Likvid – I dag säljer jag i princip alla mina innehav

6
1727

I tisdags började jag sälja av delar av vår fondporfölj. Närmare bestämt så valde jag att sälja en fond som fokuserat på amerikanska tillväxtbolag. Tyvärr så tar det tre dagar för en försäljning att gå igenom så vi fick vara med på gårdagens ras på mer än 4% i det innehavet.

 

 

Jag är inte synsk, så jag vet inte var börsen och bolagens värderingar ska ta vägen, men det har varit rörigt bland de stora teknikbolagen i USA ganska länge och fonden som helhet har stannat sin nästan explosiva tillväxt helt. Bland annat det, men också det jag kan läsa mig till om de stora innehaven i fonden bidrog till säljbeslutet.

Efter gårdagens stora nedgångar så har jag beslutat mig för att sälja av stora delar av mina fondinnehav. Jag tror det kan bli rörigt en period och jag ser inte att det finns en balans mellan mina fonders riskexponering och möjliga uppgång. Teknikaktier som främst varit i fokus de senaste dagarna finns i mina tillväxtfonder, globalfonder, och min Såfa i PPM.

Jag kommer ligga likvid i hög utsträcking. I PPM valde jag att byta till Spiltan korträntefond.

I grunden är jag positiv till aktier men i vårt sparande så är det stora värden som ska användas i nära framtid, till att leva eller köpa hus för, så jag klarar inte en för rörig marknad just nu.

Jag har inte förändrat något i min tjänstepensionsportfölj. Om nedgångarna fortsätter gör jag det i början på nästa vecka.

6 KOMMENTARER

 1. Hej, ska du använda pengarna “inom kort” är det dumt att ha dom på börsen, och beklagar att din tajming på vägen ur kom just denna veckan. :/

  Hur ser du på det annars med investeringar? Långsiktigt, buy and hold, krama index, osv? Kör du generellt på det?

  Själv sitter jag still, för ska inte använda pengarna än på länge (10år+)

  • Jag hade nog legat kvar om jag inte varit tungt investerad i just de aktier som just nu har det skakigt. Så jag drivs mest av det faktum av att mina investeringar ser mindre aptitliga ut, snarare än att jag behöver pengarna snart. Det bidrar mer till att jag kanske inte har samma is i magen som jag haft annars.

 2. Hej!

  Mycket intressanta inlägg här:). Har du kikat något på utdelningsstrategier, låter som något som skulle kunna passa er då ni ändå måste äta av kapitalet under en period. Fokus blir då mer på kassaflöde än tillväxtbolag. Då kan man titta mer på diversifiering i sin allokering och är man samtidigt extremt långsiktig så kanske det inte gör något att ett infrastrukturbolag går ner med 50% om man köpt för utdelningen och tror att bolaget har rätt struktur för att kunna fortsätta dela ut i xxx år till. Har du då en direktavkastning på kring 5% så klarar du din 4% regel även om värdet i portföljen går ner.

  Timing är ju alltid svårt oavsett hur vi gör så själv försöker jag diversifiera då jag tror det kan bli väldigt stökigt men har samtidigt svårt att se att jag kommer tima marknaden, har missat både upp och nergångar förr..

  Tex om man trivs med Akelius och deras riskprofil etc så ger ju hans preferensaktier ca 6% per år.

  Skriver lite om detta på min sida, dock lite begränsat med content än men vi är inne på samma spår kring livskvalite etc:). Kika gärna in så kanske jag kan bidraga med lite tankar och ideer på samma sätt som du gör till mig:).

  Mvh,

  Jakob

  http://www.athhw.com

  • Hej Jakob,

   Jag har kikat massor på utdelningsstrategier, investeringsstrategier och specifika bolag. Efter fyra, snart fem år, har jag bestämt mig för att det är totalavkastningen som intresserar mig. Det finns flera skäl till det, ett av dem är att vi ska leva på vårt kapital och i det så är det inte religion varifrån pengarna kommer, det viktiga är att vi investerar sunt. Att i dagens läge hitta relevanta bolag som ger över 4% i avkastning är inte lätt. Hur väger man exempelvis högutdelaren Swedbank mot den relativt lågt direktavkastande Visa?

   Ta gärna en lämplig fond som benchmark relativt dina investeringsförslag. Storebrand Global Multifaktor har avkastat cirka 100% på femårsbasis. 250% på tio.

   Jag spanar in din blogg!

   • Hej! Såg det senare när jag läste fler av dina inlägg. Håller med att TR är viktigast, ett inslag där som många diskuterar är ju dock vikten av utdelning om man ser till TR och vilken andel utdelningarna har spelat över tid. Vissa kikar ju även på de bolag som konsekvent ökar utdelningarna etc.

    Som vanligt lär vi bara veta i efterhand vad som är bra/dåligt. Som svar på ovan så är det klart inte lätt men tanken i en bredare portfölj är lite som med index att överlag så går det ganska bra även om vissa blir lite sämre.

    Kikade lite snabbt på fonden som ser intressant ut, måste ju lägga lite tid om man skall kunna få en bättre förståelse men jämfört med det NET return index som de benchar mot så ser det ju onekligen bra ut. Tänker även spontant att value stocks, med låg volla varit i ropet länge och många av de bolagen = utdelningsbolag. Sen är det samma med utdelningsbolag som Stores fond, historiken är inte lika intressant som vad som sker framöver men generellt har Storebrand alltid gett ett mycket gott intryck på mig när jag var i branchen och träffade deras förvaltningsorganisation.

    Men att automatisera och minimera tidsåtgången kring investeringsfrågan är alltid aktuell såklart så tack för tipset kring fonden och hoppas du hittade något matnyttigt på min sida:)

    • Håller helt med. Bara för att jag inte gör utdelning till en religion betyder det inte att jag inte ser betydelsen av starka bolag med starkt kassaflöde samt ägarfokus. Grejen är den att med dagens låga räntor så håller inte riktigt de gamla riktvärdena som man ibland ser refereras till, typ: välj bolag med starka kassaflöden och cirka 4% i direktavkastning. De bolag du hittar där idag är de som förr hade 6-7% i direktavkastning. Alltså bolag med ganska svaga framtidsutsikter eller nästan obligationsliknande upplägg.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna