Jag tränade lite

0
766

Jag jobbade lite med mina kettlebells härom kvällen. Det var länge sedan och jag visste inte riktigt hur styrka, muskeluthållighet eller flås påverkats av en sommar som självförsörjande bonde. Jag hade lite misstankar, men Kettlebellen är det perfekta verktyget för att ge faktiska svar på dessa frågor.  Så här var beskedet!

 

 

Styrkan är relativt god, vilket jag anat, men skillnaden mellan höger och vänster sida är stor, mycket större än den varit när jag tränat och varit aktiv tidigare. Det hade jag inte sett komma i den omfattningen. Det märks att styrka och uthållighet kommer från arbete, där höger sida är den som naturligt arbetar, i stället för, som tidigare, via gymmets symmetriska övningar.

Skillnaden är minst lika stor när det gäller muskeluthålligheten.

I kettlebellpressarna och swingen jag körde är det axlar, rygg och händer som främst belastas. Axlarna är i hygglig form. Händerna betydligt bättre. Ryggen orkar helt klart mycket mer än resten. Ryggen, och till viss del bålen, samt händerna är de delar som används mest i bondelivet så det känns rätt och rimligt, men att ryggen var i så bra skick hade jag inte riktigt anat. Drag och tryckövningar är inte så vanliga i vardagen här ute, även om de förekommer, så att pressarna fungerade lite halvdåligt var väl enligt plan. Uthållighetsmässigt så är det axlarna som ger upp, och en del muskulatur kring dem, händer och ryggen kan jobba rätt mer.

Flåset är direkt dåligt. Det märks främst när man jobbar hårt under en period och därefter vilar. När jag är i skaplig form så hanteras mjölksyran ganska bra vilket märks i att pulsen och andhämtningen går ner nästan omedelbart och ganska fort. Nu fortsätter känslan av syrebrist nästan öka efter jag släpper kettlebellen och flåset och syran sitter i länge.

Sätt gärna det i relation till en ganska god förmåga att vara igång länge under medelhög belastning som jag har byggt upp. Jag kan såga motorsåg åtta timmar om hettan inte dödar mig exempelvis. Detsamma gäller vedhuggning och andra sysslor. Bondelivet ger inget vidare flås, men normala dagar så är man igång och jobbar, relativt hårt, ganska länge.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna