trots allt en ganska seriös jämförelse och du kom fram till ett resultat som känns relevant – även om man jämför officiella siffror – även om det säkert går att leva billigare än ni gör om man är smart och ligger i. Siffror ger liksom ingen gråzon eller enkel exit för de som utmanas, då brukar folk bli riktigt otrevliga faktiskt det kan du ser här också. Exempelvis kring i kommentarsfälten när vi pratar barnförsäkringar.

   • Svenskar i Spanien är väldigt otrevliga i facebookgrupper, det har jag också märkt. Jag brukar spionera lite där. Mycket otrevlig ton. Inte lika mycket så bland svenskar i Portugal men det förekommer en del tjafs.

 5. Jag tror du hittat en bra metod att skilja angarna från vetet. Malen från mjölet. Etc.

  Antalet ytliga följare som ljummet håller med är väl egentligen oväsentligt, du vill väl ha dialog med folk som har liknande grundvärderingar? Om det är någon som inte kan leva med att ni odlar kaninkött, så kanske du inte är så intresserad av att den personen hänger här.

  Hoppas bara att det inte drar ner dina annonsintäkter för mycket.

  Det var länge sen jag slaktade en höna, men nästa gång ska jag nog använda bildmaterialet mer utförligt. Kanske på LinkedIN, vad tror ni? 😉

  • Hej Goran,

   Listan är ju skriven för att skapa reaktion och öppna för reflektion. antalet människor som lämnar bloggen kring sådan här frågor är ju ental. I det avseendet är det snarast en merit att skriva material som upprör och engagerar. Det lockar fler än man tappar.

   Mr. Money Mustach har ju gått lite längre och rider på ungefär samma observationer och strömningar i sina inlägg, men mer utstuderat än jag. Och han har ju lyckats får vi nog säga, så formatet har sina poänger.

 6. Instämmer med talare ovan att det är något absurt i att så många äter kött men vill inte tänka på att det varit ett levande djur.
  Har många vänner som äter mestadels kött men har uttryckligen sagt inför middagsbesök att de inte äter hela djur, till exempel en hel kyckling.
  Vi köper hela kycklingar, tillagar och sen kokar buljong på benen/ det som är kvar.
  Har du prövat att koka buljong på det som blev kvar från kaninerna? Har inte koll på om det skulle funka men kanske

  • Hej Carolina!

   Vi slaktar höns och där är det nog mer relevant att göra buljong.

   Jag kommer och tänka på när den “nakne kocken” är i USA och frågar barn om vad grönsaker heter. De flesta kan inte identifiera en tomat, gurka eller potatis. De närmaste de kommer är att en liten krabat säger att tomaten kallas ketchup! 🙂

   Vi har kommit väldigt långt från matproduktionen och vanlig mat, det är helt klart.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna