Åre stryks nog från kandidatlistan

4
72

I början på året skrev jag om våra tankar kring ett sabbatsår. Vi är inte så annorlunda jämfört med många andra bloggar så naturligtvis pratar vi om att åka utomlands till en varmare plats. Men vi har också pratat om att göra något i Sverige. Skälet är enkelt, i och med att vi har föräldraledighet kvar att ta ut så skulle det bli ekonomiskt gynnsamt att bo kvar i Sverige och det finns många fantastiska platser här. Att åka iväg långt kan ibland vara att gå över ån efter vatten. 

Mitt förslag på plats har varit Åre. Vintern är fantastisk och Åre är också en av de mer dynamiska platserna i Sverige. Men vi är inte överens i familjen, främst är det Åres väder, sett över ett år, som inte gillas av alla. Tyvärr ger inte årets väder något stöd för min önskan om att lägga ett år i norra Sverige. Tvärt om, det ser ut att ha varit ett skitår så här långt och lyssnar man på de som bor där så är det inte bara något som Klart.se hittat på. Norra Sverige, kanske hela Sverige om man ska vara noga, har inte visat sig från sin bästa sida helt enkelt.

Därför räcker nog inte vintern i januari – april som skäl för att flytta norr ut. Men det innebär inte alls att vi strukit ett svenskt alternativ. Men det är förmodligen något i södra Sverige som är mer aktuellt.

Samma dag som jag skrev inlägget – det har legat till sig lite – började den här videon spridas på olika cykelforum. Det ser fantastiskt ut, men det framgår ju inte om dom bryter istappar ur skägget när de kommer ner.
Kalkylen för de olika uppläggen under vårt sabbatsår hittar du i bloggens huvud under rubriken Ett annorlunda år.

4 KOMMENTARER

 1. Jag kommer därifrån (liten värld) och det finns (fanns – jag har flyttat söderut) en hel del människor som flyttade dit och trivdes bra, men det gäller att man kan avstå från en del saker som man tar för givet i södra Sverige.

  Det finns ingen garanti i den delen av Sverige att man kan vara utomhus halvnaken utan att frysa ens mitt i sommaren. Ibland så, men inga garantier. Om man däremot tycker om att vandra i fjällen eller i skogar, att fiska i en tjärn eller sjö där det bara är bra om det är 15-20 grader snarare än 20-25 så är det helt rätt ställe att vara på!

  För övrigt så är det (var det) förvånansvärt välutrustat för en så glest befolkad del av Sverige. Klart man måste ha bil men man behöver inte åka långt. Skolor och samhällen där ingen försvinner i mängden och där enskilda personer kan göra ett avtryck om man vill.

  Sedan är det vintern, och vad kan man säga, Åre. Eller Storlien, Duved, Trillevallen, Edsåsdalen, Undersåker och allt annat. Vill man åka utför så finns det att välja på! Vill man åka platt så går det också (ligger ett (alpint och på längden) skidgymnasium i Järpen, finns ett nationellt skidcentrum i Vålådalen).

  Så skulle jag flytta tillbaka? Näh, mitt yrke funkar inte där, och jag är inte den som sitter vid en sjö (eller står vid en fors) och jobbar med ett flugspö. Temperaturerna var inget jag störde mig på. Vanesak?

  Kanske kan den här kommentaren ge lite information till någon annan som går i tankar att flytta dit på kort eller lång sikt.

 2. Åre lockar mig av de skäl du radar upp, men livet går lättare på sommaren i värmen. För oss i alla fall. Det är det som driver oss mot ett år utomlands. Men iom att kostnadsfördelarna inte blir så stora utomlands, det blir några alls, så tycker jag Åre är intressant.

  Onkel Tom

 3. Åre är intressant, även om jag lite förstår er skepsis mot vädret. Vi har faktiskt börja kika på fjällvärlden som ett långsiktigt alternativ för uppehälle, många av våra intressen finns där, men den diskussionen är i sin linda. Kan man inte se på vädret som prylar egentligen, blir man verkligen gladare av bättre väder? (Ung. som bättre prylar?) Barnen borde bry sig allra minst, med rätt inställning och förutsättningar borde inte vädret spela så stor roll tänker jag? (ok Sahara och Grönland går bort för oss).

 4. Jag håller med dig i princip samtidigt som jag vet att jag och hela min familj är väderberoende. Det blir aldrig speciellt trevligt och enkelt om sommaren är 5 grader, blåsig och regnig. Tyvärr!

  Men för oss handlar det nog om att faktiskt göra en kravspec på vad vi vill göra – inte vara utan det vi tänker fylla våra dagar med – om vi slutar jobba en kortare eller längre period.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna