Grötvecka – äta gröt till middag

12
350

Gröt är bra mat och jag tycker vi kan äta gröt till middag, men gröt har svårt att få den respekt den förtjänar i Onkel Toms stuga så alla håller inte med. Det har dock blivit lite bättre sedan fru Tompa blev officiellt utsedd till menyansvarig och vi har sedan dess kört grötvecka vid några tillfällen. En grötvecka är en vecka där vi äter olika sorters gröt till kvällsmat.  Måndag till fredag – eller åtminstone måndag till torsdag äter vi gröt till middag. Skälet till att vi fokuserar på gröt är uppenbart: gröt är riktigt bra mat för att hålla ner nivån på familjens matkonto. Men det är också en väldigt enkel rätt att tillaga, att äta gröt är ett enkelt knep att förenkla vardagen utan att köpa färdigmat.

äta gröt till middag
Du kan visst äta gröt till kvällsmat! Försök inte!

 

Vi har tre grundgröter – det är nog första gången jag använder det uttrycket – i form av havregryns-, risgryns- och mannagrynsgröt. Onkel Tom är sedan barn även bekant med rågmjölsgröt* men det ingår inte bland grundgröterna ännu.

Ett mål gröt består av själva gröten, det som finns i tallriken i övrigt och så eventuella tillbehör bredvid. Alla dom delarna kan varieras för att skapa olika varianter av gröt. Lite roligt är att ägg kan fungera på morgonen, men känns fel när vi ska äta gröt till middag.

Havregrynsgröt

Förslag på varianter:

Havregryn i kallt vatten.

Havregryn i kokande vatten. Det ger en grynigare gröt.

Havregryn i lika delar mjölk och vatten.

Havregryn + proteinpulver (något som smakar gott exempelvis Fairings vanilj) + vatten.

Havregryn + frukt (jag föredrar banan) + vatten.

Havregryn + saffransextrakt + vatten.

Glöm för guds skull inte salt i alla varianter ovan! Få rätter är mer beroende av exakt rätt andel för slutresultatet. Havregrynsgröt är, frånsett saltet, härligt förlåtande så det är nästan omöjligt att misslyckas oavsett vad man utsätter den för. Jag brukar köra i kastrull på spisen och den får puttra där till konsistensen blivit bra, vilket är när den är som trollsnor.

Rent allmänt så gifter sig havregryn och fett väldigt bra tillsammans så jag föredrar fetare mjölk vid kokningen eller i tallriken när jag äter. Det gör att vissa föreslår att man tillsätter smör vid kokningen vilket jag inte testat men jag är övertygad om att det blir bra.

Så havregrynsgröten äts med minst grön mjölk, men gärna starkare, och socker om jag får bestämma. Till det kan du naturligtvis koka ägg, men det dubblar snabbt kostnaden och jag brukar därför föredra att göra lite mer gröt i stället.

Risgrynsgröt

Jag har experimenterat massor med gröt men inte med just risgrynsgröt faktiskt. Jag tror att det beror på att jag är fylld av respekt för detta klassiska mästerverk och helst äter den på traditionellt vis med kanel och socker. Naturligtvis med lite fetare mjölk.

Felix risgrynsgröt på rulle funkar fint – men gör naturligtvis gröten nästan 10 ggr dyrare – och kan faktiskt ätas kall direkt ur förpackningen då den är duktigt söt redan från början. De flesta cykeltröjor rymmer en rulle i ryggfickan så den kan även fungera som gel vid sportsliga tillställningar. Ta med något att sticka hål i plasten med bara. Var försiktig så att inte hålet “löper iväg” och blir jättestort när du försöker pressa ut gröten ur rullen in i munnen. Det leder lätt till att gröten hamnar lite överallt och dina cykelkamrater hittar på hundra varianter på skämt om förtidig utlösning. Skittjatigt!

Erfarenheten säger att all annan färdiggröt än Felix går bort. Dels ökar tillsatserna exponentiellt när gröten blir billigare, dels så smakar de flesta andra varianter inget vidare.

Klassiska varianter är ju körsbär och apelsin i kombination med risgrynsgröt. Men jag har inget att rekommendera.

Mannagrynsgröt

Säger din diet eller matreligion att kolhydrater är onda? Då är det svårt med gröt i allmänhet och vår variant av mannagrynsgröt i synnerhet. Och det är inte rätt! Bacon och mannagrynsgröt måste finnas i varje diet annars är den inte komplett! Men dom behöver inte förekomma samtidigt, så vi återgår till gröten.

Det går i princip att jobba med mannagrynsgröt på samma sätt som havregrynsgröt. Olika sorters mjölk att göra den på, proteinpulver (gärna chokladsmak om du vill ha något som är chokladpuddingsliknande ) och smaksättare. Men frukt funkar dåligt!

I tallriken är det endast gröt och ljus sirap. Ingen mjölk eller annat som förstör GIt. Ett glas mjölk bredvid kan dock vara trevligt. Mannagryn är den gröt som går bäst med lättare mjölk än grön.

Det går att jobba mycket med mannagrynsgröt och ett förslag är att äta den tillsammans med Kesella smaksatt med saft. Fun-saft går utmärkt. Då är chokladvarianten kul. Men ingen slår originalet! Gröt och ljus sirap!

Jag borde runda av där men måste säga att jag gillar lite vaniljproteinpulver i också.

*Det finns en variant som heter råggrynsgröt. Råggryn finns dock inte på Lidl så det går bort.

Jag känner mig lite som Bubba i Forest Gump om ni är med på liknelsen, men det här är inte “all there is to know about gröt” utan det finns betydligt mycket mer att läsa. Om du vill djupdyka i gröt så kan jag rekommendera Kolozzeums gröttråd – 1000 och 1 sätt att äta gröt. I länkande stund är man på sidan 96.

Äta gröt till middag – Grötvecka

Med våra tre grundgröter så komponerar vi en vecka där vi äter gröt till middag. Vanligtvis startar vi med havregrynsgröt på måndagen och slutar med den på torsdagen. Ibland kör vi gröt tre dagar och filmjölk en dag. Vi har inte grötvecka varje vecka men ibland så.

Dela gärna med dig av ditt bästa grötrecept bland kommentarerna. Hur ofta tycker du man kan äta gröt till middag?

 1. Prenumerera  Gå in och gilla!

12 KOMMENTARER

 1. Här hemma kör vi inte en hel vecka med gröt men grötmiddag är en favorit hos barnen. Då blir det varianten havregrynsgröt, keso, rivna äpplen och kanel. Keson gör såklart middagen något dyrare men för oss var det nyckeln till barnens magar.

  • Rivna äpplen och kanel är en klassiker men jag tycker den är lite svår i mat. Mer en efterrätt för mig.

   Hur gör ni med keson. Rör ni i eller?

   • Jag ställer fram keson på bordet så tar var och en en klick eller två i sin tallrik och sen rör man om. Äpple och kanel fungerar och för mig känns det lika matigt eller inte matigt som fun-saft och smaksatt kesella och även fritt från konstgjorda tillsatser 😉

 2. Det jag förundras mest över är varför ni kör en grötvecka istället för en dag i veckan (=4 dgr/månad)? En dag i veckan skulle ju ge mer variation i kosten men ni kanske gillar själva grejen med en matlagningsfri vecka? Och hur gör ni med kosten i övrigt under grötveckan, äter ni lagad lunch med protein osv varje dag?

  I övrigt har jag bara två saker att säga 🙂
  Jag föredrar att tillaga havregrynsgröt som är gjord på vatten + havregryn i mikron. Jag gillar konsistensen bättre än när jag kokar den i kastrull. Däremot älskar jag att variera med havregrynsgröt kokad helt på mjölk (den ska vara lite lösare i konsistensen än vanlig gröt) och den måste tillagas i kastrull på spisen.

  • Nja vi äter nog gröt 10 dagar i en månad ibland, därav grötveckor. Vi bekymrar oss väldigt lite för näringsaspekterna vad gäller matintag. Det ska väldigt mycket till för att vi ska få proteinbrist som lever väl och dessutom äter kött.

   Vi kör matlåda, så det är väl oftast någon form av sallad eller rester. Barnen äter i skolan.

   Micron är bra, men nu gör jag ofta så mycket gröt.

   Vist är mjölkvarianten fantastisk. Dom som gillar smör i säger att det är ännu bättre!

  • Vatten som bas. Så har jag rört ner en klick, men det finns en skola som lägger den i botten på tallriken innan de lägger på gröten. Om de har mjölk i då vet jag inte.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna