Amerikansk vapenkultur och ekorrhjul – Vad kan vi lära från det ena och använda på det andra

4
996

En sak som är viktigt att förstå här är att jag egentligen inte tar någon direkt ställning i vad som är rätt eller fel kring handeldvapen. Vi i Europa kan förundras över Amerikanska skolskjutningar men vi gör det i ett sammanhang där statsterror i form av nazism och kommunism kostat miljontals människor livet. Det hade exempelvis varit helt rimligt att dra slutsatsen att människor har rätt att beväpna sig efter judeutrotning i Hitlertyskland. I grund och botten handlar alltså inte det här om vilka sanningar som är rätt eller fel. Det handlar i stället om att förstå hur vi tänker, vilka steg som är iblandade och hur vi bör tänka om vi önskar ändra något.

Det jag faktiskt påstår i videon är att människor i ett större sammanhang önskar ungefär samma sak, nämligen trygga och funktionella medborgare där människor jämlikt kan samverka. Där påstår jag att den bästa lösningen finns när våldsbalansen reduceras/elimineras från det sociala samspelet, snarare än att den lyfts fram och mäts eller utvärderas av parterna.

Det som gett mig mest frihet är nog att jag kunnat sänka kraven

Uppföljning kring fångarnas dilemma

Förändring när partnern inte vill vara med

4 KOMMENTARER

 1. Bra jämförelse.

  Men tänker även fortsättningsvis vara beväpnad i Lövens Sverige (som flertalet i Malmötrakten är), minimalismen har en gräns.
  Möjligt att logiken brister, men välbefinnandet går här före.

 2. Riktigt bra genomgång Onkel! Speciellt din slutkläm med att om du gör samma sak hela tiden utan förbättring kanske du ska göra tvärtom (eller mindre istället för mer).
  Den tanken är för övrigt viktig överlag, försöker mig på den ibland när jag blir irriterad över att vissa saker inte blir som jag vill, att då fortsätta på samma spår är helt enkelt dumt. Borde passa dig bra att skriva ett inlägg om det.

  Mina övriga tankar för att få ur mig frustration från vapengalningar:

  Lite knasigt att beväpna lärare osv ska lösa problemet. Men visst. Vad blir då nästa steg “om” beväpnade lärare inte löser problemet? Ge dom granater? Beväpna även övrig personal (vaktmästare, matpersonal etc)?

  Och slutligen då kanske även att alla elever har vapen? För allas säkerhet menar jag..
  mer vapen = mer säkerhet

  Känns som man logiskt snubblar något rejält, och nu i dagarna börjar det som vanligt skyllas på spel (tidigare var det videovåld och musikvåld)…

  Det jag menar är att utvecklingen mot mer vapen leder till mer våld och ännu mer vapen, och då även mer skydd. Då kör vi vidare med skyddsvästar för barn osv osv.

  Är det hållbart i längden? Har vapenförespråkarna funderat på vad nästa steg är? Nu är diskussionen fast i fler vapen just nu eller inga vapen alls.

  • Hej Andreas och tack!

   Svårt läge för jänkarna, det har spårat ur för rätt länge sedan och nu verkar det nästan som galenskapen accelererat. Jag tror det är ganska känt att något bör göras och att det finns ett rätt allmänt stöd över hela nationen för en annan, alt. kraftigt modifierad, vapenlagstiftning men man har samtidigt ett synsätt som gör det mycket svårare att pressa på majoritetens vilja på minoriten än vi har här i norra Europa.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna