350 nedladdningar så här långt – Vem blir först med feedback?

29
1193

Så här långt har ungefär 350 personer laddat ned min handbok i att leva ekonomiskt fri. Det är många som läser inläggen om boken men inte så många som klickar vidare till sidan jag skapat för den. För de som väljer att göra det så går nästan alla vidare och laddar ned e-boken. Så de som tagit del av vad boken handlar om är intresserade. De andra gav upp efter tre rader och var nog inte mottagliga där och då.

 

 

Jag tycker intresset varit stort givet att det varit julhelg och marknadsföringen så liten som den varit. De som läst på om vad boken handlat om har dessutom gått vidare och laddat ner den så det finns inte så mycket som pekar på att det skulle gått att göra det här så mycket bättre så här långt utan vi kan nog dra slutsatsen att det är ungefär 350 personer som varit rimlig målgrupp så här i julhelgen.

Jag ska ta upp och marknadsföra boken mer så snart julhelgen är avslutad. Just nu är det lika relevant att göra något som det är att fisa i rymden.

Men första steget blir att faktiskt göra något fördjupande Youtube-inlägg för er som laddat ned boken. Det kommer ske inom några dagar.

Vem blir först med en kommentar? De som gjorde ett fantastiskt jobb med korrekturläsningen har redan kommenterat. Det kan låta så här:

Jag tycker att boken är bra. Imponerande att du har fått ihop den så bra.

Även om jag tycker att jag är ganska insatt i ämnet gav boken mycket fakta på djupet samtidigt som den kan fungera bra att låta ens partner läsa för att ge en bild om en möjlig vision.

Läs mer och ladda ner

29 KOMMENTARER

 1. Hej Anders, jag lyckas inte med att ladda ner din bok. När jag skriver in min epostadress står det att jag redan är regustrerad. Vilket är iof riktigt. Säkert nått inbyggt iq test men det vore kul att få läsa din bok 😁

 2. Mattias, mina mail om bekräftelse av e-post hade hamnat i skräppost. Funkade direkt när jag bekräftade. Hoppas det hjälper.

 3. Jag har läst boken till och från nu, närmar mig slutet. Tycker det är en tänkvärd bok. Det finns allt ifrån exempel på olika typer av människor och deras tänk för sparande, till avancerade beräkningsmodeller. Hoppas på att en excelmall kommer ut från dig så småningom!?
  Genom att läsa första tredjedelen hittas inspiration till förändring. För en skeptisk bättre andra hälft förkroppsligar boken sparandetanken på ett pedagogiskt och enkelt beskriver sätt.
  Med andra ord är boken lätt att ta till sig för alla, samtidigt gör den gott för inbitna sparare och oss Excelfreaks – finns väldigt mycket bränsle för att sätta sig att snurra med kalkylerna direkt!

  • Hej Jens,

   Jag tänkte föreslå några Excel-ark som andra gjort faktisikt. Kommer i uppföjningsvideon jag planerar framöver. Sedan blir det nog någon kalkylator direkt på bloggen i framtiden.

   Tack för feedbacken! Fastna inte bara i matten, se till att gör dig fri också! 🙂

 4. Har läst boken och tycker den var bra på många sätt även om det inte var så mycket supernytt för mig.

  Mest intressant att läsa dina tankar och hur du ser på saker för jag vet att vi ser väldigt olika på många saker men samtidigt rätt liknande på själva begreppet frihet och att det är väldigt subjektivt inom en rätt bred ram av förhållnings”regler”.

  Vi har olika sätt och mål men rätt snarlik definition av frihet. Själv går jag nog upp på 100% jobb igen här snart men har å andra sidan inte mer än lite mer än 27 år på nacken i livet.

 5. Hej Anders, nu är du allt en ”riktig” författare. Slukade boken i ett svep.

  Du har skapat ett modernt svenskt standardverk för individer som vill ha frihet. Mycket bra jobbat!

  Har egentligen ingen väsentlig sakkritik (allt är enligt min melodi).

  Genomgående skriven på rak enkel svenska.

  Möjligen skulle mindre vana läsare uppskatta mer indelning i kapitel/stycke.

  Förslag: Om lust och kraft finns så kan man till varje huvudämne tillföra ett appendix med fördjupning. Ämnena i boken har ju ett väldigt stort omfång, så för ”nybörjaren” vore ökad detaljeringsgrad i ett appendix värdefullt.

  Verket är absolut värt en Swish inbetalning.

  • Hej Stenkryparen,

   Tack. Visst är jag författare nu! 🙂

   En duktig redaktör kunde ha hjälpt mig att strukturera boken lite mer. Eller att jag kanske gett processen lite mer tid. Samtidigt är det inget som jag känner något direkt dåligt samvete för. Boken är tillräckligt bra.

   Det här med appendix är relevant och något jag funderat över själv. Jag gjorde de avgränsningar som jag gjort utifrån någon sorts allmän känsla av vad som är rimligt att behandla. Tilläggen och fördjupningarna spar jag till Youtube då det går att prata lite friare. Det är också skälet till att jag tycker det är lämpligt att göra boken gratis; den mår bra av att kunna pratas om öppet och det finns mycket att spinna runt för vidare diskussion.

   Jag ser fram emot din betalning!

 6. Precis börjat läsa så få se vad jag återkommer med för feedback. Snabb distribution och gratis är oftast gott.

  Mvh
  kanjagblirik

 7. Jag har inte tagit mig igenom hela än, så återkommer med helhetsrecension senare, men hittade ett räknefel som jag tänkte upplysa om:
  “Frihetens matematik är det relativas matematik sa vi
  inledningsvis och det gäller fortfarande. Sparkvoten fångar det på
  ett vackert vis.
  Med en sparkvot på 25 procent så tar det fyra år för Suss att
  spara sig ledig till ett år i frihet. Kan hon gå upp i arbetstid och få
  en sparkvot på 50 procent så tar det två år att göra samma resa.
  Jobba två år och var ledig ett är inte samma sak som att vara
  ledig för evigt, men det tar inte heller 40 år att nå dit. För Suss
  som vill skriva en bok måste ett år i närtid vara mycket värt.” Sid 41.

  Med en sparkvot på 25 % så räknar jag till att det tar tre år att spara ihop till ett ledigt år och med 50 % så får jag det till ett års sparande räcker för att vara ledig ett år. Rätt mig gärna om jag har fel.
  I övrigt gillar jag boken och ska fortsätta läsa nu.

 8. Jag gillar boken, och din blogg mm, du har fått ner mycket fakta och lite nya synvinklar. Jag skulle gärna se mer fördjupningar, särskilt om hur man får med en lite halvt motsträvig partner på resan. För en nybörjare är nog matematiken lite svår att förstå och kan göras enklare, men det vet du säkert redan och det finns en anledning att det ser ut som det gör.

  Helt klart värd en swish och delar med mig av verket till folk som skulle kunna uppskatta och ta till sig det.

  • Hej Simon,

   Tack!

   Partnern är knivig helt klart! 🙂

   Matten är annorlunda för den som inte är van. Men den är väldigt effektiv för att skapa de två kapitel där den ingår. Jag valde att göra så och så prata om materialet på i videos istället.

   Tack för Swishen! 🙂

 9. Hej

  Funderar på din Sparkvot. Utgifter eller kostnader finns ju inte med i den, utan inkomster istället.
  Har svårt att förstå hur du kan räkna år till frihet och grafen på sid 35 utan att titta på utgifterna?

  Fast i formel 14 har du kost/spar (känns ju helt rätt) men sen i formel 15 blir det sparkvot som inte tittar på kostnaderna…. Får inte ihop det med definitionen du har på sparkvot. Du pratar överallt annars om sparkvot som sparande/inkomst.

  Vad har jag missat?

  Sen undrar jag om formel 17 är komplett eller något saknas där?

  Inte hunnit läsa längre än så.

  • Hej Daniel,

   Jag är inte säker på att jag helt greppar din fråga men jag gör trots det ett försök att besvara den. Grafen på sidan 35 bygger på antagandet att sparande = inkomst – utgifter. Så för att spara mer måste utgifterna ned. De beror av varandra så alla uttryck där vi räknar på sparande, utgifter och inkomst inkluderar alltid varandra helheten. Det tror jag går att greppa om du funderar lite.

   Om det inte gör det så kan det bero på att du har missat en “förenkling” som vi också använder oss av, nämligen att framtidens utgifter är på samma nivå som dagens. Det kan kännas väldigt märkligt men det är oftast inte helt fel. Om du har stora avvikelser så är det bättre att backa tillbaka till 25 ggr årsbehovet av pengar och räkna därifrån.

   Är det mer begripligt då?

   Formel 17 har blivit “klippt” i pdf-filen. Bra fångat. Det ska stå 0,7*premiepensionsavsättningen.

   • Tack för svar.
    Förstår Grafen på sid 35 och antagandet.
    Men Sparkvot används helt plötsligt i formel 15, och Sparkvot har inte med utgifterna enligt din definition av den.
    Frågan är alltså hur Sparkvot kom in in formel 15, när inte utgifter/kostnader tas hänsyn till i Sparkvot.
    Förstår inte heller hur Sparkvot generellt kan säga så mycket om det bara är inkomster och sparande den tittar på. Utgifterna är ju avgörande. Vad har jag missat där?

    • Jag tror formel 15 är rätt. Den bygger bara på att det går att skriva om uttrycket genom klassiskt trixande med bråktal. Börja med att skriva om +1 sin spar/spar så är du en bit på vägen. Sedan använder du sambandet inkomst=spar+utgifter för att ersätta utgifter med inkomst – spar. Så är du nästan framme.

     Vi var inne på det tidigare och ovan. Om du vet inkomsten och du vet sparandet så vet du utgifterna. Det finns bara de tre delarna i ekonomin. Inkomst utgift och det som är kvar då (spar). Då blir det matematiskt så som vi är inne på ovan att varje uttryck som fångar två av de tre delarna faktiskt beskriver helheten.

     Tänk dig att vi skulle ha spenderkvot i stället. Där du räknar kostn/inkomst så kommer du se att den alltid följer som 1 – sparkvoten.

     Kort uttryckt, det du inte slösar bort sparar du.

 10. Tog ett tag innan boken kom på mejlen. Har nu kommit halvvägs och är imponerad. Kan instämma i övrigas lovord!

  Några synpunkter so far:

  – Du skriver på många ställen “premiepension”, som är en del av den allmänna pensionen, men anser så vitt jag förstår tjänstepension

  – En del formler försvinner oläsbara ut i marginalen

  – Jag skulle önska ett appendix med härledning av de mer komplexa formlerna

  • Storugglan. Jag såg sent att jag rört till begreppen premiepension/allmän pension vilket fler reagerat på. Jag rättade en del fel men det verkar som sagt vara fler.

   Korrekt, en del formler blir fel. Det såg vi inte när vi korr.läst då vi inte hade pdf-fil då. Mitt misstag att inte kolla det bättre.

   Fler har önskat sig appendix. Hade jag tagit betalt för boken hade jag hållit med, samtidigt som jag efterfrågat mer källor. Nu känns det här som en rättvis fördelning mellan insats och värde. Det mesta är faktiskt rätt basic om du sätter dig med papper och penna. Det är bara när vi börjar räkna ränta på ränta effekter som det blir lite mer komplicerad matematik. Så …

   Tack för din feedback! Fyll gärna på med fler synpunkter varefter.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna