Domen är hård – Cirkus Lööf och Björklund

4
1140

Jag är skittrött på svensk värdegrundspolitik – som innebär att sakfrågor får stå tillbaka till förmån för ett positioneringsspel där varje spelare försöker höja sin moraliska poäng –  oavsett om bakomliggande åsikter är höger, vänster eller mitt-i-mellan. Jag tycker årets regeringsbildning tydliggör vad den faktiskt står för, och innebär. I det är jag mycket kritisk till att främst Liberalerna och Centern inte pressas hårdare vid intervjuer och i tidningskrönikor kring deras roll i regeringscirkusen som råder.

 

 

Låt mig beskriva världen här från vår familjs perspektiv mina vänner. Vi kan prata om vår skolsituation. Då Liberalerna har gjort skolan till sitt huvudnummer, sin hjärtefråga, både när de suttit i regeringen och i årets valrörelse så kan det vara värt att allmänt notera att Sverige har haft svårt att göra sig gällande på Pisa-rankingen, som mäter ungdomars kunskapsnivå i internationell jämförelse. Björklunds inflytande på svenska skolsystemet verkar mest vara skadligt. Bildar man sig lite så visar det sig att det faktiskt är helt rimligt. Det finns nämligen mycket som talar för att skolan inte alls ska styras av politiker, utan att utbildning främst ska utvecklas av de som är i skolvärlden i samverkan med sin kundgrupp. Alltså studenter och föräldrar. Rent principiellt så kan alltså Liberalernas förkärlek för skolfrågor ifrågasättas. Politiker tenderar att göra mer skada än nytta i skolan.

Problemen i skolan där våra barn går är dock av betydligt mer grundläggande karaktär. De har främst att göra med flyktingmottagandet som varit stort i det här området. Våra yngsta killar måste lämna sin undervisning vid 10-tiden för att gå och äta. För skolmatsalen räcker inte till för att servera lunch till det stora antalet elever under ordinarie lunchtider. Då små barn inte har så mycket mer mentalt att ge efter 11-11:30, vilket vore normal tid att gå på lunchrast på, så tappar våra yngsta barn sådär 25% av sin undervisningstid varje dag.

I årskurs ett gick Leo i en klass med 27 elever. Nu i årskurs två kan det vara någon färre. I årskurs ett pratade hälften inte svenska av barnen i klassen. Läraromsättningen är skyhög. Rektorn sjukskriven och en av våra äldre tjejer går i en klass där vissa händelser på skoltid nu är polisanmälda. Grannens barn har fått sina kläder och skolväska stulena tre gånger på en termin. Man diskuterar nu kameraövervakning som ett verktyg på skolan.

Jan Björklund, du är en del av det här! Det är din fria rätt att tycka att vi ska ha en human flyktingpolitik men du måste ta ansvar hela vägen! Din roll är inte att tycka rätt och skita i detaljerna! Du pratar om skolan men faktum är att skolan där våra barn går skulle klarat sig bättre utan dig och din politik. Då tänker jag inte enbart på svensk flyktingpolitik! Du har i mer än 50 dagar haft möjligheten att kliva in och agera här. Visa vad du vill och kan. Egentligen vill vi slippa dina tvärsäkra åsikter men jag anser att du har ett ansvar att agera och städa bland det du ställt till. Nu!

Och om du som läser här ser en möjlighet att klaga på invandrare rent generellt så ska jag bara säga att du inte har mitt stöd! De är knappast de barn som gör sitt förstå år här i Sverige som är skyldiga till att våra politiker inte kan ordna matsalar i skolorna, eller att man hittat på behörighetskrav för lärare som bara skapar problem för skolor på landsbygden. Nej, med Liberalernas syn på samhället, skolorna och sitt eget ansvar så behöver man inte sätta nyanlända barn i fokus när man pratar problem. Två voodoodockor, en i orangeskimrande hår och den andra med trött skäggstubb räcker långt!

Och du Annie Lööf! Av de punkter som ligger högst i ert partiprogram finner jag följande:

 • Ge hela Sverige möjlighet att utvecklas
 • Sverige ska stå starkt i den globala konkurrensen

Kan du berätta för mig vad du gjort de första 50 dagarna, då Alliansen kunde fört sin politik, i dessa två frågor? Hur ser du att skolsituationen som vi beskriver här ovanför bidrar till hela Sveriges möjlighet att utvecklas? Stärker det vår globala konkurrenskraft?

Det går inte att göra någon annan tolkning av den situation ni – Centerpartister och Liberaler – satt er i än att alla sakfrågor, er egna politik och det ni säger att ni brinner för, är underordnad behovet av att “tycka rätt”. I det ska alla andra anpassa sig. Och om verkligheten och kartan inte möts så ska ni inte tvingas hantera det. Det är någon annans problem! Det är rektorn i Mariannelund som ska få ihop ert fina tyckande i praktiken. På en skitbudget.

Trots att barnens skola är i ett tillstånd av kaos så har ni mycket att lära här. Kom hit Annie och Jan och se hur rasister och invandrare försöker få verksamheten att fungera trots att de misshandlar varandra. Hur rektorer och lärare försöker undervisa och möta människor i svåra situationer. Hur de ser människor i alla barn. Hur de faktiskt vördar resultat och känner stolthet i det de lyckas åstadkomma.

Står de andra partierna utan skuld undrar ni säkert? Anser jag att det är ens fel att två träter? Ja, faktiskt tycker jag det! Centerpartiet och Liberalerna var med och avsatte den sittande regeringen. Det är logiskt endast om de anser att de kan tillhöra den nya majoriteten. Där finns bara två reella alternativ om man tänker och agerar som en vuxen. Inget av dessa alternativ verkar nu gillas. Nu läser vi till och med att Liberalerna kommer rösta mot en Alliansregering.

4 KOMMENTARER

 1. Intressant att du lyfter fram flyktingsituationen på landsbygden. Det har skrivits en del i media (men det borde nog varit mer). Hur ser utvecklingen ut? Flyttar flyktingarna till de större städerna när de får möjlighet eller verkar de vilja stanna kvar? Kommer det fortfarande nya flyktingar till trakten? Obs detta är ingen politisk fråga utan en ang. urbanisering/landsbygd och befolkningsutveckling,

  • Invandringen är här en viktig del av att hålla landsbygden vid liv. Småland är fullt av småföretag som gått bra under många år, dina fönster, ditt hus, dina möbler mm är kommer med stor sannolikhet härifrån. Och utan inflyttning, främst då via invandringen, så hade man haft stora problem. Det finns de som antyder att vi faktiskt har ett visst inflöde av första generationens invandrare från överiga delar av Sverige hit. Det är enklare att köpa hus, man får ungefär samma jobb här som i storstäderna osv.

   Just nu står alla förläggningar tomma här så vi har inget tillskott.

   Men det har varit tuffa år. Några mil bort stängde väl socialkontoret helt. https://www.sydsvenskan.se/2017-03-28/allt-mer-ohallbar-situation-for-hultsfred

   Tyvärr så ska verkligheten hanteras i ganska fattiga kommuners plånböcker och det är svårt att dubbla skolans storlek några år för att sedan återgå till halva storleken.

 2. Förstår inte riktigt ditt agg mot L och C. De har inte regerat senaste fyra åren, men det är deras fel att dina barn har för liten matsal? (snacka om I-landsproblem för övrigt) Samtidigt så tycker du att det är bättre om politiker inte lägger sig i skolan, alltså borde du ju vara supernöjd nu då de inte har ett finger med i spelet?

  Om vi istället tittar på regeringsfrågan är det ju lika mycket M och KD som gör ett aktivt val att inte regera då de absolut vet C och L:s hållning. De (M och KD) vill regera tillsammans med Alliansen med stöd av SD. C och L vill regera tillsammans med alliansen med stöd av/tillsammans med MP. De vill alltså ta stöd från olika partier därav skiljelinjen. Men ingen av dem gör ju mer rätt eller fel, de vill ju bara ha olika samarbetspartners?

  • Hej Röstar M,

   Jag är osäker på vad som är oklart. Skolan tjänar som ett exempel. Du förstår nog att jag inte anser att Liberalerna på riksnivå ska belastas för en skolmatsal i Småland.

   Det torde också stå klart att det striden i regeringsbildningen nu gäller är invandringspolitiken. Där har såväl L som C profilerat sig. De står bakom den kraftiga ökning vi haft av invandringen. Bryter man den värdegrundspolitik de representerar, och nu frenetiskt bedriver, med praktiska problem som vi lever med här så får du skolan hos oss.
   Du får också en sakpolitisk konflikt mellan Ls hjärtefråga, skolan, och behovet av att visa sin värdegrund.

   Jag vill att de bestämmer sig! Vill de förbättra skolan så är det dags att träda till verket. Jag ser inte att en Alliansregering som lägger en budget med Moderat nivå på invandringspolitiken skulle hindra C och L att göra de det vill om de fokusera på sakfrågorna. SD har sagt att de skulle släppa igenom en sådan budget.

   Vad skulle M gjort annorlunda givet förutsättningarna menar du? Tiden går, den som vill genomföra sin politik bör göra det nu! Du vet lika väl som jag att MPs deltagande här inte påverkar utkomsten ett skit med sossarnas nuvarande inställning.

   Det är inget Ilandsproblem att våra barn får gå och äta klockan 10. Konsekvensen framgår tydligt i texten.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna