Varför jag inte skriver en bok – eller kanske gör det!

14
989

Jag börjar i princip varje dag med att skriva eller göra något kreativt. Jag försöker göra det först, före alla andra måsten, för sedan är det kört. Dels är det kört för att lugnet är borta och jag blir avbruten, men också för att känslan jag har, förmågan i tanken och ron att sitta och skriva, försvinner när jag börjar med andra sysslor. Så att skapa saker, exempelvis för en blogg som denna, är en viktig del i mitt liv. Att personer dessutom läser det jag gör, interagerar genom kommentarer, via sociala medier och e-post är en belöning som jag bara kunnat drömma om. Jag har dessutom blivit allt bättre på att uppskatta tiden och jobbet jag gör. Idag får mitt intresse ta lite mer plats, det får den tid som krävs, och allt som kommer runt bloggandet med bilder, korrekturläsning, teknik med mera, ger också stor tillfredsställelse. Jag kan stolt säga att jag lever som jag lär inom det här området. Jag har styrt om mitt liv så att det jag gör är viktigare än det jag ska köpa i framtiden, och jag får ut allt mer av det jag faktiskt gör.

I det här sammanhanget har jag naturligtvis funderat på att skriva en bok. En bok som i sig skulle vara utvecklande och belönande att skriva. Som kunde ge mer till de som läser och gillar det jag gör. En bok som kunde ge mig och bloggen ökad lyskraft så att jag kan nå fler, som kan ge mig möjlighet att komma ut att föreläsa och skapa möten med människor som kan lära mig mer och utveckla mig. En bok som skulle kunna ge energi tillbaka i olika former.

 

 

Flera av bloggens läsare har också varit inne på att jag skulle skriva en bok. Kanske främst som ett svar på mina önskemål om att ni ska stödja bloggen, som är ett ganska fåfängt försök att få någon form av ekonomiskt stöd i det jag gör. De har också sett försöket med Patreon och konstaterat att det nog är bäst att försöka jobba med konventionella medel, så som att sälja en bok, om man ska försöka hitta någon form av intäkt i skapandet på webben. Så tankarna finns hos mig, och hos flera av er, och trycket har sakta ökat; allt oftare hör jag “du borde skriva en bok”!.

Som en första marknadsundersökning så genomförde jag en omröstning på Twitter för någon dag sedan, ni ser den här nedan.

Den här omröstningen skulle kunna peka på att det finns 36 potentiella kunder till en bok. Av mina tidigare erfarenheter med podden så vet jag att jag kan få med cirka 1-3% av mina följare i olika aktiviteter (1% är i många Internetsammanhang en normal referens. 3% är väldigt högt och indikerar att ni som följer det jag gör gillar det). Det är få som svarat, och många av mina mer hängivna fans finns inte på Twitter, så det är nog möjligt att det skulle finnas 50 – 100 personer som är villiga att köpa en bok av mig, så här inledningsvis.

Om jag skulle kunna sälja 100 böcker på förköp (det här är en viktig poäng som jag återkommer till), via exempelvis Kickstarter, så anser jag i princip att det finns ett case för en bok, och siffrorna i omröstningen indikerar väl att det åtminstone verkar inom vara inom det möjligas ram, att få i hop det.

 

 

Inledningen till trots så är jag dock väldigt tveksam till framtida bokskrivande. Det finns en rad skäl. Grundfrågan handlar egentligen om huruvida jag ska fortsätta vara en offentlig person som jag är idag, och lägga ned så mycket tid och kraft på det som jag gör. För det första så har jag gjort den här resan från bloggens början i ett sorts sökande, och som en form av självmedicinering. Jag är klar med det. Jag har lärt mig massor, men jag känner också att jag har landat. Det betyder att det finns andra saker jag gillar att göra som måste vägas mot ett eventuellt skrivande. Jag vill igång och cykla nu, på allvar, exempelvis. Men även lägga mer tid med familjen. Jag kan snickra på gården eller bygga ett garage. Läsa mer själv, eller jobba extra hos bönderna runt om. Det är inte självklart att skrivandet och interaktionen med människor via digitala medier ska få ta mer tid och plats. Det är snarare en kandidat för att rensas ut. Jag vill inte göra mer, jag vill fokusera mer!

Nu säger kanske ni som hängt med ett tag här att jag nog tänker bakvänt. Under en vecka är det många som ser och läser det jag gör. Jag har själv sagt att jag har starka interna belöningssystem kopplat till skrivande och skapande. Varför då inte välja att fokusera på det jag har istället för att sträva vidare mot något nytt? Att skriva kostar väldigt lite, det kan göras var som helst, när som helst. Att ha det som en av sina mest belönande sysselsättningar är en gåva. Att få tusentals läsare av ett inlägg, som jag ganska ofta kan få, är en dröm för de flesta.

Visst, ni har har rätt! Det är väl det att jag i princip har gjort det här så bra som jag bara kan, och jag tycker inte att jag gör helheten speciellt bra, samtidigt som det här tar mycket tid. Jag skriver inget som kommer gå till historien. Jag är usel på marknadsföring – ni har väl alla missat att jag och hela familjen var med i Aftonbladet, eller? – och jag är nog inte speciellt “likeable” vilket gör att många håller distans. Så jag ser det positiva, men har också en rad olika skäl att ifrågasätta de jag gör.

Kommentar på Instagram då jag la upp en bild på Tweeten ovan.

Det som påverkar mig mest kring bloggandet är kontakten med det som kallas “true fans”, alltså sanna anhängare av det jag gör. Jag är rejält stolt över att den här bloggen har en så stor andel true fans, men bilden är komplicerad. Det är bloggens sanna anhängare som skulle göra mödan värd att skriva en bok. Men många av de som läser här motsätter sig snarare ett bokinitiativ än stödjer det. Skälet är oklart för mig. Sambon tror att det har med pengar att göra, precis på samma sätt som de som var vansinniga för att de skulle betala åtta kronor för podden, något som de ansåg vara veckans höjdpunkt.

 

 

Att skapa i offentligheten är påfrestande och kanske är jag för negativ. Men jag är också lite härdad. Det finns massor av människor som gärna språkar med mig, är min kompis, vill att jag analyserar deras fond- och aktieval, som vill att jag skriver om ditten och datten, extraherar ljud från videon och presenterar i poddformat, spelar in intervjuer med mig och fan och hans moster. Det är bara det att de närmar sig mig som hantverkaren. De vill att jag ska ge dem en nytta. Ett fans hittar mer utbyte än så i relationen. De som vill ha nytta av mig ska köpa min bok när den blir klar. Då den finns recenserad och kvalitetssäkrad. Leveransklar via Adlibris, eller kanske ännu hellre via ett bibliotek. Det är inget fel med det, men jag tror inte att de är de människorna som kommer göra att jag skriver en bok. Det är de sanna fansen som gör skillnad här, frågan är hur många de faktiskt är och hur avigt inställda de är till en bok.

Ska jag vara helt ärlig så har jag egentligen bestämt mig för att inte skriva en bok. Dels av orsakerna jag angett ovan, men i beslutet finns också erfarenheten från jobbet med podden. Där lärde jag mig att material som ska förpackas och ges en viss air av att vara en produkt kräver mycket jobb att få samman. Samtidigt är betalningsviljan så låg för det jag gör, att väldigt få nås. Det gör att det blir lite av en dubbel dumhet. Jag får lägga tid och energi på formalia, struktur, korrekturläsning, konvertera format, kritiskt redigera och så vidare, samtidigt som allt färre tar del av det jag gör. Nu när vi pratar om böcker så skulle det innebära att jag skulle jobba mycket hårdare för att producera något mycket färre skulle läsa, än om jag gjorde några halvdana inlägg här.

Det som gjort att jag börjar vackla lite är att flera varit på mig om att det jag gör på bloggen egentligen inte finns fångat bra i någon bok. Åtminstone inte på svenska, om nu inte Fantastiska Farbror Fri täcker den luckan, och att några personer, som kanske är riktiga anhängare, har börjat visa sig lite mer. Personer som skulle kunna vara kärnan i bokens skapande.

Om jag ändrar uppfattning och nu skriver en bok så tror jag vägen framåt är:

 1. Vi diskuterar innehåll här på bloggen ett tag.
 2. Vi kör någon form av Crowdfoundingupplägg, säg på 100 böcker.
 3. När kvoten är fylld kör jag järnet.
 4. Jag hoppas att få några personer som referensgrupp – jag kommer ha lite krav på er.
 5. Vi kör stenhårt för att få ut en bok tidig höst – som egenutgivare är det fullt möjligt.

Vad tror ni? Ordet är fritt!

14 KOMMENTARER

 1. Väldigt spännande att läsa dina tankar om att ge ut en bok. Detta funderar många bloggare på ska du veta. Av den enkla anledningen att det ger en viss legitimitet och tyngd i ens budskap man vill nå ut med att ha gett ut en bok på ämnet. Har man skrivit en bok om sitt ämne man vill kallas mer eller mindre expert på ökar ens chanser att få uttala sig i frågor som rör ämnet, få vara med i paneler, föreläsa och hålla workshops osv. Det är ganska mycket det bloggare (även kallade Influncers) kan bygga sin business på – eftersom bloggen i sig ser sällan särskilt stora inkomster för en “Svenssonbloggare” 🙂

  • Hej Linnea,

   Det är precis som du säger. En bok ger tyngd och också möjligheten att ta betalt för arbetet man lägger ner. Det blir en blogg och produkt som hänger samman på ett bra vis. Möjligheterna en bok ger, som du lyfter fram, med föreläsningar och workshops är också något som ger energi tillbaka till oss som skriver. Samtidigt måste man vara realist tror jag. Det är tufft att hitta möjligheter för de som är kända från tv – typ lyxfällan – inom det här området och jag vet idag att för att nå upp till 1 000 true fans som man pratar om – man brukar ange den siffran som kritisk massa – så behöver jag ha ungefär 30 ggr mer trafik på bloggen. Det kommer inte hända.

   Störst potential här tror jag en bok skulle ha om den hjälpte till att skapa ett tajtare nätverk kting bloggen, vilket jag är inne på när jag säger att jag vill ha de som gillar det jag görs stöd.

 2. Det är nåt speciellt just med att skriva en bok. Det är något mer beständigt och permanent jämfört med att skriva en blogg. Så även jag har en viss lockelse av att skriva en bok. Men samtidigt så känns det som ett väldigt stort projekt som jag skulle ha svårt att ro i land med 3 ungar längs benen. Men lycka till med ditt författarskap. Heja heja! 🙂

  • Tack Liw,

   Ja heja! Jag har också mycket att göra, men jag har också delar av materialet halvfärdigt. Så jag skulle komma långt med en veckas fokus tror jag.

 3. Jag har ju dykt på dig tidigare och tycker att det är en bra idé att skriva en bok och att bl.a. fånga den ovanliga resa ni gjort mitt i livet med flera barn i skolålder vilket spetsar till vissa frågeställningar kring att flytta ett par gånger och leva enklare inkl. att avstå många dyra aktiviteter som nästan upplevs som inskrivna i grundlagen för många familjer. Jag tror t.ex. att det finns många spännande vinklar att beskriva kring sociala aspekter av denna resa, snarare än ekonomiska.

  Förstår att du inte bestämt dig ännu, men som motivation har du en latent order från mig på tio böcker (som jag kan ge mina vänner)!

  • Tack Bror Jean,

   Ja, du är ju en av dem som tror på bok och stödjer idén. Kanon! Jag tänker nog att boken ska vara mer allmän, mer filosofisk och ämnesinriktad, och jag tänker mig att den kanske bara skulle vara e-bok. Du lyfter fram lite andra vinklar här som är intressanta. Om vi går vidare ska vi därför prata formerna rätt mycket tror jag. Det finns klara poänger i det du säger.

 4. Har fortfarande inte smält att du (ni) vettiga människor ska flytta till Stockholm och arbeta.

  Jag e med på boken om den fokuserar mer på filosofi än höns och lönearbete i huvudstan.

  Sätt igång!

 5. Jag läser din blogg hyfsat regelbundet och tycker att den är bra. Jag kollar i stort sett aldrig på videoinläggen, för att jag helt enkelt hellre vill läsa. Jösses vad det fick mig att känna mig uråldrig!!

  Det jag värdesätter med din blogg är att vi är i hyfsat samma ålder, verkar jobba inom grovt samma område. Det gör att jag har lättare för att känna igen mig och det är för mig ett stort plus!

  Jag skulle lätt kunna läsa en bok som varvar filosofin bakom hur ni arbetar med anekdoter från er period som icke löneslavar. //Eva

  • Hej Eva,

   De skrivna inläggen går bättre här än mycket annat jag gör. Samtidigt så är det många som skriver och dessutom ger video och ljud andra möjligheter. Att se hur vi bor, att lära känna mig bättre osv är sådant som tillför bloggen rätt mycket.

   Naturligtvis är det så att vi följer de som vi har lätt att relatera till i moderna medier. För mig har det såväl för- som nackdelar. Jag får inte den snabba tillväxten i antal följare på sociala medier som de som är 30 år och delar sin sparresa. Medan stödet för det jag gör här faktiskt är ganska stort, det är en hög andel av läsarna som stödjer bloggen helt enkelt. Totalt sett så tror jag att vår resa och vår bakgrund – exempelvis med fyra barn – skulle kunna göra en bok mer allmänt läsvärd.

   Du är den andre här – Bror Jean var den förste – som lyfter fram önskan om bilder från vårt liv som en del i boken. Jag noterar detta!

 6. Jag skulle stödja ett bokprojekt på Kickstarter. Men jag tror att du ska räkna med att samarbeta med en redaktör på förlag eller betala för en frilansande förlagsredaktör. Det är så mycket jobb med alla delar i produktionen (som du själv nämner), och mina erfarenheter från förlagsvärldens marginaler i ett tidigare liv säger att man gärna gör den resan med en redaktör. Men det kan det säkert vara värt, beroende på vad du ser som ert nästa steg i livet.

  • Hej Storugglan,

   Jag tror inte det är realistiskt att få ett förlag att stötta boken om det nu inte skulle bli ett sagolikt tryck på typ Kickstarter. Att köpa för mycket tjänster är inte heller möjligt med en upplag kring 100 böcker som jag tror vi pratar om här inledningsvis. Det är inte ens säkert att det är värt att trycka någon bok utan bättre att köra e-bok. Men allt sådant ligger en bit fram i tiden. Någon form av extern stöttning måste till, precis som du är inne på. Det finns en hel del duktiga människor här på bloggen, och i dess direkta anslutning, som skulle kunna hjälpa till med stöd. Jag tror vi måste få med dem i jobbet om det ska bli någon bok.

   Att köpa mer komplett stöd och en första tryckt upplaga har jag en mental prisbild av som är kring 30 000 kronor utan att ha researchat det mer och utan förhandlingar. Det är ingen väg framåt. På 1 000 böcker är det fullt rimligt.

   Nu går väg framåt i den frågan att bestämma ganska sent. Så jag jobbar för en rimlig mental startpunkt på 100 böcker, men om jag är för dyster i det och efterfrågan är högre så öppnar sig andra möjligheter.

 7. Jag skulle läsa (har inte twitter, så nr 37 nu kanske). Läste minimalisternas bok tidigare och skulle läsa din med då jag gillar de ingångar du har till ämnen (ekonomiska likväl som filosofiska eller annat). Helst ser jag en bok med mer filosofi och mindre spartips och ekonomi i likhet med vad några här tidigare skrivit.

  Trevlig kväll, och tack för en bra blogg

  • Tack David.

   Nästa steg är att skissa på upplägg och innehåll, men jag tror att en eventuell bok från mig måste ta vid där andra böcker slutar i ämnet spartips och ekonomi, i de delar de är med.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna