Våga fråga den som förbereder sig för arbetslivet igen – vad som helst!

21
1189

Sådär, det har blivit lite av en arbetsvecka här i veckan då vi vridit och vänt lite på mitt arbetsliv och ert. Allt började i helgen med att jag berättade lite om mitt liv, och arbetsliv, som det varit och hur det påverkade tankarna framöver, när vi planerar för vad vi gör när vår tjänstledighet är över. I helgens inlägg säger jag öppet att jag tror att de troligaste spåren framåt handlar om att vi återgår till arbetslivet. Det väcker reaktioner. Redan första gången jag nämnde att jag börjar snegla på arbetslivet igen, vilket jag gjorde i samband med att jag pratade om hur jag/vi resonerat kring våra studier nästa år, så uppstod massor av frågor. Och synpunkter!

Så vi kör en frågestund kopplat till det svårsmälta budskapet. Här är en familj som kämpat för att göra sig fri från ekorrhjul och måsten för att leva ett enklare liv som fria, men nu låter det alltså som vinden vänt och de laddar för en återgång till arbetslivet. Kanske!

Vad undrar du över då …

21 KOMMENTARER

 1. När du säger Stockholm infinner sig den omedelbara frågan om bostad, kopplat till prisnivå, alternativkostnad och risknivå. Hur tänker ni i detta?

 2. Oväntat. Trodde inte det efter så kort tid. Behöver ni det för att stärka ekonomin eller är det för att det är nya utmaningar på jobbet?
  Själv jobbar jag endast 2 veckor i sommar. Efter sommaren kommer jag jobba 70 %. Inspirationen till denna förändring kommer till en del av att följa en del bloggar såklart är din en av de bästa.
  Budskapet om att man kan göra en förändring är så viktigt. Tror många fler skulle kunna göra det om de bara visste hur.
  Hoppas du och familjen får en toppenfin sommar!

 3. Jag undrar om du tänkt tanken på att starta egen konsultverksamhet istället för att återgå till en vanlig anställning? Utifrån vad jag läst i bloggen borde du ha förutsättningar rent kompetensmässigt att köra som konsult och på så sätt kunna kombinera frihet med arbetsliv.

  • Bra fråga som är högaktuell eftersom jag diskuterat med en kompis som håller på med övergång till konsultlivet. Jag tar med mig den till svarspostningen!

 4. Hej!
  Har ni funderat på utifall ni återkommer till någon ny paus från arbetslivet igen om några år? Eller kommer ni jobba deltid under perioder?

  Carolina

 5. Jag är lite inne på carolinas fråga, hur ser ni långsiktigt på era planer? Inte närmsta året utan kanske 5 år, 10 år. Vore intressant att höra dina och era tankar där kring arbete, vart ni bor, hur ni lägger upp livet då och de steg ni kan behöva ta för att komma dit.

 6. Jag är lite nyfiken på hur barnen ställer sig till detta? Inte just att ni ev. ska jobba, men tänker på att de kanske måste flytta igen? Har faktiskt saknat barnperspektivet lite på allt det här. Hur känner de? Jobbigt? Skönt? Osv. Just att dra upp barnen från sin tillvaro är mitt största hinder för att ”hoppa av ekorrhjulet” Så det hade varit intressant att höra hur era barn har upplevt detboch känner inför ev förändringar 🙂

   • Tänker att du genom ditt bloggande blivit en offentlig person med rätt stora åsikter om hur du uppfattade den avslutande tiden på jobbet. Detta kanske påverkar dina chanser att få ett nytt jobb både positivt och negativt. Dina reflektioner kring detta skulle vara intressanta att läsa.

 7. Kanske inte en fråga men en reflektion. Jag har själv sparande och drömmen om att jobba mindre som drivkraft när mitt arbete varit jobbigt. Något som betyder mycket och ger mig energi att klara av en ibland tuff arbetssituation. Fick en tankeställare när jag antydde till en kollega att jag planerar en nedtrappning. Hans analys av mig som person var att jag (liksom många i karriären/ekorrhjulet) skulle förgås av att inte driva utvecklingen framåt på jobbet, att inte jobba hårt och vidareutveckla mig själv professionellt…. så till min reflektion; mitt jobb är utmanande, kul, hårt, stressigt, ledsamt, spännande, slitigt på kropp och själ, kan leda till sömnbrist, posttraumatisk stress, värk mm…vid en total frihet så slipper jag detta men det innebär samtidigt att min yrkesmässiga utmaning försvinner liksom lagandan, kamratskapen, spänningen, drivet mm…… min slutsats är att jag drivs nu av att ha ett kapital som gör att jag har möjligheten att göra ingenting kanske inte resten av livet men en period speciellt om konflikter och omorganisationer mm sker. Jag planerar även en längre ledighet med fokus på fysiska utmaningar, familjeliv, resor och odling för att sedan gå tillbaka med förhoppningsvis ny energi till arbetet. Är det där du landat lite tankemässigt även om du kommit längre i en frihetssträvan?

  • Bra frågor Martin,

   Jag har spelat in en svarsvideo som jag håller på och meckar lite med just nu. Där kom inte frågan med, men jag svarar i inlägget som hör till. Jag tror du är ganska nära min livssyn i mångt och mycket.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna