Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Resultat från fredagens omröstning – Betala dig själv först

Jänkarna har ett härligt uttryck i samband med sparande: ”Pay your self first every month”. Det är väldigt talade för hur vi som sparar och sätter förmögenhetsbyggandet i första rummet tänker. Tyvärr har vi har inte den tydligheten att förmögenheten ska byggas först  bland svenska sparekonomer och sparare alla gånger. I stället handlar det om att få så mycket för pengarna som möjligt eller säkerställa att alla behov möts i någon form. Första gången jag insåg skillnaden i förhållningssätt var när jag jobbade med inläggen kring barnförsäkringar här på bloggen. Jag insåg att många hade pengarna som behövdes för att kunna avstå barnförsäkringen, men att man inte ville ta risken att behöva ändra sin budget och sin önskade konsumtion om något olyckligt skulle hända. I stället valde man en försäkringslösning. Samma frågeställning återkommer exempelvis när vi sparar till bilköp på säkra sparkonton med låg avkastning. Vi avstår potentiell avkastning för att minska risken, vi har alltså försäkrat bilpengarna, samtidigt som vi reserverat pengar för framtida konsumtion. Och det innebär då som vi var inne på inledningsvis även att vi måste teckna barnförsäkring.

Utifrån det här inser ni säkert att jag är tveksam till att göra en budget och skapa en rad poster där pengar splittras och läggs i egna högar. Inte för att jag är emot att vi har god kontroll och översikt av ekonomin, utan för att det lätt betonar något annat än förmögenhetsbyggande – och i det sammanhanget ger oss högre kostnader och lägre avkastning – som är det som jag anser är viktigt. Därför ställde jag då frågan i fredagens omröstning om hur ni gör med era sparade pengar.

Jag har utvecklat tankarna i videon nedanför.


 

 

Resultatet från fredagens omröstning.

Läs mer här

Behövs barnförsäkringar?

Hur mycket av din konsumtion är känslomässig? – Åker du bil när du köper ekomorötter?