Vårens kurser – Aktie- och värdepapperskunskap, psykologi och träning

8
70
Så här tänkte jag nog söka utbildningarna i vår. En kombination av de områden som intresserar mig.

Tidigare så önskade jag ofta att livet var på ett visst vis. Utifrån det gjorde jag halvtama försök att uppnå det jag önskade. Det lyckades sällan. En anledning till att jag ofta misslyckades var att jag aldrig designade mitt liv för att lyckas med mina val. Jag fortsatte som vanligt med allt och försökte klämma in något mer bara. Skälen till att jag gjorde så var flera, inte minst var ekonomin ett hinder. Jag kunde ju inte bara sluta jobba för att åka skidor en säsong i alperna, exempelvis.

 

 

Nu har jag förstått att jag hårdare ska forma mitt liv så att det blir som jag önskar – vilket i sig också kräver mycket större commitment och krav på prioritering. Ett exempel på det är hur min önskan att utvecklas och komma vidare i livet möts i mina högskolestudier. Att studera, dessutom utan att ha massa annat att ta hänsyn till samtidigt, är helt enkelt väldigt belönande.

Ovan har ni kurserna jag tänkte söka till våren. Eftersom jag redan har en halvtidskurs som sträcker sig över hela läsåret så skulle jag läsa mer än heltid om jag läser samtliga kurser. Det kan vara att ta i. Så jag kanske måste prioritera lite, men det blir inte lätt.

Nästa år räknar jag med att öka andelen kurser som är arbetslivsinriktade, men i år är det bara intressen och nyfikenhet som styr.

Har du funderat på att läsa något på högskolan till våren?

8 KOMMENTARER

 1. Jag läser på högskolan, vid sidan om heltidsarbete. Under våren och nästkommande höst överväger jag att ansöka om studieledighet. Har läst distanskurser till och från – och insatsen är ju ofta inte heltid även ifall man pluggar heltid.

  Lite missnöjd på jobbet och mycket oro / tankar om framtiden. På jobbet befinner jag mig i en miljö där jag inte lyckas prestera, missnöjd med hur jag behandlades vid omorganisation och löneökningen framåt ser blek ut. MEN! Några saker stretar emot – jag är ingen som ger upp, jag lär mig saker på jobbet och om jag bara orkar hålla ut x antal år till – så är jag ju fri.

  • Hej Q,

   Nej, studietakten utanför tek-fack brukar inte vara så hög. Med undantaget för språk där jag tyckte det gick för jäkla raskt framåt.

   Jag känner igen mig i delar av ditt arbetsliv. Och i din situation där friheten är inom räckhåll. I det perspektivet så tycker jag möjligheten att ta ett sabbatsår för studier passar perfekt. Jag har fått lite distans, laddat om, sett mer och fått en breddad horisont. Så frågar du mig så skulle jag rekommendera en stunds studieledigt.

 2. Oh no, nu blir jag ju sugen på att plugga fast jag bestämt mig för att jag inte “får” göra det förrän hösten 2018… Klockrent det där med att man försöker klämma in mer i livet men det blir ändå “halvdant” för man tar ju inte bort något. Och så är det väl förresten med mig och pluggandet just nu. Jag vill klämma in det, men annat har egentligen högre prio. Och då ska det få ha det. Jag ska inte klämma in mer än vad som får plats. Positiv psykologi står med på min “vill läsa”-lista så om du spar den ett tag kanske vi blir kursare framöver 😉

  • Hej Cmilla,

   Det går ju inte bara att lägga till, samtidigt som plugga kan vara väldigt berikande. Jag tror jag ska njuta av den positiva psykologin redan i vår faktiskt 🙂

  • 🙂 Frågan är kul för jag funderade också över prio-ordningen. Jag vet inte riktigt vad jag tänker kring prioritet faktiskt. Jag har tidigare sagt att jag ska prioritera det jag tycker är kul det här läsåret för att läsa mer yrkesinriktat nästa. Samtidigt lär jag inte bli så mycket snabbare på nästa års långloppscup i mtb bara genom att läsa en kurs.

   Så, pass på den för tillfället!

 3. Om du måste prioritera så skulle jag tro att kursen i aktie- och värdepapperskunskap är umbärlig. Läste den själv för några år sedan (och en del 2 som också de fanns på den tiden).

  Dels tror jag att du redan kan det mesta av det som är värt att veta (ser du nog av litteraturlistan). Dels finns där delar som är tveksamma (klassisk teknisk analys).

  Det enda jag minns att jag lärde mig något nytt på var optioner. Men det var nog på fortsättningskursen och mest som allmänbildning. Man är ju inte aktiv investerare för att tjäna pengar utan främst för att ha en hobby.

  • Hej Storugglan,

   Tack för infon!

   Jag såg att teknisk analys var med och jag delar din skeptiska inställning där.

   För mig är det lite av en balansgång mellan nytta och nöje i kursvalet. Jag har tjänstledigt för att studera och jag får studiemedel för att studera. Då lägger jag helst tid, under det här läsåret, på ämnen som jag tangerar ändå i mitt liv. På så vis är den här kursen klockren.

   Ur ett yrkesperspektiv, eller ur ett rent faktainhämtningsperspektiv, så är den här kursen kanske mindre intressant.

   Vad jag märkt är att jag tycker det är roligast att läsa kursmaterial som öppnar upp mitt perspektiv, oavsett ämnesområde. Den insikten gör att jag ska revidera kursvalen och prioriteterna något.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna