Gör ni en budget inför 2018? – Lyssna då på Onkelns råd!

4
119

Det finns två sätt att närma sig sparande. Det första och kanske vanligaste handlar om att sänka kostnaderna i ett ganska allmänt perspektiv, små förbättringar på många områden ger på sikt stora besparingar. Där hör tips och tricks som val av mobilabonnemang hemma men kanske även mer radikala åtgärder kring att sänka exempelvis matkostnaderna.

Det andra handlar om att designa sitt liv så att vi kan spara en stor andel av inkomsten, kanske 50% eller mer, och då krävs ofta mer radikala åtgärder. I det fallet kan vi säga att vi designar vårt liv för att sänka kostnaderna. Då byter vi bostad, avstår bil, skippar resor och byter ut kostsamma nöjen mot andra.

I videon pratar jag lite kort om de två synsättet och vad du kan förvänta dig att hitta inspiration kring här på Onkel Toms stuga.

Läs mer

Ska vi göra hushållsbudget för 2018 tillsammans?

Budget

 

4 KOMMENTARER

 1. Hej, ämnet känns extra relevant nu i och med er “omställning”. Spännande att se hur era intäkter och kostnader utvecklas. Jag letade runt men hittade ingen uppföljning för 2017 eller budget för 2018. Finns det upplagt på bloggen? (Och jag därmed är dålig att leta).

  • Hej David,

   Vi har en budget här ute om 20 000 kronor per månad. Men vi har haft svårt att hålla budgeten. Dels för att vi inte blev av med lägenheten som tänkt och för att vi har investerat i saker här som värmepump, vatten in och kylskåp. Och så har vi rest rätt mycket mer under andra halvåret 2017.

   Månadsuppföljningen, där du kan se våra månadskostnader här i vårt nya liv, ligger inte öppet längre. De finns på Patreon och är tillgängligt för de som lyssnar på podden. Jag har gjort det valet för att siffrorna är efterfrågade, och jag tänker att de då har ett värde, samtidigt som det ger oss lite mer privat sfär nu när vi öppet visar vem vi är och barnens kompisar följer oss på Youtube osv.

   • Förstår. Uppstarten drar lite extra kostnader. Tittar du framåt, ser du då en hållbar ekonomisk situation där ni kan välja att stanna en längre tid än först planerad på gården? Eller ligger kostnaderna på en nivå som ni förutspått?

    • Det är en svår fråga faktiskt. Jäkligt svår fråga. För vi har i någon mån sänkt våra behöv ytterligare sedan vi kom ut hit. Jag är knappt från gården, har inte alls några behov av att resa eller delta i aktiviteter som kostar stora pengar. Samtidigt har vi ett visst behov av att förenkla vår vardag. Få in vatten, köpa tvättmaskin, fixa lite utekök osv.

     Så ur ett perspektiv, ska vi säga strukturellt perspektiv, så är våra behov lägre än jag räknat med här ute och det borde leda till en mycket bra budget. Ur ett annat, mer vardagligt perspektiv, så erbjuder livet här lite andra möjligheter. Det är mycket roligare med maten exempelvis. Djur, som är en stor kostnad, erbjuder ett fantastiskt mervärde. Så en hund och en get skulle höja kostnaderna rätt rejält.

     Det går att leva skitbilligt här. Om det är det vi kommer göra återstår att se.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna