1 000 följare på Youtube – Sociala medier i allmänhet

2
458

De senaste dagarna har jag drivit lite kampanj på sociala medier för att få ihop 1 000 prenumeranter på Youtube. Det finns flera skäl till det. Dels så är 1 000 prenumeranter en del i de krav och villkor som Youtube satt upp för att jag som skapare ska kunna ta del av de annonsintäkter som genereras i samband med att en video spelas upp. Det är också kul med en enkel kampanj som man kan delta i och heja på ibland. Därför är det ett sätt att engagera och kommunicera med er som följer mig på något vis.

 

 

Så här långt har kampanjen varit en succé. Vi har gått från 670 prenumeranter till 918.

Det andra villkoret för att man som videoskapare ska kunna få ta del av annonsintäkterna är att de videos man producerar ses i mer än 4 000 timmar, sammantaget under ett år.

Youtube har satt upp reglerna för att kunna garantera sina annonsörer en viss kvalité i samband med att reklam visas. Bland annat så granskas kanalen och dess innehåll av faktiska personer då målen har nåtts. Det är de som sedan beslutar om kanalen kan kopplas till det program med annonsering som Youtube har.

Är det mycket pengar vi pratar om? Nej! Spannet är dessutom stort så svaret är inte självklart. Så per 1 000 visningar så kan det röra sig om allt från 50 öre i intäkter till 50 kronor. Kanske till och med mer. Ser vi till den här bloggens intäkter så är de någonstans mellan 10-30 kronor per 1 000 visningar. Då med relativt mycket reklam. Så för Youtube är nog 5-10 kronor ett rimligt riktvärde.

Så handlar det här om pengar? Både ja och nej. Ja, för att jag vissa månader kan komma upp i en intäkt på bloggannonser, de olika banners och bilder ni ser här, som är mellan 500 – 1 000 kronor. Om det stadigt är 1 000 kronor så är det 12 000 kronor om året. Det räcker väl till att täcka de direkta kostnader jag har kring bloggen. Och eftersom jag inte har någon inkomst så är det naturligtvis välkomna bidrag.

Men det handlar minst lika mycket om min motivation och förmåga att ge något här. Jag tycker inte jag gör ett dåligt jobb här. Läsarstatistiken under hösten pekar på att ni delar den uppfattningen. Läsarfeedback likaså (detta är saxat från ett mail i veckan):

Följt din blogg enda sedan jag började intressera mig mer för privatekonomi. Eller du är kanske rent av en av anledningarna till att jag började reflektera över min situation. Jag har även haft lite kontakt via mail där du gett mig konkreta tips och råd.

Jag är inte någon extremsparare med 75% sparkvot men jag har lyckats vända mitt mindset där jag brände av varenda krona som fanns till att numera kunna spara undan 50% av lönen och ha en sundare relation till pengar. Min förhoppning är att med tiden känna en frihet att kunna ta andra beslut med mycket trygghet i ryggen.

Eftersom jag kontaktat dig tidigare för råd och tips så känns det också klädsamt att återkomma med ett stort tack för hjälpen du gav mig:).

Fantastiskt rolig feedback som gör det här skrivandet belönande, minst sagt.

Men det finns en baksida som påverkar mig rätt mycket. Mycket av det som sker på den här bloggen sker i någon form av omvänt scenario mot vad som är “standard”. Om vi tar Youtube som exempel så klarar jag av att få 4 000 timmars visning på någon månad eller två. Men det tar 3-4 år och en bra bit över 100 inlägg för att få 1 000 prenumeranter. Och då har jag över 4 000 följare på sociala medier när jag startar. Ser man till det som diskuteras i olika forum så är det vanligt att det omvända råder. De som har en följarbas har alltså relativt lätt att flytta med delar av den, men de har egentligen inget att förmedla som någon vill se. De får inte ihop visningstiden.

Samtidigt kan de som jobbar med att få människor att titta på deras videon ha tio gånger mer gillande på sina videos än vad jag har som drar ihop 4 000 tittartimmar relativt enkelt. Det är ofta inte så svårt att överträffa mina vanligtvis noll antal kommentarer heller.

Någon kan säkert ha en invändning mot Youtube de vill skjuta in här, men det finns liknande fenomen i nästan alla gränssnitt jag verkar. Antalet läsare på bloggen har periodvis nästan tredubblas under hösten exempelvis. Antalet kommentarer har ändrats relativt lite. Antalet följare på sociala medier står i princip still.

 

 

Är det här bara gnäll från en ensam bloggare som tänker för mycket? Nej, det skulle jag inte säga. Det är en information till er och en vädjan. Vi är i ett ekosystem där ni har roller att fylla. Det kan vara att kommentera på bloggen. Gilla och dela på sociala medier. Bidra ekonomiskt, som nu i samband med boksläppet.

Dels ska ni göra det för mig, dels ska ni göra det för de som är intresserade av samma ämne som ni. Och ni ska inte minst göra det för er själva.

Jag blir glad av kommentarer och deltagande. Ur det kommer energi och tankar kring nya inlägg. Det är också mycket enklare att se vad ni gillar och inte om jag får en lite bredare respons.

Signalsystem till andra bygger på ert engagemang. På Youtube exempelvis har jag gjort en video om vår ekonomiska kalkyl. Den har setts av över 2 100 tittare och nästan alla har sett hela videon från början till slut. Kommer man som besökare utifrån och exponeras för videon och dess sida för första gången så har den inga kommentarer (mer än något som kan vara skräp). Det är 35 personer som gillat och så har han som brukar vara först ut att titta och ogilla varit där. Det finns inget där som säger att det här är sevärt, mer än möjligtvis antalet tittare. De flesta går vidare. Youtube exponerar inte en sådan video för de som söker på ämnet. Givet antalet visningar, reaktioner på exempelvis forum på nätet och tittartiden så är det en av mina mest populära videos.

Sist men inte minst till de som har önskemål. Om mer filosofiska skrivna inlägg, eller om att få se mer från gården. Eller varför inte mer projektvideon som är kanonkul! Bästa sättet är egentligen inte att skriva önskemål i mail eller direktmeddelanden på sociala medier för att få det ni vill. Visa vad det är ni gillar. Tumma upp och kommentera. Dela. Förstärk det som ni gillar. Belöna det. Det gäller här som i resten av livet. Men snälla ni klaga inte!

Ta med dig det du läst här till din näst meste favoritbloggare också i julhelgen!

Tveka inte nu! Prenumerera på Youtube!

Prenumerera  Gilla!  Följ! Följ!

2 KOMMENTARER

  1. Hej! Jag är dålig på att kommentera, är överlag dålig på det på bloggar. Men gillar din blogg och dina tankar mycket! Den hjälper mig att sätta ord på känslor jag har kring mitt eget arbetsliv och plats i samhället. Ser mycket fram emot din bok, den tänker jag betala för.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna