Jag köpte jordgubbsyoghurt för första gången på sex år! – Vad är det som sker?

4
1576

Här om dagen köpte jag Arlas jordgubbsyoghurt till barnens frukost. Jag gav krig 18 kronor för en liter om jag läste rätt. Det kan vara första gången jag handlar Arlas yoghurt, som står på de flesta frukostbord, till ordinarie pris på snart sex år. Ja, jag har nog inte köpt den ens på nedsatt pris mer än någon gång. Nu är inte sparlivet så miserabelt att vi aldrig äter yoghurt, men det är inte supervanligt. Och om det händer så är det antingen Lidls vaniljvariant eller något som gått att köpa till nedsatt pris.

 

 

Nej, det här inlägg är inte tänkt att vara ett gråtinlägg kring vår yoghurtkonsumtion. Det är tänkt att vara en reflektion över att vi satsat hårt på att leva ett annat liv, ett som många tycker ganska extremt liv, i sex år snart. Under de sex åren har jag inte köpt några skor – jag har nog köpt ett par stövlar för någon hundring – och inga skjortor. Jag tror jag har köpt två par vanliga byxor, aldrig dyrare än 200 kronor paret. Min sambo har nog konsumerat ungefär lika mycket i klädväg.

Men vi har gjort mer. Vi lever utan varmvatten i kranen. Utan tvättmaskin. En familj på sex. Vi fixar allt själva. Vi lappar och lagar. Underhåller hus och bilar. Ska vi göra något så ska det kosta så lite som möjligt, eller helst inget alls. Det utmanar oss. På gott och ont.

Vi lever inget dåligt liv, tvärtom så lever vi på många sätt ett rikare liv nu än vi gjorde tidigare. Och kunskapen om att vi kan leva fantastiskt utan att vi behöver springa arslet av oss i vardagens ekorrhjul är en kunskap som är värd så mycket.

Men ibland är vårt liv slitigt. Vi får inget gratis. I allt vi gör så måste vi utmana oss själva. Det går att göra en fantastisk frukost utan Arlas dyra yoghurt, jos, fint köpebröd och exklusivt pålägg i plast. Men det kräver mer jobb. Och det jobbet sker klockan sex på morgonen. Det går utmärkt att reparera bilen själv, men för oss som saknar garage innebär det att arbetet kan ske i december, på en lerig gräsmatta. I spöregn. Och det går att göra videos om livet här ute med en billig kamera och fria redigeringsprogram på en gammal dator. Men det tar tid. Och kräver mycket eget arbete.

 

 

Är det värt det? Tveklöst ja! Men trots det vill jag ändå säga att det finns saker att beakta i det här. Främst handlar det om drivkraften i det man gör. Det var det liv vi levde som resulterade i vårt starka behov av att förändra. Nu när vi ändrat våra liv så finns inte den drivkraften kvar. Dessutom har vi levt det fria livet ganska länge nu vilket påverkat oss och gjort att vi fått distans till en del ting som för sex år sedan kändes ganska påträngande.

Yoghurtinköpet är en liten men tydlig indikation på den förändring som skett i våra liv. Jag började känna av att jag hamnat i en annan verklighet under våren (2018), efter knappa ett år i friheten. Den känslan har växt och blivit allt mer påtaglig under sommaren och hösten.

Förändringen har gjort att jag blivit än mer övertygad om att det finns ett stort värde i att satsa på exit från arbetsmarknaden tidigt, med en öppen dörr tillbaka. Och att det upplägget är att föredra jämfört med att sträva länge i ekorrhjulet, för att när väl förmögenheten är räddad, kunna vända arbetsmarknaden ryggen för evigt.

Frågor på det?

 

4 KOMMENTARER

 1. Intressant vändning på det hela! Ju mer man sliter för att kunna sluta jobba tidigare, desto med olidligt är jobbet, desto mer utmattad blir man, desto mer hägrar ledigheten.
  Jobbar man lagom mycket, med tillräckligt mycket tid i vardagen för återhämtning och tid för sina intressen och sin hälsa, håller man längre och den absoluta avslutningen på arbetslivet kanske inte behövs längre…
  När ekonomin tillåter kan man ju ta ett halvår off eller jobba 3 dagar i veckan.
  Fast just nu är jag i det första läget… ! 🙂

 2. 33cl smaksatt yoghurt innehåller ungefär lika mycket socker som 33 cl Coca Cola , jag har lagt av med båda.
  Ja har tappat 9 kg sedan vi sågs sist, finns en del till att ta av men det ä en början . ah de gött
  MVH “Svetsaren”

  • Men hade du inte gått ned massa i vikt redan i somras?

   Ja det är socker i yoghurten. Vi är inte så känsliga för det, men jag äter inte yoghurt själv.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna