Föda upp kycklingar för att bli självförsörjande på mat

8
309

Vi sparar och gnetar, försöker hitta små intäkter och förvalta vårt lilla kapital klokt, men vi stannar naturligtvis inte där. Vi arbetar hårt för att förse oss själva med mat och bränsle i olika former för att öka vårt oberoende och samtidigt hitta en sysselsättning som är själsligt väldigt belönande.

I det här inlägget får du följa med och se hur vi tänkt runt vår kycklinguppfödning och hur vi strävar efter att bli självförsörjande på kycklingkött. Ett kött som vi äter i form av hel eller styckad fågel och som färs.

Du får se vilka val vi gjort runt äggkläckare, hur många kycklingar vi behöver producera och hur vi sköter den första tiden när kycklingarna är som minst och mest utsatta.

Videon innehåller två produkter som du hittar mer information om här:

 • Äggkläckningsmaskin Covina
 • Värmetak för kycklingar

Länkarna är så kallade “affilate-länkar” det vill säga att jag erhåller en viss ersättning om du handlar via länkarna på Lantbutiken. Jag har dock ingen koppling dit, inte heller erhåller jag någon ersättning för att producera det här inlägget.

8 KOMMENTARER

 1. Varför låter du inte hönsen ruva fram kycklingarna och sedan ta hand om dem? Vi lät en höna ruva på tre ägg i januari och har nu tre kycklingar som springer omkring i hönshuset. Hönan fick på slutet av ruvningen hjälp av ytterligare en höna i flocken så vi har nu två fantastiska hönsmammor som ser till att kycklingarna mår bra utan inblandning från oss. Fåglarna bor i en del av en gammal stenlagård och kycklingarna har klarat ganska låga temperaturer (-grader) bra. Hönsen värmer dem. Vi kunde låtit hönan ruva på fler än tre ägg men det var första ruvningen för oss så vi började i liten skala.

  • Det skulle jag gärna göra Maria, men vi har ingen ruvningsvillig höna. Hybriderna vi har har inte den ådran alls, och ingen av Orpingtontjejerna visar någont som helst intresse. Tyvärr!

   • Då kanske jag haft tur. Har Hedemora och de böjde ruva vid 10månader. Nästan så att jag varit orolig för att ena hönan bara kommer att ruva och inte värpa framöver. Det som triggade igång ruvningen var nog att jag var lite slarvig att plocka in ägg så de låg kvar några dar.

   • Orpington kan lägga sig och ruva i vuxen ålder, hybrider gör det sällan. Ett trick kan vara att lägga ut en låda med hö/halm på golvet. Har själv 7 olika raser då jag vill ha olika färg och storlek på äggen.

    • Vi fyller på med ägg av olika sorter och färg här också vartefter. Våra Orpington är kanontrevliga men vill inte ruva ännu. Kanske kommer det med åren, får vi hoppas!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna