Att lönearbeta är omoraliskt, oetiskt och helt enkelt fel!

6
1563

Är du på väg till jobbet denna måndagsmorgon? Shame on you! Du borde veta bättre!

Exakt!

Har du svårt att hänga med?

 

 

Ok, jag ska utveckla mig lite. För några dagar sedan så gjorde jag en lista över 10 sätt som jag tappat följare på där jag lyfte fram några punkter som människor reagerat starkt på i mina inlägg här på bloggen eller i sociala medier. Listan var inte komplett, inte heller rangordnad, istället hade jag gjort listan mycket utifrån att den skulle väcka en reaktion. Den skulle ge en bild över vår samtid och samtidigt vara lite kul. Som så fungerade den utmärkt och när jag postade listan på sociala medier och frågade om någon annan hade liknande upplevelser att dela med sig av så fick jag stor respons.

Det tog inte många minuter förrän jag fick följande tweet från den svenska preppern:

och jag insåg att jag missat en viktig punkt på min lista! Vi kan kalla det brottet mot samhällskontraktet. Det kontrakt som säger att vi ska skita i oss själva och jobba och betala skatt. Vi ska tacka de som ger oss arbete, våra arbetsgivare. Köpa skit för pengarna så hjulen hålls igång. Mala ner berg och förbruka olja för tillväxtens skull. För vad är väl en god bok värd, eller en extra stund med barnen, när man kan köpa nya vinterdäck och jobba för att hålla samhället igång.

Första gången jag hörde kritiken blev jag lite paff. Jag är inte negativ till att jobba. Tvärtom så är jag nog där jag är för att jag är besviken på att jag inte kan göra mig själv rättvisa och bidra på arbetsplatsen som jag önskar. Men jag är inte inte heller odelat positiv till lönearbete och blev därför ganska ställd när så många var helt okritiska. Tyvärr hade jag inte tankarna helt klara eller orden där så jag hade svårt att bemöta kritiken. Sakta har jag byggt upp en förståelse för att idén om ett samhällskontrakt är en bekväm konstruktion för att förmedla en rad krav och måsten människor anser finns. Men det är rent hittepå! Det finns inget samhällskontrakt nämligen.

Men det finns något mer än så här. Det finns något i mitt arbetsliv som stör mig moraliskt och etiskt som gör att jag reagerar starkt på att människor anser att mitt avståndstagande från lönearbete är omoraliskt. Jag tycker nämligen det är tvärtom! Men jag har inte riktigt kunnat formulera mig kring det. Vad jag har förstått är att mitt arbetsliv nästan helt saknade någon form av belöning under senare år, men jag har inte kommit längre än så. Det fångar inte mitt moraliska dilemma, kanske ger det en viss indikation på något, men jag har inte kommit längre än så. Men när jag såg de första 15 minutrarna i videon nedan föll mycket på plats. Den är lång, men ge den 15 minuter inledningsvis, det räcker långt. Det här kan vara bland det bästa jag sett i relation till det moderna arbetslivet!

Mitt arbetsliv finns i ett sammanhang där maktpyramiden är tydlig och flera ledare strävar efter att förstärka den. Mina tankar om att jag har ett arbetsliv utan belöningar beror till stor del på att de som leder min arbetsplats vill förändra pyramiden så att fler hamnar långt ned i den. Samtidigt vill de ha allt mer makt över våra liv. Det är i maktpyramiden de kan bestämma att vår arbetsplats ska vara mindre och att vi ska sitta tätare. Att arbetsytor utan fönster ska bli kontorslokaler. Att vi måste styras hårdare och tänka mindre själva. Att semestern måste kortas. De är genom sin förmåga att ta kontroll över andra som de försvarar och motiverar sin plats i pyramiden.

Jag är lite sur för att jag inte lyckats formulera mig själv lika tydligt som Leo i videon ovan. Jag har nämligen tangerat precis den här frågeställningen tidigare men låtit den rinna mig ur händerna.

Så, nu borde ni förstå bättre varför jag inte anser att det är ett moraliskt/etiskt problem att inte lönearbeta, eller finns det frågor?

PS. Jag kan rekommendera kommentarsfältet i videon ovan som vidare läsning.

6 KOMMENTARER

 1. Citat: ”Vad jag har förstått är att mitt arbetsliv nästan helt saknade någon form av belöning under senare år”.

  Jag har nog alltid sett det mindre komplext, dvs ”belöningen = ”lön”. Får man ut mer av lönearbetet så är det så klart bra, men inget jag kravställt.

  Av den anledningen har jag alltid vårdat och högt prioriterat resten av dygnet ”fritiden”.

  • Hej Stenkryparen!

   Din kommentar är rätt vanlig och men den är nog inte helt sann, i något fall. Skulle du till exempel skita i om ditt jobb gjorde dig sjuk? Eller är du likgiltig inför vilka du jobbar med? Eller gör du ett lika bra jobb omotiverad som du gör motiverad? Eller skiter du i om du får semester bara om du får lön?

   Jag har fått lön, ganska bra sådan. Jag påstår inget annat. Men i pyramidspelet som videon pratar om har också blivit extremt tydligt, med målsättningen att stärka makten hos de högt i pyramiden och minska den längre ned. Det suger! Faktiskt till och med när man är en bit upp i pyramiden!

 2. Det är viktigt, men svårt att prata om makt och strukturer. Vi har fått lära oss i skolan att Sverige är Bäst i Världen på Allt, så vi är inte så skickliga, tyvärr.

  En fantastisk lingvist, Lakoff, har skrivit flera böcker om ”framing”. Det går ut på att välja ord att beskriva ett fenomen ur ett visst perspektiv. Så länge alla använder mina ord, så kommer de dra mina slutsatser. Ett fantastiskt bra, osynligt, maktmedel.

  Jag gillar ordet ”arbetsgivare”. Det implicerar att någon är generös, givmild, och unnar dig att komma och jobba skiten ur dig. Denne arbetsgivare ger dig till och med semester!

  En annan favorit är ”Flex-arbetsplats”, där man sitter vid ett anonymt skrivbord intill massa kollegor. Det är mycket mindre flexibelt för dig än när du hade ett eget kontor.

  Så länge vi använder dessa ord så verkar det logiskt och sunt.

  I historiskt perspektiv var det skamligt att vara lönearbetare. Fria och friska män och kvinnor var bönder på egen gård eller drev en egen verksamhet som ett bageri. Bara de som hade problem med spriten, eller var längst ner i hierarkin som statare, soldater och luder sålde sin tid för pengar.
  (https://en.wikipedia.org/wiki/Salary#Roman_empire_and_medieval_and_pre-industrial_Europe)

  Så visst är det omoraliskt att lönearbeta!

  (Ändå gör jag det titt som tätt, liksom att jag ibland kör runt med min gamla dieselbil. Vem vill kasta första stenen?)

  • Hej Goran,

   Har du kollat videon, jag tror du kommer gilla den?

   Ordval är fantastiskt intressant och hela psykologin kring vad vi kan förmedla med ord. Jag jobbade på en bilfirma som ung. Vi hade en gammal gubbe som var säljare där. Han var helt rudis när det gällde bilar trots att han såld dem i hela sitt liv. Han kunde knappt köra. Men han var en av de främsta säljarna i Sverige av vissa typer av nybilar. De lyckades aldrig ersätta honom med någon relevant säljare när han gick i pension. De som kom var snygga, trevliga och kunniga. Men det såldes för lite.

   Jag nämnde ju också ordet arbetsgivare, jag tror vi är på samma våglängd där.

   Jag gillar flexplatserna som inte har tillräckligt med platser. Min brorsa jobbar på ett ställe där de har flextid och flexkontor. Problemet är bara att det inte finns arbetsplatser till alla. Och hemarbete är inte tillåtet.

   I Sverige har vi haft bruksorter, kanske främst lite norr över, men de finns Mälardalen och söder därom också. I Skåne och här i Småland har det mest varit enskilda bönder och väldigt lite storbolag. Så sent som på 1960-talet var ju de flesta här ute egenföretagare. Idag är det inte många som är det.

   Själv kastar jag helst sten i glashus!

 3. På tal om ord. Arbetslös tyder på att du förlorat något medans i Norge är du arbeidsledige.

  Som jägare kan jag tycka att det är lite intresserant att kaninerna skapade sådan uppståndelse…. Säger en del om hur folk lever och tar in världen.

  Blev lite blandad kommentarer men som vanligt tacka för att du delar med dig av dina tankar!

  • Hej Dacke,

   Ja, begreppet arbetslös måste tolkas som att normen är att man har arbete. Bra poäng!

   Ja distansen till matproduktionens grund har blivit stor och för vissa väldigt teoretisk. Det är en av slutsatserna man kan dra utifrån kritiken vi fått tror jag.

   Tack själv!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna