Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Paretoprincipen – spara pengar och hitta en vinnande livsstil

Vill du spara pengar eller hitta en livsstil som gör att du får ut mer av livet? Kanske både och? Har du hört talas om Paretoprincipen? Om inte så kanske du har hört talas om 80/20-regeln som är samma sak? En ständigt återkommande observation är att 80% av resultatet från en aktivitet kräver 20% av insatsen, men en kanske mindre känd konsekvens av Paretoprincipen är att allt för små insatser inte ger några resultat.

Det här inlägget är en uppföljning på gårdagens inlägg om ekonomiska sanningar för den som vill köpa tid för pengarna. Där pratade vi kort om att en vanlig privatekonomisk sanning ofta är att vi ska göra små insatser under lång tid för att nyttja exempelvis ränta-på-ränta effekten eller för att vi beaktar besparingar, som lite billigare bostadslån, under lång tid. Men för oss som vill frigöra mer egen tid i vår tid gäller andra sanningar, eller snarare andra prioriteringar.

Pareto ger dig många kloka svar.

Pareto ger dig många kloka svar.

 

I sin mer generella form så ser förhållandet mellan den insats vi gör och resultatet vi kan förvänta oss ut som i grafen nedan. Det finns två områden i den s-formade kurvan – starten och slutet på kurvan – där resultatet inte ändrar sig så mycket trots att insatsen ändras, och så ett område där det nästan finns ett linjärt samband mellan insats och resultat.

Paretoprincipen i kurvform.

 

Exempel - träna
Tänk att du vill förbättra din löpning, din tid på milen.

En mycket liten träningsinsats så som en promenad en gång i veckan kommer då inte göra någon skillnad att tala om och vi befinner oss i nedre vänstra hörnet på grafen. Men så ökar du insatsen lite, tränar regelbundet tre dagar i veckan och saker börjar hända, du blir fort snabbare och starkare. Här kommer du märka att en ökning från tre träingspass till fyra gör skillnad. En missad träningsvecka likaså.

Om du sedan fortsätter utvecklas och träna allt mer så närmar du dig efter ett par år en nivå där det krävs väldigt mycket träning för att öka styrka och snabbhet det minsta. I det här läget är beskrivs sambanden av grafen högt upp till höger.

 

 

Är ni med? Det finns alltså kloka människor som funderat på hur vi bör förhålla oss till insats och förväntat resultat inom många av livets områden och vi kan dra nytta av det.

I det gröna området vill vi vara!

 

Exempel - Spara pengar
När jag sparar pengar för att köpa mig tid vill jag ha ett resultat från mitt sparande inom ändlig tid. Det är viktigt av flera skäl. Dels för att min motivation är  ändlig och beroende av att jag ser resultat, men också för att mitt liv är ändligt. Då är det ganska meningslöst att vara i nedre vänstra hörnet på kurvan i mitt sparande.

På samma sätt så spelar de sista kronorna kanske inte jättestor roll om jag redan sparar mycket pengar, jag behöver alltså inte vara i övre högra hörnet.

I praktiken påstår jag att vi bör spara någonstans mellan 30-80% av lönen efter skatt för att hamna i det gröna fältet i grafen ovan.

Inte nog med att 30% i sparande ger reella resultat, det drar också ned kostnadsnivån på ett sätt så man gynna dubbelt. I vårt fall betydde exempelvis en sänkt kostnadsnivå och ökat eget sparande – och den buffert det byggde upp – att vi kunde säga upp en stor del av våra försäkringar. Som i sin tur, ganska rejält, ökade vår förmåga att spara.

Lite mer allmänna slutsatser

Vi kan fortsätta exemplen ovan med bantning eller husrenovering men låt oss försöka formulera en mer allmän slutsats.

De flesta av oss är inte för långt upp till höger i Paretoprincipens S när vi gör något, vi är för långt ner till vänster! I allt!

Paretokurvan säger: För att vi ska kunna förvänta oss ett resultat som är värt att jobba för så ska vi stoppa in en tillräckligt stor mängd energi och arbete. Det kräver fokus och tid. Två saker som vi i konsumtionssamhället lider brist på.

Här finns svaret på varför mindre kan vara mer och varför jag tror minimalistiska synsätt är så populära. När vi inte dräller bort tiden och pengarna på ett stort antal aktiviteter – alla längst ner till vänster – utan fokuserar på ett fåtal önskade resultat så håller vi oss i det område som jag markerade grönt tidigare. Det område som ger ett resultat som märks och därmed positiv återmatning, en återmatning som i sig ger oss mer glädje och gör att livet känns lättare.

 

 

Vill du läsa mer?

Wikipedia skriver om Paretoprincipen.

Minimalisterna har skrivit om kopplingen mellan Paretoprincipen och Minimalism.