Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Just nu köper jag aktier för 100 000 kronor i veckan

Ni som fått lön den här månaden och tänker prata placeringar på uppesittarkväll är bara att gratulera! Det fyra månader sedan det kom in några pengar i from av lön här, men jag köper faktiskt mer aktier nu än någonsin!

Anledningen är naturligtvis att pengarna från lägenhetsförsäljningen nu är på kontot och att de ska placeras. Lite beroende på hur vi gör med buffert och väljer att fördela våra investeringar så rör det sig om knappa 1,5 MSEK som ska investeras på börsen när värderingarna når rekordnivåer i många fall.

Jag följer ett schema för att flytta och investera pengarna. Max en gång i veckan för jag över 100 000 kronor till aktieportföljen och gör placeringarna på det sätt som jag finner klokast då. För aktier, så som Sampos som jag börjat handla lite i, så köper jag max för 10 000 kronor per vecka. Historiskt har ingen aktiepost fått vara större än 50 000 kronor, vilket inte längre är lika absolut, men det är ett riktmärke. Det betyder att Sampos, kan köpas vid fem tillfällen (kanske sex – sju då det är så stort bolag), sedan är dags att studera andra möjligheter.

 

 

Men huvuddelen av våra pengar investeras i fonder. Fonder tillåter jag mig att köpa i större poster än 10 000 – upp mot 50 000 har hänt – och kan också vara en större del av portföljen. Jag har främst investerat i småbolags- och Asien-fonder de senaste månaderna.

Eftersom jag har mer tid nu har jag också använt börshandlade produkter för att korta en del aktier eller index vid vissa tillfällen.

Att investera över tid kallas ”dollar cost averaging” och är en metod för att inte hamna helt fel i marknaden och med nuvarande system så lär jag hålla på bra många månader innan vi är fullinvesterade.