Aircon till djuren

0
376

Här är det stekhett redan vid sextiden på morgonen och precis som tidigare så har det lilla regn som legat någon dag bort i prognosen försvunnit och ersatts med en stor sol. Om prognosen stämmer så kommer vi haft ett stilla regn på cirka 15 minuter under juli. Kanske hade vi det dubbla i juni. Vi pratar totalt sett om några millimeter regn sedan i maj skulle jag tippa.

 

 

På det en rejäl värmebölja alltså. Det som kommer göra vårt liv riktigt surt här är om vattnet i brunnen sinar, annars överlever vi bra. Vi börjar väl bli lite solskygga kanske, det känns helt enkelt inget kul att jobba i stekande sol längre, och djuren är tagna, men 30 grader är faktiskt inte så hemskt. Jag har tillbringat en sommar i trakterna kring New Orleans i södra USA och minns hur dagarna som maxade ut kring 110 – en bit över 40 grader Celsius – gjorde en ödmjuk inför vädrets makter. Lite som när det blir runt -20 grader, eller kallare, under svenska vintrar. Man förstår då på allvar att temperaturerna kan döda och att det kan gå fort. Men värmeböljan som råder här i Sverige nu är inte där ännu. Värmen är så hög att den inte är komfortabel för många, men den är knappast dödande.

Har ni reflekterat över ordet komfortabel? Ordet har relativt många synonymer men kan ersättas med ett ord, nämligen bekväm. Motsatsordet är obekväm. Den hedonistiska lyckan handlar i hög utsträckning om att minska andelen obekväma situationer och öka antalet bekväma. Historiskt sett har värme varit något man förhållit sig till i den hedonistiska lyckan. Kanske enklast genom att man tagit det lugnt på väl vald plats – i skuggan, vid vatten, i en höstack – men också genom fläktar av olika slag.

Jag tycker vårt behov av komfort kan ifrågasättas, kanske främst för att det gör oss till slavar under våra egna laster på ett sätt som många inte reflekterar över. Men det finns också en etisk och moralisk aspekt på komfort. Hur mycket energi är det exempelvis värt att spendera på att sänka inomhustemperaturen några grader? Hur mycket måste vi jobba för att slippa kalla golv någon månad på vintern?

 

 

Som djurägare följer jag ett antal grupper på Facebook som handlar om djurhållning, främst då grupper som handlar om höns. Där dyker det då och då upp personer som stolt lyfter fram att de jobbar för att deras djur ska ha rätt komfort. Det är uppvärmda stallar om vintern och nu diskuteras hur komforten kan förbättras för hönsen i värmen. För mig är det ganska naturligt att erbjuda skugga och vatten, men många vill mer. De vill ge hönsen kylda grönsaker och frukter – varför inte en kylskåpskall melon i värmen – eller köra värmepumpen i stallet på ac läge.

Jag tycker det här är lite stötande men också lite sorgligt. Dels för att jag inte ser att djuren skulle ha något speciellt problem att reglera sin kroppstemperatur i 30 graders värme – givet skugga och vatten – samtidigt som jag ser hur naturligt det verkar vara att spendera pengar på komfort, till och med för höns. I den stund man gör det i 30 graders värme så tangerar man nog också det som är etiskt och moraliskt försvarbart, om vi inte gjort det långt tidigare i vår jakt på komfort.

Läs mer

Är du bortskämd och är du stolt över det?

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna