Att spara för att kunna äga sin tid ger lite andra sparsanningar

8
220

Jag funderade vilket som är viktigast, att spara länge, eller spara mycket nu. De vanliga råden kring privatekonomi handlar ofta om att vi ska börja spara i tid och spara länge. Det är inget dåligt råd, men för den som vill äga sin tid så finns det aspekter på sparandet som är viktigare.

God kontroll på ekonomin och en förmåga att leva billigt ger goda möjligheter i livet snabbt. Vi började vår resan 2014 och gick på ledighet sommaren 2017. För att kunna jobba med det tidsperspektivet så är det bara det egna sparandet som avgör i alla beslut.

 

 

Läs mer

Ekonomiskt fri – ekonomiska grunder

http://onkeltomsstuga.se/2015/08/det-renlariga-sattet-att-berakna-sin-sparkvot/

Vi gjorde det!

Mycket mer att läsa och lyssna på finns här

Samlingspost – Ekonomiskt fri, 4%-regeln, fritt eller bundet kapital och mycket mer

8 KOMMENTARER

 1. Så väldigt spännande tankar! Jag brukar tänka att jag indirekt köper mig tid genom att arbeta 50%, något som för övrigt möter enormt motstånd hos vänner & bekanta som tycks mena att jag sätter hela min pension på spel.

  De svenska välfärdssystemen är ju som vi alla vet uppbyggda kring tanken på medborgaren som arbetar heltid hela sitt yrkesverksamma liv, endast med giltiga avbrott såsom barnledighet och sjukdom (vilket i sig kan föra in en på mkt intressanta tankar om de sk diagnosvinster som finns för den enskilda medborgaren osv osv, vilket leder till en ohelig allians mellan sjukvårdssystemen, läkemedelsbolagen och den enskilda medborgaren if you ask me).

  Denna heltidsnorm innebär att den medborgare som följer ditt eminenta förslag om att spara ett år 50% för att kunna vara året därpå helt halkar ur alla sociala skyddssystem, förlorar sitt sgi och kan inte längre återkomma till arbetsmarknaden och “stämpla” några månader t ex. Fri egenköpt tid är inte överhoppningsbar i de sociala systemen, har du inte pengar på banken i form av medel från såld lägenhet (tog ditt exempel), ska det således till rätt mycket socialt och ekonomiskt mod för att våga hoppa av karusellen. Detta leder som jag ser det till en enorm rigiditet i systemet och låser fast oss i det förslavande heltidsarbetet till vi får lov att gå i pension (vilket ju skjuts upp hela tiden dessutom).

  Vore intressant att höra dina tankar om detta, uppskattar din blogg väldigt mycket!

  Gott nytt 2018!

  Ann K

  • Hej Ann K,

   Tack för en mycket bra kommentar. Jag missade helt synen på socialförsäkringssystemen.

   Ja, visst köper du tid för pengarna när du jobbar 50% och konsekvensen är helt och hållet som du beskriver. Jag håller också med om att våra socialförsäkringssystem är gjorda för att vi ska jobba och konsumera.

   Men jag tycker det finns några saker som gör att bilden blir mer dynamisk. Det jag pratar om nedan är väldigt beroende på ålder, inkomst, antal barn, kollektivavtalens utformning osv. Men generellt:

   1) Om du tittar på vad du tjänar in och vad du får ut av samhället, relationen däremellan, så är du inte så missgynnad. Det är ett effektivt sätt att leva genom att vara snål och lita på sin förmåga att leva bra på små medel. Jobba mycket, skatta mycket, försäkra mycket och du har en väldigt effektiv apparat.
   2) Även om man kan bli utan exempelvis sjukkassa om man har otur när man njuter av sin fria tid så har den som har små inkomster också goda möjligheter att leva på den ersättning som finns under perioder då man har en SGI. Den som har “normala” vanor idag får det tufft, även om man kvalificerar sig för högre bidragsnivåer.
   3) Trygghetsfrågan är lite stressad/pressad. Det finns många som i samband med studier, föräldraledighet, utlandstjänst och fria val under vissa perioder står utanför samhällets trygghetssystem. Jag tror få skulle rekommendera en person att avstå högre utbildning pga av SGI, bara som exempel.

   Råden kring socialförsäkringssystemen är lite kantiga. Många av de akademiker som går i pension runt mig kommer få betala 55% marginalskatt på sina pensioner, vilket både indikerar goda inkomster som pensionär och väldigt ineffektivt upplägg om man ska se till ledighet relativt arbete. Små krav nu, små krav sedan, gör att det är relativt lätt att leva inom samhällets bidragsnivåer, även om de är låga.

   • Tycker du är inne på en viktig sak i punkt två ovan. En försäkring du själv skaffar dig genom att leva billigt är att du klarar dig på små medel. Se så som ni gjort nu (utan att ha koll på era ekonomiska detaljer, men gissar här), med små medel klarar ni er galant (kanske funkar en halvtidslön för er familj) för ni har designat ett sådant liv. Därför tror jag att man inte behlver ha sån stor oro för det socialförsäkringssystemet.

    För övrigt vill jag hålla med andra som kommenterar idag, intressant och bra inlägg.

    /David

 2. Hej Onkel Tom.

  Återigen: Tack för en intressant blogg och tankar du delar med dig av!

  Det här med tid och pengar blir lätt lite knepigt och som Ann i kommentaren ovan är inne på funkar inte våra system i dagsläget för att möjliggöra detta på bästa sätt. Det allra bästa – i min värld – är att göra sig så oberoende som möjligt av a-kassa, pension osv. Här kommer ett tidigt sparande/investerande och sparande i nuet (vilket jag skulle vilja jämställa med låga kostnader NU) in i bilden.

  Själv fantiserar jag om den tidpunkt då jag är finansiellt fri, men som du kommenterat på mina inlägg i frågan är jag så försiktig kring detta att jag riskerar att bli mycket gammal den dagen jag uppnår denna punkt och vad har jag vunnit då? (Tiden går och den får vi inte tillbaka.)

  Nog med svammel för denna gång.

  Gott nytt år!

  /Egon

  • Tack Egon, god fortsättning btw!

   Jag har svarat Ann, men som jag tror du och jag varit inne på tidigare så blir det bakvänt om man jobbar nu i skräck för att kanske få jobba sedan. Att leva och jobba nu med sikte på pensionen, kanske helt utanför socialförsäkringssystemet, är ju helt bakvänt om du frågar mig. Det enda jag kan garantera är att jag är ledig nu, vilket jag tycker är viktigt.

   Nästan alla råd vi får handlar om att göra sunda ekonomiska val, oaktat tiden. När den är oss riktigt värdefull så måste vi väga saker och ting annorlunda.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna